Τι μέλλει γενέσθαι για το ελληνικό χρηματιστήριο (;) [γράφει o Θοδωρής Σεμερτζίδης]

Έντονος προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στις τάξεις των επενδυτών, κι αυτό διότι από τα τέλη Ιουλίου ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου αδυνατεί να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, ασχέτως κι εάν μετοχές από την μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση σε αυτό το χρονικό διάστημα έδωσαν (και κάποιες συνεχίζουν να δίνουν ακόμη) δυνατές συγκινήσεις.

Βλέπετε, ισχύει αυτό που είχε πει κάποτε ένας από τους μεγαλύτερους σπεκουλαδόρους των χρηματιστηρίων, ο Αντρέ Κοστολάνι, ότι «στο χρηματιστήριο το 90% είναι ψυχολογία και το 10% όλα τα άλλα», και δεν είχε κι άδικο. Για τους γνώστες των αγορών, την μεγαλύτερη συγκίνηση προκαλούν οι περίοδοι όπου επικρατεί ο φόβος παρά αυτές όπου επικρατεί η υπέρμετρη αισιοδοξία, κι αυτό διότι αφού έχουν εντοπίσει τις μετοχές εταιρειών με καλά θεμελιώδη και με προοπτικές, βρίσκουν την ευκαιρία να τις αγοράσουν φθηνά, ενώ στην περίπτωση της υπέρμετρης αισιοδοξίας βρίσκουν ευκαιρία να πουλήσουν ακριβά.

Στο χρηματιστήριο όμως, οι πιθανότητες είναι υπέρ αυτού που θα διακρίνει μία επενδυτική ευκαιρία πριν από τους άλλους. Και για του λόγου του αληθές, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά ποιες μετοχές βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων από τις αρχές του έτους (1/1 έως 31/8). Εάν εξαιρέσουμε την Τράπεζα Πειραιώς, οι περισσότερες μετοχές εισέπρατταν επενδυτική αδιαφορία, ακόμη κι αυτή της Cenergy.

Η ουσία των πραγμάτων είναι η αλήθεια

Στο χρηματιστήριο θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή σε τι φάση βρίσκεται η αγορά, δηλαδή η τάση είναι ανοδική, καθοδική, ή χωρίς τάση; Από την στιγμή που θα καταφέρει και διακρίνει σε τι φάση βρίσκεται η αγορά, τότε θα μπορέσει να λάβει ευκολότερα την απόφαση για αγορά ή πώληση.

Που βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο;

Βρισκόμαστε εν μέσω ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου και πρώτου εξαμήνου (βλέπετε στις ανεπτυγμένες αγορές αυτά έχουν ήδη ανακοινωθεί και κάνουν εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο και το δεύτερο εξάμηνο), με την αγορά να τροφοδοτούν και κάποιες ειδήσεις, με τις προσδοκίες για την επενδυτική βαθμίδα να διατηρούνται (κατά την προσωπική μας εκτίμηση μικρή επίπτωση θα έχει αυτή για το ελληνικό χρηματιστήριο, είτε δοθεί είτε όχι).

Κι εάν σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών αναμένεται να ανακοινώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα, η γενική εικόνα του γενικού δείκτη δεν εμπνέει μέχρι στιγμής κάποια ιδιαίτερη ανησυχία.

Όπως παρατηρούμε στο ημερήσιο διάγραμμα (ανάλογη είναι η εικόνα και στο εβδομαδιαίο, αλλά και στο μηνιαίο), η έναρξη της ανοδικής τάσης του γενικού δείκτη από τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε κατά περιόδους με χαμηλό όγκο, αλλά και στάσεις, όπως για παράδειγμα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.140,96 μονάδων στις 1 Μαρτίου βρέθηκε στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 998,29 μονάδων στις 20 Μαρτίου, δηλαδή μέσα σε είκοσι μέρες υποχώρησε κατά 12,50%, για να συνεχίσει ακάθεκτος μετά την ανοδική του πορεία. Μέχρι στιγμής ο γενικός δείκτης διατηρεί την μακροπρόσθεσμη ανοδική του τάση, και για να την ακυρώσει θα πρέπει να κινηθεί χαμηλότερα από το επίπεδο των 1.240-1.220 μονάδων.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η ανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις όποιες διορθώσεις να αποτελούν ευκαιρίες εισόδου παρά ρευστοποιήσεων.

Εξάλλου, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να παραμένει φθηνό, με αρκετές εταιρείες να διαπραγματεύονται με μονοψήφιο P/E, όπου στην περίπτωση μίας παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές θα μπορέσει να προσελκύσει μικρά κερδοσκοπικά κεφάλαια (δυστυχώς κυρίως μόνο τέτοια) που αναζητούν ένα γρήγορο κέρδος σε περιφερειακά χρηματιστήρια, αυξάνοντας την ρευστότητα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και τροφοδοτώντας προς υψηλότερα επίπεδα τις τιμές. Το τι όμως από τα παραπάνω πρόκειται να συμβεί θα το δείξει ο χρόνος…

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο