Τι εκτιμούν οι αγορές για την μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Λαγκάρντ

ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεδριάσει ξανά αυτή την εβδομάδα εν μέσω πτώσης του πληθωρισμού, ελαφράς ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της συνολικής κατανόησης ότι η επόμενη κίνηση των επιτοκίων της θα είναι καθοδική.

Το μόνο ερώτημα για τις αγορές είναι, πότε θα συμβεί αυτό;

Πριν από μερικούς μήνες, οι αγορές ήταν πεπεισμένες ότι η συνεδρίαση του Μαρτίου θα είναι «η μία». Αλλά αυτό σαφώς δεν ισχύει πλέον. Τι είναι λοιπόν πιθανό τώρα;

«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος της μείωσης των επιτοκίων θα είναι τώρα στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο παρατηρητής της ΕΚΤ της Natixis Dirk Schumacher σε ερευνητικό σημείωμα.

«Οι επικαιροποιημένες προβολές εμπειρογνωμόνων είναι πιθανό να δείξουν μια αναθεώρηση προς τα κάτω του πληθωρισμού για το τρέχον έτος, ενισχύοντας το σήμα ότι η ΕΚΤ κινείται πιο κοντά σε μείωση των επιτοκίων».

Οι πρόσφατες αναγνώσεις των τιμών καταναλωτή έδειξαν επιβράδυνση του μετρούμενου πληθωρισμού στο 2,6% τον Φεβρουάριο, αλλά οι τιμές των υπηρεσιών εξακολούθησαν να αυξάνονται κατά 3,9% για τον μήνα.

Σε αυτό προστίθενται και άλλες συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές, όπως η συνεχιζόμενη απεργιακή κινητοποίηση στη Γερμανία, η οποία αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι μισθοί πιθανότατα εξακολουθούν να αυξάνονται.

«Η ανοδική βασική έκπληξη ήταν στις υπηρεσίες, τις οποίες η ΕΚΤ θα ερμηνεύσει ως πιο εγχώριες και ως εκ τούτου πιο προσεκτικές για τη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Mark Wall της Deutsche Bank σε ερευνητικό σημείωμα.

«Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο βραχυπρόθεσμος ρυθμός του υποκείμενου πληθωρισμού έχει χαλαρώσει. Αν μη τι άλλο, μπορεί να είναι λίγο πιο δυνατό».

Με την οικονομία στη ζώνη του ευρώ συνολικά να είναι πιο ανθεκτική από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί προς το τέλος του περασμένου έτους, υπάρχει λιγότερη πίεση για την ΕΚΤ να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια. Οι πρόσφατοι δείκτες PMI (δείκτης υπευθύνων προμηθειών) έδειξαν ακόμη και βελτίωση του οικονομικού κλίματος με τη συνιστώσα των υπηρεσιών ακόμη και πάνω από το 50, γεγονός που σηματοδοτεί επέκταση για αυτόν τον τομέα – όχι συρρίκνωση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προσδοκίες της αγοράς έχουν μετατοπιστεί στον Ιούνιο για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων.

«Η ΕΚΤ πιθανότατα θα ακολουθήσει μια προσεκτική προσέγγιση – καθώς δεν θα ήθελε να αναιρέσει την πρόοδό της στη μάχη κατά του πληθωρισμού στην τελική ευθεία προς τον στόχο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Holger Schmieding σε ερευνητικό σημείωμα.

«Αναμένουμε λοιπόν ότι η ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι τον Ιούνιο για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης».

Το πόσες μειώσεις επιτοκίων θα ακολουθήσουν, φυσικά, εξαρτάται από τα δεδομένα.

Μια μικρή ματιά στο μέλλον θα δοθεί στη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ την Πέμπτη μαζί με έναν νέο γύρο προβολών εμπειρογνωμόνων.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο