Τι εκτιμούν τώρα οι οικονομολόγοι για τις επόμενες κινήσεις της Fed

επιτόκια Citi

Fed επιτοκίων

Η Federal Reserve διατήρησε την Τετάρτη το βασικό της επιτόκιο και ανέφερε ότι αναμένεται μόνο μία μείωση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους, από τρεις τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, 11 από τους 19 συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της Fed δεν βλέπουν πλέον καμία ή μόνο μία περικοπή ως κατάλληλη για το 2024.

«Δεδομένης της λογικής που παρουσιάσαμε στην πρόβλεψή μας, αλλάζουμε την κλήση μας για τα επιτόκια και τώρα βλέπουμε μόνο μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ως πιθανή φέτος, στη συνεδρίαση της FOMC τον Δεκέμβριο», ανέφεραν οικονομολόγοι της UBS σε σημείωμα.

«Φαίνεται να υπάρχουν λίγες πληροφορίες εγκαίρως για να αλλάξουμε γνώμη και να επαναφέρουμε τον Σεπτέμβριο στο τραπέζι», πρόσθεσαν. «Κατά την άποψή μας, η FOMC έχει ουσιαστικά αποκλείσει τη δράση μέχρι τη συνεδρίαση της FOMC του Δεκεμβρίου, αποκλείοντας κάποια απροσδόκητη και ουσιαστική αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας.

Η Bank of America επανέλαβε την πρόβλεψή της για μία μείωση φέτος τον Δεκέμβριο «και για έναν κύκλο σταδιακής χαλάρωσης που τελειώνει με τερματικό επιτόκιο 3,50-3,75%.

Ομοίως, οι οικονομολόγοι της Macquarie αναθεώρησαν επίσης τις προσδοκίες τους για το βασικό σενάριο μετά τη συνεδρίαση της FOMC και τώρα αναμένουν την πρώτη μείωση τον Δεκέμβριο του 2024, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του 1ου τριμήνου του 2024.

«Αυτή παραμένει η άποψή μας. Μετά από αυτό, αναμένουμε περαιτέρω 50 μ. β. χαλάρωσης το 1ο εξάμηνο του 25», σημειώνουν οι οικονομολόγοι.

Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs είχαν περισσότερα σχόλια να μοιραστούν μετά την ομιλία της FOMC και του Powell.

Ενώ το dot plot του Ιουνίου εξέπληξε τις αγορές με μια γερακίσια στάση, προβλέποντας μία μείωση επιτοκίων το 2024 αντί για τις αναμενόμενες δύο, ο Powell σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι πολλοί συμμετέχοντες είδαν την απόφαση ως στενή κλήση, αφήνοντας και τα δύο αποτελέσματα πιθανά, σημείωσε η Goldman.

Μετά από μια ήπια έκθεση SPI, η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε από 59% σε 85%, αλλά μειώθηκε στο 65% μετά τη συνεδρίαση της FOMC.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι οικονομολόγοι της τράπεζας δήλωσαν ότι «συνεχίζουν να αναμένουν μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και μια δεύτερη μείωση τον Δεκέμβριο».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο