Τα χρήματα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, επηρεάζοντας τις αποφάσεις, τις σχέσεις και τη γενική ευημερία μας. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν περιστασιακό οικονομικό άγχος, μερικά άτομα αναπτύσσουν επίμονα, ανθυγιεινά πρότυπα συμπεριφοράς και σκέψης που σχετίζονται με τα οικονομικά.
- Αυτά τα μοτίβα, γνωστά ως χρηματικές διαταραχές, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την οικονομική σταθερότητα και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.
Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις οικονομικές διαταραχές, πώς να τις αναγνωρίσετε και τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε εάν πιστεύετε ότι μπορεί να κινδυνεύετε.
Κατανόηση των νομισματικών διαταραχών: ορισμός και τύποι
Μια διαταραχή χρήματος αναφέρεται σε μια επίμονη, αυτοκαταστροφική οικονομική συμπεριφορά που προκαλεί σημαντική δυσφορία και βλάβη σε κρίσιμους τομείς της ζωής. Αυτές οι διαταραχές συχνά προέρχονται από βαθιά ριζωμένα ψυχολογικά ζητήματα που σχετίζονται με τα χρήματα και μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους.
- Οι διαταραχές χρήματος γενικά εμπίπτουν σε τρεις κύριες κατηγορίες: διαταραχές αποφυγής χρημάτων, διαταραχές λατρείας χρημάτων και διαταραχές σχεσιακού χρήματος. Παραδείγματα αυτών περιλαμβάνουν την οικονομική άρνηση, την καταναγκαστική αγορά και την οικονομική ενεργοποίηση, αντίστοιχα.
10 είδη χρηματικών διαταραχών
Ακολουθούν οι πιο κοινές διαταραχές χρημάτων:
- Καταναγκαστικές δαπάνες: Ανεξέλεγκτα ψώνια και δαπάνες πέρα από τις δυνατότητές του, συχνά για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα.
- Χρηματοοικονομική αποταμίευση: Υπερβολική αποταμίευση και ακραία λιτότητα, που οδηγούνται από το άγχος για τη μελλοντική οικονομική ασφάλεια.
- Οικονομική άρνηση: Η αγνόηση ή η άρνηση αντιμετώπισης χρηματικών ζητημάτων μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενα χρέη και σε χαμένες ευκαιρίες.
- Οικονομική Ενεργοποίηση: Δίνοντας συνεχώς χρήματα σε άλλους, συχνά εις βάρος κάποιου, από αίσθημα υποχρέωσης ή ενοχής.
- Εργασιομανία: Υπερβολική εργασία για να αποφύγετε το οικονομικό άγχος ή για να επιτύχετε μια αίσθηση αυτοεκτίμησης μέσω των κερδών.
- Εθισμός στον τζόγο: Καταναγκαστικός τζόγος που οδηγεί σε οικονομικά προβλήματα.
- Οικονομική απιστία: Απόκρυψη οικονομικών πληροφοριών ή αποφάσεων από έναν σύντροφο.
- Ανεπαρκής δαπάνη: Εξαιρετική απροθυμία να ξοδέψετε χρήματα, ακόμα και για τα απαραίτητα, λόγω άγχους ή φόβου.
- Οικονομική εξάρτηση: Να βασίζεστε υπερβολικά σε άλλους για οικονομική υποστήριξη.
- Αποφυγή χρημάτων: Έντονο άγχος ή αποστροφή για την ενασχόληση με χρηματικά ζητήματα, που οδηγεί σε παραμέληση οικονομικών ευθυνών.
- Αυτές οι διαταραχές μπορεί να επικαλύπτονται και να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους ανάλογα με τις περιστάσεις του ατόμου και τους ψυχολογικούς παράγοντες.
Αυτές οι διαταραχές μπορεί να επικαλύπτονται και να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους ανάλογα με τις περιστάσεις και τους ψυχολογικούς παράγοντες του ατόμου.
Κοινά σημάδια των διαταραχών των χρημάτων
Η αναγνώριση των σημαδιών μιας διαταραχής χρήματος είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση και τη βελτίωση της οικονομικής σας υγείας. Ένα κοινό σημάδι είναι το επίμονο οικονομικό στρες ή άγχος, ανεξάρτητα από την πραγματική οικονομική σας κατάσταση.
Η δυσκολία στον έλεγχο των δαπανών ή των αποταμιευτικών συνηθειών, όπως η παρορμητική αγορά ή η ακραία λιτότητα, μπορεί επίσης να υποδηλώνει μια πιθανή διαταραχή.
Η μυστικοπαθής συμπεριφορά γύρω από τα οικονομικά, όπως η απόκρυψη αγορών ή χρεών από αγαπημένα πρόσωπα, είναι μια άλλη κόκκινη σημαία. Μερικά άτομα μπορεί να παρουσιάζουν ακραία ανάληψη κινδύνων ή αποστροφή κινδύνου για τα χρήματα, ενώ άλλα μπορεί να χρησιμοποιούν χρήματα για τον έλεγχο των σχέσεων.
Αξιολόγηση του κινδύνου σας: Αυτο-προβληματισμός και επαγγελματική βοήθεια
Η αυτογνωσία παίζει ζωτικό ρόλο στον εντοπισμό πιθανών χρηματικών διαταραχών. Ένας τρόπος για να αξιολογήσετε τον κίνδυνο είναι να λάβετε επικυρωμένα κουίζ αυτοαξιολόγησης, όπως το Klontz Money Behavior Inventory. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε διαταραχές συμπεριφοράς χρημάτων και να δώσετε πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές σας συνήθειες.
Ένα άλλο κρίσιμο βήμα είναι να αναλογιστείτε τα σενάρια χρημάτων σας – τις υποκείμενες πεποιθήσεις σας για τα χρήματα. Για παράδειγμα, πιστεύετε ότι «τα χρήματα είναι η ρίζα κάθε κακού» ή ότι «δεν θα είναι ποτέ αρκετά»; Αυτές οι πεποιθήσεις μπορούν να συμβάλουν σε διαταραχές χρηματικής συμπεριφοράς.
Τύποι των διαταραχών χρημάτων: εξήγηση
Οι ψυχαναγκαστικές δαπάνες χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτα ψώνια και δαπάνες πέρα από τις δυνατότητες κάποιου, συχνά για να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα ή να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση. Αντίθετα, η αποθησαύριση συνεπάγεται υπερβολική αποταμίευση και ακραία λιτότητα, που οδηγείται από το άγχος για τη μελλοντική οικονομική ασφάλεια.
Η οικονομική άρνηση εκδηλώνεται ως αγνόηση ή άρνηση αντιμετώπισης χρηματικών ζητημάτων, οδηγώντας σε αυξανόμενα χρέη και χαμένες ευκαιρίες. Η οικονομική διευκόλυνση συμβαίνει όταν ένα άτομο δίνει συνεχώς χρήματα σε άλλους, συχνά εις βάρος τους, από μια αίσθηση υποχρέωσης ή ενοχής.
Η εργασιομανία, αν και δεν είναι αυστηρά μια οικονομική συμπεριφορά, μπορεί να θεωρηθεί μια διαταραχή του χρήματος όταν προέρχεται από οικονομικό άγχος ή ανάγκη επίτευξης αυτοεκτίμησης μέσω κερδών.
Ο αντίκτυπος των διαταραχών του χρήματος στην οικονομική υγεία και ευημερία
Οι οικονομικές διαταραχές μπορούν να έχουν εκτεταμένες συνέπειες σε διάφορες πτυχές της ζωής. Οι προσωπικές σχέσεις μπορεί να υποφέρουν λόγω συγκρούσεων σχετικά με τις συνήθειες δαπανών ή το οικονομικό απόρρητο.
Οι αποφάσεις σταδιοδρομίας μπορεί να επηρεαστούν από τη διαταραγμένη σκέψη για τα χρήματα, οδηγώντας σε δυσαρέσκεια από την εργασία ή εξάντληση.
Η μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα μπορεί να τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο, με αποτέλεσμα χρέος, ανεπαρκείς αποταμιεύσεις ή χαμένες επενδυτικές ευκαιρίες.
Ίσως το πιο σημαντικό, οι οικονομικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική και συναισθηματική υγεία, οδηγώντας σε χρόνιο στρες, άγχος και κατάθλιψη.
Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαταραχών των χρημάτων
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει μια διαταραχή χρημάτων. Ένα οικογενειακό ιστορικό οικονομικών προβλημάτων μπορεί να διαμορφώσει τη στάση και τη συμπεριφορά κάποιου γύρω από τα χρήματα από νεαρή ηλικία.
Τραυματικές οικονομικές εμπειρίες, όπως το να μεγαλώνεις σε συνθήκες φτώχειας ή να βιώνεις μια σημαντική οικονομική απώλεια, μπορούν να αφήσουν μόνιμες ψυχολογικές ουλές.
Τα θέματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη ή το άγχος μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη ανθυγιεινών οικονομικών συμπεριφορών. Σημαντικές αλλαγές στη ζωή ή στρεσογόνοι παράγοντες, όπως η απώλεια εργασίας, το διαζύγιο ή ο ξαφνικός πλούτος, μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις οικονομικές διαταραχές.
Πώς να προσδιορίσετε εάν είστε σε κίνδυνο
Για να προσδιορίσετε εάν μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για μια διαταραχή χρημάτων, ξεκινήστε διεξάγοντας έναν προσωπικό έλεγχο οικονομικής υγείας. Ελέγξτε τις κινήσεις του τραπεζικού λογαριασμού σας, τους λογαριασμούς πιστωτικών καρτών και τα συνολικά μοτίβα δαπανών. Αναζητήστε τυχόν επαναλαμβανόμενα ζητήματα ή σχετικές τάσεις.
Στη συνέχεια, αναλύστε τα συναισθηματικά σας ερεθίσματα γύρω από τα χρήματα. Αισθάνεστε άγχος όταν ελέγχετε το τραπεζικό σας υπόλοιπο; Αντιμετωπίζετε μια βιασύνη ενθουσιασμού όταν κάνετε περιττές αγορές; Αυτές οι συναισθηματικές αντιδράσεις μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη σχέση σας με τα χρήματα.
Είναι επίσης σημαντικό να αξιολογήσετε πώς τα χρήματα επηρεάζουν τις σχέσεις σας με τους άλλους. Οι οικονομικές συζητήσεις με τον σύντροφό σας καταλήγουν πάντα σε διαφωνίες; Βρίσκετε τον εαυτό σας να διασώζει επανειλημμένα φίλους ή μέλη της οικογένειας οικονομικά; Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αυτοαξιολόγησης.
Αναζητώντας βοήθεια: Πόροι για τη διαχείριση των διαταραχών χρημάτων
Εάν αναγνωρίζετε σημάδια διαταραχής χρημάτων στη συμπεριφορά σας, η αναζήτηση βοήθειας είναι απαραίτητη. Οι οικονομικοί θεραπευτές και σύμβουλοι ειδικεύονται στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών πτυχών της διαχείρισης χρημάτων και μπορούν να παρέχουν πολύτιμη καθοδήγηση για την αντιμετώπιση διαταραγμένων συμπεριφορών.
Οι ομάδες υποστήριξης, τόσο αυτοπροσώπως όσο και διαδικτυακά, προσφέρουν έναν χώρο για να μοιραστούν εμπειρίες και να μάθουν από άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Εκπαιδευτικό υλικό και εργαστήρια σχετικά με τα προσωπικά οικονομικά μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε υγιέστερες συνήθειες χρημάτων και να βελτιώσετε τις οικονομικές σας γνώσεις.
Όταν αναζητάτε επαγγελματική βοήθεια, αναζητήστε αξιόπιστες πηγές και διαπιστευτήρια, όπως πιστοποιημένους οικονομικούς θεραπευτές ή συμβούλους με εμπειρία στη θεραπεία οικονομικών διαταραχών.
Η σημασία των υγιών οικονομικών συνηθειών
Η ανάπτυξη και η διατήρηση υγιών οικονομικών συνηθειών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και τη διαχείριση των οικονομικών διαταραχών. Ξεκινήστε δημιουργώντας και τηρώντας έναν προϋπολογισμό που παρακολουθεί τα έσοδα και τα έξοδά σας.
Ορίστε ρεαλιστικούς οικονομικούς στόχους, τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους, για να δώσετε σκοπό και κατεύθυνση στη διαχείριση των χρημάτων σας. Η οικοδόμηση ενός ταμείου αποταμίευσης έκτακτης ανάγκης μπορεί να προσφέρει ένα νομισματικό μαξιλάρι και να μειώσει το άγχος για απροσδόκητα έξοδα.
Η συνεχής εκπαίδευση του εαυτού σας σχετικά με την προσωπική χρηματοδότηση μέσω βιβλίων, αξιόπιστων ιστότοπων ή μαθημάτων μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να λαμβάνετε ενημερωμένες οικονομικές αποφάσεις. Με την καλλιέργεια αυτών των υγιεινών συνηθειών, μπορείτε να ενισχύσετε την οικονομική σας βάση και να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης ή διαιώνισης οικονομικών διαταραχών.
Συμπέρασμα
Οι οικονομικές διαταραχές είναι πολύπλοκα ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την οικονομική και γενική ευημερία σας. Μπορείτε να εργαστείτε για μια υγιέστερη σχέση με τα χρήματα κατανοώντας τα σημάδια, αξιολογώντας τον κίνδυνο και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα προς την οικονομική υγεία.
Θυμηθείτε, η αναζήτηση βοήθειας είναι ένα σημάδι δύναμης, όχι αδυναμίας. Εάν αναγνωρίζετε κάποιο από αυτά τα σημάδια στη συμπεριφορά σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν οικονομικό επαγγελματία ή θεραπευτή που μπορεί να σας παρέχει την υποστήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζεστε για να ξεπεράσετε αυτές τις προκλήσεις και να οικοδομήσετε ένα πιο ασφαλές οικονομικό μέλλον.
Steve Burns, New Trader U
Τατιανή Σάγιεχ