Τι εκτιμά ο IEA για την ζήτηση πετρελαίου το 2024

πετρελαίου

IEA

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 την Τετάρτη, επεκτείνοντας περαιτέρω το χάσμα μεταξύ αυτού και του ομίλου παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ σχετικά με τις προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος.

Ο ενεργειακός παρατηρητής με έδρα το Παρίσι μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξής του για το τρέχον έτος κατά 140.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) σε 1,1 εκατομμύρια bpd, επικαλούμενος σε μεγάλο βαθμό την αδύναμη ζήτηση στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ.

Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) την Τρίτη επέμεινε στην προσδοκία του ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2024.

Η σημαντική κατανομή μεταξύ των δύο προβλέψεων οφείλεται εν μέρει στις διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον ρυθμό της παγκόσμιας μετάβασης σε καθαρότερα καύσιμα.

Ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο ανέφερε ότι η χαμηλότερη πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2024 συνδέεται με την κακή βιομηχανική δραστηριότητα και τον ήπιο χειμώνα που μειώνει την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου η μείωση του μεριδίου των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων ήταν ήδη χαμηλότερη από την κατανάλωση.

“Σε συνδυασμό με τις αδύναμες παραδόσεις ντίζελ στις Ηνωμένες Πολιτείες στην αρχή του έτους, αυτό ήταν αρκετό για να ανατρέψει τη ζήτηση πετρελαίου του ΟΟΣΑ το πρώτο τρίμηνο και πάλι σε συρρίκνωση”, ανέφερε ο IEA.

Η πρόβλεψη του IEA για αύξηση του πετρελαίου το 2025 κατά 1,2 εκατομμύρια bpd – ελαφρώς υψηλότερη από την προηγούμενη εκτίμησή του – είναι τώρα οριακά υψηλότερη από την πρόβλεψή του για το τρέχον έτος.

Ο ΟΠΕΚ έχει εκτιμήσει αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 1,85 εκατομμύρια bpd για το επόμενο έτος.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο