Τι εκτιμούν οι οικονομολόγοι για την ιαπωνική οικονομία

οικονομία

Η ιαπωνική οικονομία πιθανότατα συρρικνώθηκε με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί τον Ιανουάριο-Μάρτιο λόγω αναβαθμίσεων στα στοιχεία για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την Παρασκευή, αν και οι κίνδυνοι συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει αυτό το τρίμηνο, βοηθούμενη από τις φορολογικές περικοπές και τις αυξήσεις των μισθών, αλλά το υψηλότερο κόστος εισαγωγών λόγω του ασθενέστερου γιεν φαίνεται να συμπιέζει την κατανάλωση, ενώ οι διαταραχές σε ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες είναι επίσης πιθανό να επιβαρυνθούν.

Τα στοιχεία του Υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα αναμένεται να δείξουν ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) μειώθηκε στο 1,9% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, ελαφρώς καλύτερα από τη συρρίκνωση 2,0% που αναφέρθηκε αρχικά.

Οι αναθεωρημένοι αριθμοί θα μεταφραστούν σε τριμηνιαία συρρίκνωση 0,5%, αμετάβλητη από την αρχική ανάγνωση.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ αναμένεται να δείξουν ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, βαρόμετρο της ιδιωτικής ζήτησης, μειώθηκαν κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο, ελαφρώς αναθεωρημένες προς τα πάνω από τη μείωση κατά 0,8% της αρχικής εκτίμησης, καθιστώντας τις κύριο παράγοντα για την αναθεώρηση του ανοδικού ΑΕΠ.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της ιαπωνικής οικονομίας, μειώθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο, καθώς το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης λόγω του αδύναμου γιεν συμπίεσε τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Η εξωτερική ζήτηση, ή οι εξαγωγές μείον τις εισαγωγές, απομακρύνθηκαν κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από τα συνολικά στοιχεία του ΑΕΠ.

Ξεχωριστά στοιχεία που εκδόθηκαν στις 12 Ιουνίου από την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) αναμένεται να δείξουν ότι ο δείκτης τιμών εταιρικών αγαθών, ο οποίος μετρά τις τιμές των αγαθών που χρεώνουν οι εταιρείες μεταξύ τους, πιθανότατα αυξήθηκε κατά 2,0% τον Μάιο σε ετήσια βάση και 0,4% σε μηνιαία βάση.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο