Τι οδήγησε σε ράλι τις τιμές των κινεζικών κρατικών ομολόγων

επενδυτές ομόλογα

Πεκίνο προς επενδυτές: Σταματήστε να πλειοδοτείτε στα ομόλογα μας. Μας κάνει να φαινόμαστε κακοί.


Τις τελευταίες εβδομάδες, οι έμποροι ομολόγων συσσωρεύονται στην αντιληπτή ασφάλεια των κινεζικών κρατικών ομολόγων, οδηγώντας σε ένα επικό αγοραστικό ξεφάντωμα που έχει ωθήσει τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.


Το ράλι προκάλεσε μια ασυνήθιστη αντίδραση από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του δημόσιου ταμείου και τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας: Σταματήστε να αγοράζετε αυτά τα χαρτονομίσματα.


Ωστόσο, η διελκυστίνδα επιμένει, στρέφοντας έναν άβολο προβολέα σε ορισμένα από τα συστατικά που οι οικονομολόγοι λένε ότι τροφοδοτούν τη ζήτηση για τα ομόλογα: φθίνουσα εμπιστοσύνη στην κινεζική οικονομική ανάπτυξη και έλλειψη ελκυστικών επενδυτικών επιλογών σε μια χώρα όπου οι τιμές των ακινήτων και οι μετοχές δέχονται πλήγμα.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας λέει ότι ανησυχεί ότι μια ξαφνική αντιστροφή του ράλι των ομολόγων θα μπορούσε να προκαλέσει απότομες απώλειες για τις μικρότερες τράπεζες που αγοράζουν τα χαρτονομίσματα, ένα είδος κινεζικής επανάληψης της περσινής πανωλεθρίας της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.


Ωστόσο, οι οικονομολόγοι λένε ότι αυτές οι ανησυχίες είναι υπερβολικές και υποψιάζονται ότι ο πραγματικός λόγος για τη δυσαρέσκεια των αρχών είναι το μήνυμα που στηρίζει τη θέρμη για τα κρατικά ομόλογα: έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας – μια στάση που έρχεται σε αντίθεση με την ενισχυτική άποψη του Πεκίνου ότι η οικονομική άνοδος της χώρας είναι ασταμάτητη.


Ακόμη χειρότερα, λένε οι οικονομολόγοι, είναι ότι τέτοιες ζοφερές προβλέψεις μπορεί να γίνουν δύσκολο να ξεκολλήσουν, τρώγοντας την προθυμία των καταναλωτών να ξοδέψουν αντί να αποταμιεύσουν και πλήττοντας τον ενθουσιασμό των επιχειρήσεων να προσλάβουν και να επενδύσουν.

Ήδη, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρίσκεται σε στασιμότητα και οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα είναι αδύναμες. Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή κυμαίνεται κοντά στο μηδέν, ένδειξη αδύναμων δαπανών και βιομηχανικής υπερβολής. Προσπαθώντας να σταματήσει την πτώση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων, η κεντρική τράπεζα επιδιώκει να διαλύσει μέρος της αποπληθωριστικής αγωνίας που περιβάλλει την οικονομία της Κίνας, λένε οι οικονομολόγοι – αν και τονίζουν ότι τέτοιες μαστορέματα δεν υποκαθιστούν τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες και άλλα μέτρα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.

«Αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε εδώ είναι μια χαμένη δεκαετία τύπου Ιαπωνίας», δήλωσε ο Carlos Casanova, ανώτερος οικονομολόγος για την Ασία στην Union Bancaire Privée.


Οι καταναλωτές και ορισμένες αγροτικές εμπορικές τράπεζες αγοράζουν με ενθουσιασμό κινεζικά κρατικά ομόλογα μακράς διάρκειας από τις αρχές του 2023. Ο πρωτόγνωρος ενθουσιασμός των επενδυτών για μια παραδοσιακά βαρετή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων οδήγησε τις αποδόσεις των 10ετών κινεζικών κρατικών ομολόγων στο 2,1% στις αρχές Αυγούστου, ένα χαμηλό ρεκόρ.


Τώρα, η PBOC λέει ότι μπορεί να σχηματίζεται μια φούσκα. Οι αποδόσεις τώρα «αποκλίνουν σημαντικά από τα λογικά βασικά επίπεδα» και οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι αυξάνονται, ανέφερε η κεντρική τράπεζα τον Αύγουστο. Ανέφερε ότι σχεδιάζει να δοκιμάσει την οικονομική ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων σε περίπτωση ταχείας αύξησης των επιτοκίων.

Μια ανησυχία είναι ότι ορισμένες μικρότερες περιφερειακές τράπεζες θα μπορούσαν να υποστούν μεγάλες απώλειες στα διογκούμενα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους, όταν τα επιτόκια στην Κίνα τελικά αυξηθούν, προκαλώντας ενδεχομένως τραπεζική κρίση. Μια παρόμοια αλληλουχία γεγονότων διαδραματίστηκε στις ΗΠΑ πέρυσι, καταστρέφοντας τη Silicon Valley Bank, η οποία υπέστη μαζική απόσυρση καταθέσεων αφού τα αυξανόμενα επιτόκια συνέτριψαν την αξία των ομολόγων της.


Στην Κίνα, τα επενδυτικά κέρδη από κρατικά ομόλογα αποτελούν πλέον ένα μεγάλο κομμάτι των κερδών για ορισμένες μικρότερες εμπορικές τράπεζες σε επίπεδο πόλης, σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες εκθέσεις τους. Στην Jiangsu Kunshan Rural Commercial Bank, για παράδειγμα, οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν από 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2022 σε 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις της.

Μεμονωμένοι επενδυτές έχουν επίσης συσσωρευτεί σε ομόλογα. Τα περιουσιακά στοιχεία στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια της Κίνας αυξήθηκαν κατά 39% από τις αρχές του 2023 έως τα μέσα Αυγούστου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε ο πάροχος χρηματοοικονομικών δεδομένων Wind. Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια αντιπροσωπεύουν πλέον το 35% όλων των περιουσιακών στοιχείων των κινεζικών αμοιβαίων κεφαλαίων, σε σύγκριση με το 9,2% για τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια. Τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία, καταλαμβάνοντας ποσοστό 43%.


Για τον μέσο Κινέζο επενδυτή, τα ομόλογα είναι μια καυτή επένδυση τώρα, επειδή υπάρχουν πολύτιμα λίγα άλλα μέρη για να σταθμεύσουν τα χρήματά τους. Ο τομέας ακινήτων της Κίνας – όπου συνήθιζαν να αφαιρούν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους – βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας βρίσκεται σε καλό δρόμο για τέταρτη συνεχόμενη ετήσια πτώση. Οι αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων της χώρας σημαίνουν ότι οι επενδυτές δεν μπορούν να επενδύσουν πολλά σε τίτλους στο εξωτερικό και οι κινεζικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια καταθέσεων για να διασώσουν τη δική τους συρρικνούμενη κερδοφορία.

«Αφήνει τα νοικοκυριά με πολύ περιορισμένες επιλογές για να επενδύσουν τα χρήματά τους», δήλωσε ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομολόγος της Macquarie για την Κίνα.


Από τις αρχές Ιουλίου, η κεντρική τράπεζα έχει λάβει δραματικά μέτρα για να ανακόψει τη φρενίτιδα της αγοράς ομολόγων. Την 1η Ιουλίου, δήλωσε ότι θα δανειστεί κρατικά ομόλογα από βασικούς διαπραγματευτές και θα τα πουλήσει στην αγορά για να ηρεμήσει το ράλι.


Αλλά μετά από μια εβδομάδα χαλάρωσης, οι επενδυτές άρχισαν να συσσωρεύονται πίσω στα 10ετή κρατικά ομόλογα. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν από 2,29% στο κλείσιμο της 8ης Ιουλίου σε 2,12% την 1η Αυγούστου, υποδεικνύοντας άνοδο των τιμών.


Κατά τη διάρκεια μιας πολυήμερης μάχης μεταξύ της κινεζικής κεντρικής τράπεζας και των εμπόρων ομολόγων στις αρχές Αυγούστου, οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες κλήθηκαν να πουλήσουν μαζικά τα κρατικά ομόλογά τους. Αλλά οποιαδήποτε πλεονάζουσα προσφορά καταβροχθίστηκε γρήγορα από μικρότερες αγροτικές εμπορικές τράπεζες, διατηρώντας τις αποδόσεις χαμηλές.

Στη συνέχεια, στις 7 Αυγούστου, η κινεζική διατραπεζική ρυθμιστική αρχή κατονόμασε και ντρόπιασε τέσσερις αγροτικές εμπορικές τράπεζες στην ανατολική επαρχία Jiangsu, συμπεριλαμβανομένης της Kunshan Bank, λέγοντας ότι οι τράπεζες ήταν ύποπτες για χειραγώγηση των τιμών των κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.


Εν τω μεταξύ, μέχρι την Παρασκευή, περισσότερα από 1.300 κινεζικά κεφάλαια με εντολή να επενδύσουν σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα δεν δέχονταν πλέον εγγραφές ή επέβαλαν ποσοστώσεις στο ποσό που μπορούσαν να αγοράσουν οι επενδυτές, σύμφωνα με τη Wind. Αυτά τα κεφάλαια ήταν από τις πιο δημοφιλείς επενδυτικές επιλογές για τους Κινέζους μεμονωμένους επενδυτές.


Την περασμένη εβδομάδα, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Κίνας μειώθηκαν με ηπιότερο ρυθμό, σταθεροποιούμενες στο 2,15% την Παρασκευή – λίγο μακριά από το χαμηλό ρεκόρ τους. Οι αποδόσεις κινήθηκαν ελάχιστα τη Δευτέρα.

Για ορισμένους οικονομολόγους, η ανησυχία της κεντρικής τράπεζας για τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων είναι ένας γρίφος. Το χαμηλό μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού είναι ακριβώς το είδος του φαρμάκου που συνήθως συνταγογραφούν οι κεντρικές τράπεζες όταν επιδιώκουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν ταχύτερο πληθωρισμό, τα οποία οι οικονομολόγοι λένε ότι χρειάζεται η Κίνα αυτή τη στιγμή. Αυτό ισχύει για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς και για την κυβέρνηση· Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων καθιστούν τον κρατικό δανεισμό φθηνότερο, καθιστώντας μια φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική επέκταση λιγότερο δαπανηρή.


Επίσης, δεν είναι σαφές γιατί η PBOC αισθάνεται ότι πρέπει να παρέμβει τώρα, αντί απλώς να παρέμβει για να αγοράσει ομόλογα εάν και όταν οι αποδόσεις αυξηθούν πολύ γρήγορα, λένε ορισμένοι οικονομολόγοι. Η Τράπεζα της Αγγλίας, για παράδειγμα, αγόρασε δισεκατομμύρια λίρες κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου στα τέλη του 2022 για να ανακόψει μια κατάρρευση όταν οι επενδυτές τρόμαξαν από τα δημοσιονομικά σχέδια της τότε πρωθυπουργού Liz Truss.

Ο Julian Evans-Pritchard, επικεφαλής των οικονομικών της Κίνας στην Capital Economics, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κίνητρο για την προσπάθεια της PBOC να δαμάσει το ράλι των ομολόγων είναι κυρίως πολιτικό. Ο ηγέτης Xi Jinping δήλωσε ότι η PBOC θα έπρεπε να αγοράζει και να πωλεί κρατικά ομόλογα και έτσι ανταποκρίνεται σε αυτή την οδηγία, είπε. Αν και η οικονομία πιθανότατα χρειάζεται περισσότερη στήριξη, οι χαμηλές μακροπρόθεσμες αποδόσεις υποδηλώνουν έναν βαθμό οικονομικής αδυναμίας που δεν ταιριάζει με το Πεκίνο.


«Πολιτικά, δεν τους αρέσει το μήνυμα που στέλνει», είπε.

πηγή:www.wsj.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο