Τι περιλαμβάνει το οικονομικό πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος

Εργατικοί

Εργατικοί εκλογές

Κάποτε θεωρούνταν εχθρικοί προς τις τράπεζες, οι Εργατικοί της Βρετανίας φλέρταραν με τους δανειστές τα τελευταία χρόνια, καθώς προσπαθούν να κερδίσουν την εξουσία, ωστόσο ορισμένες από τις πολιτικές του αριστερού κόμματος αναμένεται να πλήξουν τα κέρδη του τομέα εάν κερδίσει τις εκλογές του επόμενου μήνα.


Ο ηγέτης Keir Starmer έχει κερδίσει επαίνους μεταξύ των ιδιοκτητών επιχειρήσεων και των χρηματοδοτών με υποσχέσεις σταθερότητας και μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στη φορολογία του τομέα των χρηματοπιστωτικών και επαγγελματικών υπηρεσιών, ο οποίος συνεισέφερε περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια λίρες (139 δισεκατομμύρια δολάρια) ή 12,3%, των συνολικών φορολογικών εσόδων του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023.


Ωστόσο, το κόμμα αναμένεται να στηριχθεί στον κλάδο για να βελτιώσει την οικονομική ανθεκτικότητα των νοικοκυριών και των καταναλωτών, πολλοί από τους οποίους έχουν υποφέρει δυσανάλογα από περισσότερα από δύο χρόνια αστάθειας της αγοράς ενυπόθηκων δανείων και κρίσης κόστους ζωής.

Πολλές τράπεζες στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων των HSBC, Barclays, Lloyds (LON:LLOY) Bank και NatWest, έχουν αναφέρει κέρδη ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτά ενισχύθηκαν από τα ισχυρά περιθώρια δανεισμού, τον χαμηλό όγκο αθετήσεων δανείων και τα χαμηλά επιτόκια που καταβάλλονται στους αποταμιευτές από τις καταθέσεις τους.


Μεταξύ των πολιτικών που έχει παρουσιάσει στην πορεία προς τις εκλογές της 4ης Ιουλίου, το Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τα οφέλη των μακροπρόθεσμων στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου για να προστατεύσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών από απότομες αλλαγές στα επιτόκια και να καταστήσει την ιδιοκτησία κατοικίας πιο προσιτή.


Αυτή η υπόσχεση οδηγεί ορισμένους αναλυτές, δανειστές και μεσίτες να προτείνουν ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών θα μπορούσε να επιδιώξει πρόσθετες αλλαγές σε ενυπόθηκα δάνεια και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες για να γείρει την πλάστιγγα υπέρ των καταναλωτών.

«Τα παραδοσιακά προϊόντα ενυπόθηκων δανείων τοποθετούν όλο τον κίνδυνο επιτοκίου στους δανειολήπτες», δήλωσε ο Arjan Verbeek, διευθύνων σύμβουλος της challenger bank Perenna.


Σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Δανία και την Ολλανδία, οι τράπεζες στη Βρετανία τείνουν να προσφέρουν ένα στενότερο φάσμα μακροπρόθεσμων προϊόντων στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου, τα οποία ορισμένοι δανειστές έχουν αποδώσει στη χαμηλή ζήτηση από δανειολήπτες που είναι επιφυλακτικοί να «χάσουν» χαμηλότερο κόστος αποπληρωμής όταν μειώνονται τα βασικά επιτόκια.


Τα μακροπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια με σταθερά επιτόκια θα δώσουν στους αγοραστές για πρώτη φορά μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά θα έχουν κόστος για τους παρόχους, δήλωσε ο Daniel Austin, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της ASK Partners, ενός εξειδικευμένου δανειστή στον τομέα των ακινήτων.

«Ένα 10ετές σταθερό επιτόκιο (στεγαστικό δάνειο) είναι πάντα πολύ πιο ακριβό, οπότε η ιδέα δεν θα λειτουργήσει εάν το κόστος ενός 25ετούς σταθερού επιτοκίου γίνει απαγορευτικό», είπε. Ενώ στις ΗΠΑ, οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους και το κόστος τους με την ανασυσκευασία και την πώληση μακροπρόθεσμων ενυπόθηκων δανείων, οι δανειστές στη Βρετανία αντισταθμίζουν αυτούς τους κινδύνους πιο συχνά με τη λήψη μιας μορφής προστασίας γνωστής ως ανταλλαγές επιτοκίων με αντίστοιχη διάρκεια με τα στεγαστικά δάνεια, ανέφεραν οι τραπεζίτες στεγαστικών δανείων.


Αυτό συνεπάγεται πρόσθετο κόστος και οι τιμές τέτοιων swaps έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια εν μέσω πολιτικής αναταραχής και αυξανόμενου πληθωρισμού.


Μόλις το 3% των συμφωνιών στεγαστικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο που ήταν διαθέσιμες στις 19 Ιουνίου είχαν καθορισμένη αρχική διάρκεια 10 ετών ή περισσότερο, σύμφωνα με στοιχεία της Moneyfacts.

Εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Τόκος

Ενώ μια επερχόμενη κυβέρνηση των Εργατικών μπορεί να στηριχθεί στις τράπεζες για να διευρύνει το εύρος των στεγαστικών δανείων τους, αναλυτές και ανώτερα στελέχη μεγάλων βρετανικών τραπεζών συμφωνούν ότι είναι πλέον απίθανο να επιδιώξει τραπεζικούς απροσδόκητους φόρους, μια πολιτική που υπερασπίστηκε ο προηγούμενος ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ούτε αναμένεται να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο η Τράπεζα της Αγγλίας πληρώνει τόκους στις τράπεζες για τις καταθέσεις τους, μια άλλη πολιτική που συζητήθηκε τους τελευταίους μήνες από πολιτικούς, ανέφεραν οι πηγές.


Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη διακομματική Επιτροπή Οικονομικών του βρετανικού κοινοβουλίου τον Μάιο έδειξαν ότι οι NatWest, Barclays, Lloyds και Santander (BME:SAN) UK έλαβαν περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια λίρες σε τόκους το 2023 – αύξηση 135% σε ετήσια βάση.


«Μετά από χρόνια χαμηλών επιτοκίων και αποδόσεων κάτω του κόστους των ιδίων κεφαλαίων, οι τράπεζες σημειώνουν επί του παρόντος ομαλοποιημένα, αντί για υπερκανονικά, κέρδη», δήλωσε ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Benjamin Toms.


«Οι Εργατικοί φαίνεται να υιοθετούν μια στάση υπέρ της ανάπτυξης, η οποία θα είναι χρήσιμη για τις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου».

Μικρό κέρδος


Άλλες πολιτικές του Εργατικού Κόμματος είναι πιθανό να μειώσουν τις δυνατότητες κερδών των τραπεζών με την πάροδο του χρόνου, ανέφεραν τραπεζικοί αναλυτές και πηγές του κλάδου.


Το κόμμα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα «επαναφέρει την τραπεζική πρόσωπο με πρόσωπο στον κεντρικό δρόμο» με το άνοιγμα έως και 350 «τραπεζικών κόμβων» τα επόμενα πέντε χρόνια – μια πρωτοβουλία που έρχεται σε σύγκρουση με τα σχέδια μείωσης του κόστους των περισσότερων τραπεζών.


Αυτοί οι κόμβοι, που χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες, θα στηρίξουν κοινότητες που έχουν μετατραπεί σε «πόλεις-φαντάσματα» από το κλείσιμο υποκαταστημάτων, δήλωσε η σκιώδης υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, με περίπου 6.000 καταστήματα κλειστά από το 2015.


Το πρόγραμμα Freedom to Buy του κόμματος, η βασική πολιτική του για να βοηθήσει περισσότερους Βρετανούς να ανέβουν στη στεγαστική κλίμακα, είναι επίσης απίθανο να προαναγγείλει ένα νέο όφελος κέρδους για τις τράπεζες.


“Αναμένεται να βοηθήσει 80.000 αγοραστές για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε ετών, κάτι που δεν αλλάζει το παιχνίδι για τις τράπεζες στο πλαίσιο όγκων στεγαστικών δανείων άνω του ενός εκατομμυρίου ετησίως”, δήλωσε ο Toms.

Ο Chris Irwin, διευθυντής αποταμίευσης στο Yorkshire Building Society και εμπειρογνώμονας της Moneyfacts, Rachel Springall, δήλωσε ότι η βιομηχανία και όποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση πρέπει να δείξει στους πελάτες πώς θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα οικονομικά τους αλλάζοντας αποταμιευτικά ή ενυπόθηκα προϊόντα.


Η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς υποχρεώνει τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις να δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες των πελατών τους, αλλά περισσότερες από 366 δισεκατομμύρια λίρες αποταμιεύσεων έχουν κολλήσει σε λογαριασμούς χαμηλού επιτοκίου, κοστίζοντας στους αποταμιευτές περισσότερα από 1. 000 λίρες σε πιθανό ετήσιο εισόδημα, σύμφωνα με στοιχεία της YBS.


«Ο κύριος λόγος για τον οποίο θα μειωθούν τα κέρδη των τραπεζών είναι ότι τα επιτόκια θα μειωθούν. Αλλά πιστεύω επίσης ότι τα κέρδη των τραπεζών θα υποστούν πίεση στις αγορές πιστωτικών καρτών και τρεχούμενων λογαριασμών μόλις τα φώτα της εύλογης αξίας στραφούν σε αυτούς τους τομείς», δήλωσε ο James Daley, διευθύνων σύμβουλος της Fairer Finance.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο