Τι εκτιμά η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης για Κίνα, ΗΠΑ, και παγκόσμια οικονομία

ADP

Η Κίνα θα παραμείνει η μεγαλύτερη ατμομηχανή ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, παρά την επιβράδυνση της, δήλωσε η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADP).

“Η Κίνα προφανώς θα εξακολουθήσει να είναι σημαντική για αρκετό καιρό ακόμη. Εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του ΑΕΠ στην Ασία και τον Ειρηνικό”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ADB Άλμπερτ Παρκ σε συνέντευξη Τύπου για την έκθεση της τράπεζας “Asian Development Outlook”.

“Παρόλο που η ανάπτυξη μετριάζεται και αναμένουμε να συνεχίσει να μετριάζεται τα επόμενα χρόνια. . . είναι πιθανό να συμβάλει με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από κάθε άλλη οικονομία στον κόσμο στην παγκόσμια ανάπτυξη”, δήλωσε ο Παρκ.

Η ADB προβλέπει ότι η Κίνα θα σημειώσει ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8% το 2024, χαμηλότερη από τον στόχο της κυβέρνησης για “περίπου 5%” Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 5,2% το 2023, που αντιστοιχεί στον επίσημο στόχο του 5% περίπου.

Ακόμη και με βραδύτερη ανάπτυξη, τα στοιχεία της ADB εκτιμούν ότι η Κίνα θα αντιπροσωπεύει το 46% της ανάπτυξης στην αναπτυσσόμενη Ασία το 2024-2025.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει σήμερα το 18% και το 48% του παγκόσμιου και του ασιατικού ΑΕΠ, αντίστοιχα, με βάση τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης, ένα μέτρο που χρησιμοποιείται από την ADB, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σχετικά με την Ινδία

Η αστρική οικονομική πορεία της Ινδίας έχει οδηγήσει πολλούς να προβάλλουν το ρόλο της χώρας ως τεχνολογική και κατασκευαστική δύναμη και ως ελκυστική εναλλακτική λύση στην Κίνα. Η οικονομία της χώρας της Νότιας Ασίας επεκτάθηκε πρόσφατα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι τριμήνων, ξεπερνώντας τις προσδοκίες με ανάπτυξη 8,4% το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του τρέχοντος οικονομικού έτους 2023-24.

“Η σημασία της Ινδίας για την ανάπτυξη στην περιοχή αυξάνεται”, δήλωσε ο Παρκ στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η ADB αναμένει ότι η ανάπτυξη της χώρας θα είναι η υψηλότερη στην περιοχή, με 7% το 2024 και 7,2% το 2025.

Ενώ η οικονομία της Ινδίας είναι αναμφίβολα ένα “φωτεινό σημείο”, εξακολουθεί να είναι μικρότερη από την οικονομία της Κίνας, δήλωσε ο Παρκ. Όσον αφορά τη μέτρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας PPP, ο οικονομολόγος σημείωσε ότι η οικονομία της Κίνας εξακολουθεί να είναι περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Ινδίας.

“Έτσι, με βάση αυτό το κριτήριο, θα χρειαστεί πολύς χρόνος, νομίζω, για να μπορέσει η Ινδία να δώσει πραγματικά ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος, με την ADB να προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα υποχωρήσει στο 1,9% από 2,5% πέρυσι και της Ιαπωνίας θα αυξηθεί κατά 0,6% έναντι 1,9% το 2023.

Η τράπεζα στην έκθεσή της ανέφερε επίσης ότι αναμένει ότι η ανάπτυξη της αναπτυσσόμενης Ασίας φέτος θα είναι ελαφρώς ισχυρότερη από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου, καθώς η υγιής εγχώρια ζήτηση αντισταθμίζει την επιβράδυνση στην Κίνα.

Παρά την άνοδο των τιμών της ενέργειας, ο πληθωρισμός αναμένεται επίσης να συγκρατηθεί στην Ασία-Ειρηνικό από 3,3% το 2023 σε 3,2% φέτος.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο