Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές στα spot ETFs bitcoin

bitcoin

bitcoin

Η προσδοκία σχετικά με την έναρξη των spot ETFs bitcoin κορυφώνεται αργά την Τετάρτη, αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε το πράσινο φως σε τέτοια κεφάλαια για διαπραγμάτευση σε αμερικανικά χρηματιστήρια.

Ο Todd Rosenbluth, επικεφαλής της έρευνας στη VettaFi, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι παρακολουθεί ένα ή περισσότερα spot διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια bitcoin που θα βγουν στην αγορά ήδη από την Πέμπτη.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε τη συγκατάθεσή της σε περίπου δώδεκα spot bitcoin ETF την Τετάρτη.

“Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσα πολλά άλογα σε αυτή την κούρσα”, δήλωσε ο Rosenbluth, “θέλεις να βγεις δυνατός”

Αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης διαχειρίστριας περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, της BlackRock BLK, -0,27%, έχουν καταθέσει ρυθμιστικά έγγραφα για την εισαγωγή spot bitcoin ETFs. Συνήθως, μόλις ένα ETF λάβει την έγκριση της SEC, το αμοιβαίο κεφάλαιο είναι ελεύθερο να ξεκινήσει την επόμενη συνεδρίαση ή τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, σύμφωνα με τον Rosenbluth.

Εξαρτάται από το τι κρίνει σκόπιμο ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων καθώς συγκεντρώνει “κεφάλαιο εκκίνησης” και προετοιμάζεται για τη διανομή, αλλά με την υψηλή προσδοκία των επενδυτών γύρω από αυτή την ιστορική εισαγωγή spot bitcoin ETFs, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αισθάνονται υποχρεωμένοι να κινηθούν πολύ γρήγορα, δήλωσε ο Rosenbluth. “Όποιος δεν ξεκινήσει την πρώτη ημέρα” κινδυνεύει να βρεθεί σε “σημαντικό μειονέκτημα”, καθώς οι επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν έκθεση στη spot ή στην τρέχουσα τιμή του bitcoin αναμένεται να αγοράσουν γρήγορα, σύμφωνα με τον Rosenbluth.

Θέματα ρευστότητας

Για τους επενδυτές, το κόστος των ταμείων θα είναι μεταξύ των “βασικών πραγμάτων που πρέπει να αξιολογήσουν”, μαζί με τη ρευστότητά τους, το επίπεδο των περιουσιακών στοιχείων και το πόσο στενά παρακολουθούν την τιμή spot του bitcoin, σύμφωνα με τον Nate Geraci, πρόεδρο της εταιρείας διαχείρισης πλούτου the ETF Store.

Το spot bitcoin ETF της Grayscale Investments θα έχει “ενσωματωμένη ρευστότητα”, καθώς θα μετατραπεί από το υφιστάμενο Grayscale Bitcoin Trust GBTC της εταιρείας, το οποίο έχει ήδη μια “τεράστια” βάση επενδυτών, δήλωσε ο Geraci σε τηλεφωνική συνέντευξη. Το ταμείο είχε σχεδόν 29 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του.

“Η Grayscale χωρίς αμφιβολία άνοιξε το ρυθμιστικό μονοπάτι για όλους να φέρουν στην αγορά spot bitcoin ETFs”, δήλωσε ο Geraci.

Από τα αρχεία (Μάρτιος 2023): GBTC άλματα αυτή την εβδομάδα, ενώ Grayscale Διευθύνων Σύμβουλος “ενθαρρύνονται” μετά από προφορικά επιχειρήματα στη δικαστική διαμάχη με την SEC για spot bitcoin ETF

Όπως και ο Rosenbluth, ο Geraci δήλωσε ότι αναμένει ότι οι χορηγοί του spot bitcoin ETF θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην έναρξη λειτουργίας του ήδη από την Πέμπτη. “Παραμένουμε έτοιμοι να λειτουργήσουμε το GBTC ως ETF μετά την παραλαβή των κατάλληλων ρυθμιστικών εγκρίσεων και δεν ήμασταν ποτέ πιο αισιόδοξοι για το μέλλον του GBTC”, ανέφερε εκπρόσωπος της Grayscale σε ηλεκτρονικό μήνυμα την Τετάρτη.

Μετά την εκκίνηση των spot bitcoin ETFs, η VettaFi θα παρακολουθεί το ποσό του “κεφαλαίου εκκίνησης” που έχουν συγκεντρώσει, καθώς και τον όγκο συναλλαγών των κεφαλαίων κατά τις πρώτες ημέρες στην αγορά και μια εβδομάδα μετά την εισαγωγή τους, δήλωσε ο Rosenbluth.

Η “ρευστότητα” ενός spot bitcoin ETF θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους “τακτικούς” επενδυτές που θέλουν να βλέπουν στενά περιθώρια προσφοράς-ζήτησης για τα μερίδια ενός αμοιβαίου κεφαλαίου που μπορεί να αγοράζουν και να πωλούν συχνότερα από ό,τι οι μακροπρόθεσμοι κάτοχοι, σύμφωνα με τον Geraci.

Πολλά κρυπτογραφικά hedge funds, τα οποία είδαν τεράστια κέρδη πέρυσι, έχουν συντονιστεί για την έγκριση των spot bitcoin ETFs, καθώς το βήμα αυτό στάθηκε, κατά την άποψή τους, για να κάνει το κρυπτονόμισμα “πολύ πιο ρευστό και εμπορεύσιμο”, δήλωσε ο Ken Heinz, πρόεδρος του HFR, στο MarketWatch.

Αλλά η ρευστότητα είναι επίσης σημαντική για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, οι οποίοι μπορεί να θέλουν να πουλήσουν μερίδια του ETF για να μειώσουν ή να εγκαταλείψουν την έκθεσή τους στο bitcoin. “Θέλετε να είστε σε θέση να βγείτε, ακόμη και αν ο χρονικός σας ορίζοντας είναι σε ένα ή πέντε χρόνια”, δήλωσε ο Rosenbluth. “Θέλετε να έχετε εμπιστοσύνη ότι μπορείτε να βγείτε”

Οι τιμές του Bitcoin είναι ευμετάβλητες. Ενώ το κρυπτονόμισμα διαπραγματευόταν σχεδόν στα 46.000 δολάρια το απόγευμα της Τετάρτης, η τιμή του είχε πέσει κάτω από τα 17.000 δολάρια το 2022 μετά την άνοδό του σε μια κορυφή του 2021 που πλησίαζε τα 70.000 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinDesk.

Ο Geraci δήλωσε ότι το επίπεδο των περιουσιακών στοιχείων που συγκεντρώνονται από τα ανταγωνιστικά spot bitcoin ETFs θα έχει σημασία, καθώς η απόκτηση έλξης από τους επενδυτές “ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο κλεισίματος ενός ταμείου”, το οποίο θα προκαλούσε ένα “φορολογικό γεγονός” για τους πελάτες. Προέτρεψε επίσης σε προσοχή.

Αν και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι μπορεί να βρουν κάποια άνεση με τους πελάτες να λαμβάνουν έκθεση στο bitcoin μέσω ενός “ρυθμιζόμενου οχήματος”, είπε, οι επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν τους κινδύνους του ευμετάβλητου κρυπτονομίσματος και “πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή ορθολογική και επενδυτική υπόθεση” για να το βάλουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Σύμφωνα με τη σκέψη του Geraci, το spot bitcoin ETF μπορεί να γίνει “μια δορυφορική συμμετοχή σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων” Αν και το μέγεθος της έκθεσης αυτής θα ποικίλλει ανάλογα με τον κάθε επενδυτή, είπε ότι ο κανόνας είναι 1% έως 5% του χαρτοφυλακίου μεταξύ των επενδυτών που το επιθυμούν. “Ακούμε από πολλούς νεότερους επενδυτές που ρωτούν για την έκθεση στο bitcoin”, δήλωσε ο Geraci.

Ορισμένοι πελάτες μπορεί να αισθάνονται σίγουροι ότι “πηγαίνουν απευθείας στην Coinbase” για να διαχειριστούν τα δικά τους πορτοφόλια bitcoin, δήλωσε ο Geraci. Όμως, χρησιμοποιώντας ένα spot bitcoin ETF, οι επενδυτές μπορούν να ενοποιήσουν τη φορολογική τους αναφορά και να δουν την απόδοση της έκθεσης στο bitcoin μαζί με τις μετοχές και τα ομόλογα που κατέχουν σε μια ενιαία δήλωση, είπε.

Τα περισσότερα μεγάλα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης – αλλά όχι όλα – παρακολουθούν και αναφέρουν τα κεφαλαιακά κέρδη και τις ζημίες στους κατόχους λογαριασμών και στην Υπηρεσία Εσωτερικών Προσόδων, σύμφωνα με τον Matt Metras, έναν εμπειρογνώμονα σε θέματα φορολογίας κρυπτονομισμάτων, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της MDM Financial Services στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.

Η φορολογική αναφορά είναι απλούστερη με τα ETF, καθώς οι χρηματιστές εκδίδουν ένα 1099-B στον κάτοχο του λογαριασμού και στην εφορία, δήλωσε ο Metras τηλεφωνικά. Στη συνέχεια, η φορολογική υπηρεσία αντιπαραβάλλει τους αριθμούς της με τη δήλωση. Αντίθετα, όταν τα κρυπτονομίσματα κατέχονται σε ψηφιακό πορτοφόλι, είπε, το γραφείο του Υπουργείου Οικονομικών μπορεί να έχει λιγότερες πληροφορίες στα χέρια του, γεγονός που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε περισσότερο έλεγχο από την IRS.

Ο φόβος της απώλειας δεν αποτελεί καλή επενδυτική στρατηγική

Ένα ETF bitcoin αναμένεται να είναι πολύ πιο προσιτό στους επενδυτές από ό,τι το bitcoin που κατέχεται απευθείας, με τα τέλη των αμοιβαίων κεφαλαίων να ξεπερνούν ενδεχομένως τα τέλη διαπραγμάτευσης για το ίδιο το κρυπτονόμισμα, σύμφωνα με τον Bryan Armour, διευθυντή έρευνας παθητικών στρατηγικών της Morningstar για τη Βόρεια Αμερική.

Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να βιαστείτε. “Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ειλικρινείς σχετικά με το γιατί θέλουν να μπουν στο bitcoin, επειδή ο φόβος να χάσουν κάτι δεν είναι καλή επενδυτική στρατηγική”, δήλωσε ο Armour σε τηλεφωνική συνέντευξη. “Οι επενδυτές πρέπει να επενδύουν μόνο όσα είναι διατεθειμένοι να χάσουν”

Αναμφίβολα, ο ενθουσιασμός γύρω από την κρυπτογράφηση αντιμετωπίστηκε μερικές φορές με επιφυλακτικότητα.

Ο Charlie Munger, ο αείμνηστος αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, έδωσε κάποιες συμβουλές σε έναν νεαρό συμμετέχοντα στην ετήσια συνάντηση της εταιρείας τον Απρίλιο του 2022. “Όταν έχετε τον δικό σας συνταξιοδοτικό λογαριασμό και ο φιλικός σας σύμβουλος σας προτείνει να διοχετεύσετε χρήματα σε bitcoin, απλά πείτε όχι”, δήλωσε τότε ο Munger.

Οι άνθρωποι που βλέπουν μια θέση για το bitcoin στα χαρτοφυλάκιά τους για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν πρόκειται για την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων. Κάπου μεταξύ 1% έως 5% ακούγεται περίπου ως το σωστό επίπεδο έκθεσης, δήλωσε ο Armour της Morningstar. Εντός αυτού του εύρους, “φαίνεται ότι το 2% είναι ένας δίκαιος στόχος”, είπε.

Παρόλα αυτά, ένας αναλυτής της Morningstar προειδοποίησε σε μια έκθεση του Αυγούστου ότι το να δημιουργηθεί χώρος ακόμη και για ένα κομμάτι bitcoin της τάξης του 2% σε ένα κλασικό χαρτοφυλάκιο 60% μετοχών και 40% ομολόγων αναδιαμορφώνει το συνολικό προφίλ κινδύνου.

Θα χρειαστεί μεγάλη εκπαίδευση των επενδυτών γύρω από τα spot bitcoin ETFs, σύμφωνα με τον Rosenbluth. Με αυτό το σκεπτικό, είπε ότι η VettaFi σχεδιάζει μια εικονική εκδήλωση την Παρασκευή σχετικά με τις επενδύσεις σε εικονικά περιουσιακά στοιχεία με ομιλητές από διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όπως η Grayscale και η BlackRock.

Εκπρόσωπος της BlackRock αρνήθηκε να σχολιάσει το πότε μπορεί να ξεκινήσει το spot bitcoin ETF της εταιρείας.

Αντί να βιαστείτε ή να κλείσετε την ιδέα της τοποθέτησης χρημάτων σε ένα bitcoin ETF, μια καλύτερη προσέγγιση είναι “να είστε προσεκτικοί, να είστε ενημερωμένοι, αλλά και να είστε ανοιχτόμυαλοι”, δήλωσε ο Nick Rygiel, ιδιοκτήτης της Ironclad Financial στο Bryn Mawr, Pa. , σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Για τους ανθρώπους που είναι εντελώς νέοι στο bitcoin, ο Rygiel συνιστά μια κατανομή επενδύσεων που ένα άτομο θα μπορούσε να χάνει εξ ολοκλήρου. “Πρόκειται για εντελώς διακριτικές δαπάνες. Θα μπορούσα κυριολεκτικά να το δω να μηδενίζεται και να μην επηρεάζεται. Αυτό θα ήταν ένα καλό μέρος για να ξεκινήσουμε”

Πηγή: www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο