Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τις τιμές των εμπορευμάτων στο δεύτερο εξάμηνο

εμπορεύματα

Τα εμπορεύματα διέγραψαν τις περισσότερες από τις απώλειες τους το 2023 μόλις στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εν μέρει χάρη στις ισχυρές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες που φαίνεται ότι θα συνεχιστούν.

Το κακάο πραγματοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της αγοράς, με προβλήματα εφοδιασμού που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες να οδηγούν τις τιμές σε περισσότερο από διπλάσιο χρόνο μέχρι σήμερα, ενώ η ενέργεια και τα πολύτιμα μέταλλα σημείωσαν επίσης εντυπωσιακή άνοδο — και το συνολικό ράλι για τα εμπορεύματα έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφεραν οι αναλυτές.

Εκτός από ορισμένες μεγάλες κινήσεις, «δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερα εκπληκτικό για τις τρέχουσες αγορές», δήλωσε ο David Waugh, ανώτερος ερευνητής στο χρηματιστήριο Neuberger Berman Commodity Strategy NBCM. «Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας τυπικής ανάκαμψης στα εμπορεύματα μετά από μια παύση στο μεσαίο κύκλο πέρυσι».

Ο S&P GSCI Index XX:SPGSCI αυξήθηκε κατά 8,8% μέχρι στιγμής φέτος από την Πέμπτη, αφού έχασε 12,2% το 2023.

Σε όλη την ιστορία, η τιμή των εμπορευμάτων αυξήθηκε μαζί με τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Paul Marino, επικεφαλής εσόδων της GraniteShares, η οποία διαχειρίζεται το GraniteShares Bloomberg Commodity Broad Strategy No K-1 ETF COMB. «Εάν ο πληθωρισμός είναι επίμονος, είναι ασφαλές να πούμε ότι οι τιμές των εμπορευμάτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο, αν και πρόσφατες αναγνώσεις έδειξαν ότι ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί, ενισχύοντας τις προσδοκίες των συμμετεχόντων στην αγορά ότι η Federal Reserve θα έχει περιθώρια να πραγματοποιήσει μειώσεις των επιτοκίων κατά μία ή δύο μονάδες το 2024. Οι επενδυτές είχαν αρχίσει Το 2024 αναμένονται έξι ή περισσότερες τέτοιες περικοπές.

Ο υποδείκτης S&P GSCI για το κακάο XX:SPGSCC σημείωσε άνοδο σχεδόν 116%. Ο υποδείκτης για τα πολύτιμα μέταλλα XX:SPGSPM έχει σημειώσει άνοδο 15,6%, ενώ αυτός για την ενέργεια XX:SPGSEN σημειώνει άνοδο 10,7%.

«Γενικά οι πιο χαλαρές χρηματοοικονομικές συνθήκες και το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα σε ένα μη υφεσιακό περιβάλλον υποστήριξαν την ανάπτυξη και συνέπεσαν με τα χαμηλά αποθέματα σε ολόκληρο τον τομέα», δήλωσε ο Waugh στο MarketWatch. Παράγοντες όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι καιρικοί κίνδυνοι έχουν επίσης «διαδραματίσει ρόλο στην ενίσχυση των αγορών».

Εφόσον «οι μακροοικονομικές συνθήκες δεν οδηγούν σε αυξημένη αποστροφή κινδύνου και αμβλύνουν το αίσθημα, αναμένουμε ότι η ισχύς σε μικροεπίπεδο, η ευθραυστότητα της προσφοράς και η ισχυρή ζήτηση θα συνεχίσουν να οδηγούν τις τιμές spot [εμπορευμάτων] προς τα πάνω», είπε.

Χρυσός, άλλα μέταλλα και Κίνα

Μεταξύ των πολύτιμων μετάλλων, ο χρυσός «επέστρεψε σε ένα ασφαλές καταφύγιο» σε ένα πολύ αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον, μαζί με τις κεντρικές τράπεζες – ειδικά η Κίνα να αγοράζει χρυσό για τα αποθέματά της, δήλωσε ο Marino της GraniteShares.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού GC00, -1,45% GCQ24, -1,45% έφθασαν σε υψηλό ενδοημερήσιο ρεκόρ στις 20 Μαΐου στα 2.454,20 δολάρια η ουγγιά και ενδέχεται να έχουν περιθώρια να κινηθούν ακόμη υψηλότερα μακροπρόθεσμα. Διαπραγματεύτηκε 14,4% υψηλότερα από την Πέμπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

Βραχυπρόθεσμα, η ζήτηση για χρυσό είναι πιθανό να αυξηθεί από τους Κινέζους αγοραστές, καθώς «ξεκινούν με τα κινεζικά ακίνητα ή τις κινεζικές μετοχές», είπε ο Waugh.

Το υψηλότερο ποσοστό των κεντρικών τραπεζιτών σε τουλάχιστον έξι χρόνια αναμένει ότι τα αποθέματά τους σε χρυσό θα αυξηθούν, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 29% των ερωτηθέντων της κεντρικής τράπεζας σχεδιάζει να αυξήσει τα αποθέματά του σε χρυσό το τους επόμενους 12 μήνες, το υψηλότερο από την έναρξη της έρευνας το 2018.

Πέρυσι, οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν τη δεύτερη υψηλότερη ποσότητα χρυσού ποτέ, 1.037 μετρικούς τόνους, μετά από ρεκόρ 1.082 τόνων το 2022, ανέφερε το συμβούλιο.

Ωστόσο, οι τιμές του χρυσού διαπραγματεύονται 3,5% κάτω από το υψηλό ρεκόρ εντός της ημέρας. Η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών του μετάλλου μπορεί να οφείλεται στο ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας «διέκοψε τη συσσώρευση χρυσού για λόγους αποθεμάτων», δήλωσε ο Tom Schneider, τεχνικός της αγοράς και αναλυτής της NinjaTrader.

Σε σημείωμα της Πέμπτης, οι αναλυτές της J.P. Morgan δήλωσαν ότι παρέμειναν «διαρθρωτικά ανοδικοί» τόσο για τον χρυσό όσο και για το ασήμι μεσοπρόθεσμα και βλέπουν τη συνεχιζόμενη ενοποίηση των τιμών των πολύτιμων μετάλλων ως «ευκαιρία αγοράς» για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές για περαιτέρω συσσώρευση τα μέταλλα.

Οι αναλυτές της J.P. Morgan δήλωσαν ότι βλέπουν άνοδο 8% έως 10% για τις τιμές χρυσού και αργύρου στο τέλος του έτους, στο δρόμο προς τα στοχευμένα υψηλά των 2.600 δολαρίων η ουγγιά και 34 δολαρίων η ουγγιά, αντίστοιχα, το 2025.

Την Πέμπτη, τον Αύγουστο η παράδοση χρυσού διαμορφώθηκε στα 2.369 $ και το ασήμι Ιουλίου SI00, -4,03% SIN24, -4,03% έκλεισε στα 30,82 $, με αμφότερες να σημειώνουν το υψηλότερο ημερήσιο τελείωμα για ένα πιο ενεργό συμβόλαιο σε δύο εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, το «φαινόμενο της Κίνας» επικρατεί όσον αφορά τα μέταλλα που έχουν σημειώσει πτώση φέτος, είπε ο Μαρίνο. Αυτά τα μέταλλα περιλαμβάνουν τον οικιακό χάλυβα θερμής έλασης των ΗΠΑ και 62% λεπτά σιδηρομεταλλεύματος που παραδόθηκαν στην Κίνα.

Η Κίνα μείωσε τη ζήτησή της για χάλυβα HRN00, -0,14% και σιδηρομετάλλευμα TION24, καθώς «η οικονομία έχει καταρρεύσει και η κατασκευή έχει σταματήσει», είπε στο MarketWatch.

Κακάο και softs

Η αγορά του κακάο είχε «προετοιμαστεί για μια έκρηξη», είπε ο Waugh. «Χρόνια ανεπαρκών επενδύσεων σε δέντρα [κακαό], το αυξανόμενο κόστος των εισροών στα ύψη και το συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό έθεσαν το σκηνικό τέλεια. Στη συνέχεια ήρθε η κακοκαιρία για να πατήσει τη σκανδάλη».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο CC00, -3,71% CCU24, -3,71% έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ εντός ημέρας 11.722 $ ανά μετρικό τόνο στις 19 Απριλίου. Έχουν αυξηθεί σχεδόν 116% από έτος μέχρι σήμερα.

Πριν από φέτος, περίπου το 70% του κακάο που καλλιεργούνταν παγκοσμίως προερχόταν από την Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού, αλλά το μερίδιό τους στο παραγόμενο κακάο μειώθηκε σε περίπου 50%, δήλωσε η Schneider της NinjaTrader. Είπε ότι οι «δυσμενείς καιρικές συνθήκες» λόγω της παρατεταμένης περιόδου Ελ Νίνιο πέρυσι έφεραν μια μεγαλύτερη ξηρή περίοδο, ακολουθούμενη από πλημμύρες, οι οποίες επηρέασαν την απόδοση των καλλιεργειών.

Εάν επιμείνουν οι καιρικές συνθήκες, οι τιμές του κακάο θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλές και θα μπορούσαν ακόμη και να δουν νέα υψηλά όλων των εποχών ξανά φέτος, είπε.

Ο Waugh, εν τω μεταξύ, είπε ότι ο καφές είναι “κακάο v2” – ή η δεύτερη έκδοση – δεδομένων των κακών συνθηκών καλλιέργειας στο Βιετνάμ, καθώς “οι ευρύτερες μεταβολές του καιρού έχουν διαρρεύσει, επηρεάζοντας την προσφορά με πολύ σταθερή ζήτηση”.

Έως σήμερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καφέ KC00, -0,09% KCU24, -0,09% διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο ICE Futures των ΗΠΑ, έχουν αυξηθεί κατά 22,3% και διαπραγματεύονται έως και 2,454 $ ανά λίβρα.

«Προκλητική» άποψη για το πετρέλαιο

Όσον αφορά το πετρέλαιο, ο Waugh είπε ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών έχει «σταθεί σταθερά στη θέση του οδηγού τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας στρατηγικά την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές».

Ωστόσο, η ομάδα των παραγωγών πετρελαίου και οι σύμμαχοί τους, γνωστοί ως OPEC+, συμφώνησαν σε μια συνάντηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα να ξεκινήσουν τη σταδιακή κατάργηση των εθελοντικών περικοπών παραγωγής μετά το τρίτο τρίμηνο, αφήνοντας παράλληλα άλλους περιορισμούς.

Οι τιμές του αργού πιέστηκαν τις ημέρες που ακολούθησαν αυτήν την ανακοίνωση, μόνο για να ανακάμψουν με τις τιμές την Πέμπτη να έχουν αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου. αργό πετρέλαιο Αυγούστου West Texas Intermediate CL.1, -0,86% CLQ24, -0,86% που έληξε στα 81,29 $ το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το αργό Brent Αυγούστου BRN00, -0,18% BRNQ24, -0,26% διαμορφώθηκε στα 85,71 $ το βαρέλι Europe.

Οι διακυμάνσεις θέσης για το πετρέλαιο έχουν «συναγωνιστεί τα συναισθηματικά υψηλά και χαμηλά επίπεδα ενός εφήβου», δήλωσε η Rebecca Babin, ανώτερη έμπορος ενέργειας στην CIBC Private Wealth U.S.

Αυτήν τη στιγμή, το κλίμα στην αγορά πετρελαίου «παραμένει ξινό» και η θέση στην αγορά «απαθής, παρουσιάζοντας μια ευκαιρία για το αργό πετρέλαιο να αυξηθεί» άλλο 5% έως 7% όλο το καλοκαίρι, είπε σε πρόσφατο σχόλιό της.

Οι προοπτικές για το τέλος αυτού του έτους και το 2025 είναι «πιο προκλητικές», είπε ο Babin.

«Η προσφορά του ΟΠΕΚ+ εκτονώνεται και η αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ θα καλύψει ανοδικές δυνατότητες μεσοπρόθεσμα», είπε. «Αυτό πιθανότατα θα ωθήσει πολλούς επενδυτές να διοχετεύσουν δολάρια από το αργό σε άλλα εμπορεύματα με καλύτερα προφίλ ανταμοιβής κινδύνου».

«Προς το παρόν, η στρατηγική είναι να ανταλλάξετε το εύρος: παραμείνετε για πολύ μέχρι το καλοκαίρι και πουλάτε ράλι πάνω από 90 δολάρια Brent», είπε ο Babin.

Προοπτικές

Ρίχνοντας μια ματιά στη μεγάλη εικόνα των χρηματοπιστωτικών αγορών, ο Waugh είπε ότι οι μετοχές έχουν ήδη αποτιμηθεί σε μια ήπια οικονομική προσγείωση χωρίς ύφεση στον ορίζοντα και τα ομόλογα «τραγουδούν την ίδια μελωδία». Αλλά τα εμπορεύματα «δεν έχουν αγοράσει πλήρως ακόμη στο σενάριο χωρίς ύφεση».

Τα περισσότερα εμπορεύματα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από τα πρόσφατα υψηλά τους και είναι είτε ασύνδετα είτε εγγενώς συσχετισμένα με τις μετοχές σας, αυτές τις φυσαλιδώδεις μετοχές τεχνολογίας ή τα ομόλογα», είπε.

Τα εμπορεύματα μπορούν «πραγματικά να σας διασώσουν σε ό,τι αφορά τους κινδύνους αποτίμησης των μετοχών, και προσφέρουν σημαντική διαφοροποίηση πέρα ​​από τις σταθερές αποδόσεις τιμών», είπε ο Waugh. Και “αν βουτήξετε σε αυτό το διάστημα χρησιμοποιώντας συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, θα παρατηρήσετε ότι ένα μεγάλο μέρος των αγορών βρίσκεται σε οπισθοδρόμηση – μια θετική συνθήκη απόδοσης ροών”. Η οπισθοδρόμηση αναφέρεται σε μια κατάσταση στις συμβατικές αξίες του αργού, όπου οι τιμές του πετρελαίου για παράδοση στο εγγύς μέλλον είναι υψηλότερες από εκείνες για μεταγενέστερες παραδόσεις.

«Αυτό είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι έλλειψης σε όλα τα επίπεδα», είπε.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, έδωσε αυτή τη συμβουλή: «Αν θέλετε να αγοράσετε τεχνολογία, επενδύστε και σε μερικά εμπορεύματα για να την εξισορροπήσετε. Εάν επιδιώκετε την απόδοση των ομολόγων, συνδυάστε τα με εμπορεύματα».

Τα οφέλη διαφοροποίησης των εμπορευμάτων είναι τέτοια που «κάνουν ένα συν ένα λιγότερο από δύο σε όρους κινδύνου», είπε ο Waugh.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο