Τι προβλέπουν τα οικονομικά μοντέλα για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ

Morgan Stanley εκλογές

Μπάιντεν

Η εκστρατεία του Μπάιντεν προσπάθησε να παρηγορηθεί στην ιδέα ότι ίσως το μυαλό των ψηφοφόρων δεν είναι ακόμα στραμμένα καθώς παλεύει με ένα έλλειμμα στις κάλπες και τις θλιβερές οικονομικές αξιολογήσεις.

Αυτό που μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός του είναι η ακαδημαϊκή έρευνα που υποδηλώνει ότι έξι μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών – μια προθεσμία που λήφθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα – είναι όταν αρχίζει πραγματικά η αντίστροφη μέτρηση.

«Η ερώτηση που κάνουν οι πολιτικοί είναι, είσαι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήσουν πριν από τέσσερα χρόνια;». είπε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Μπέρκλεϊ Γκάμπριελ Λεντς. Η έρευνα του Lenz δείχνει ότι οι ψηφοφόροι επεξεργάζονται συχνά την ερώτηση “λίγο πιο κοντά σε κάτι σαν, είμαι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήμουν πριν από έξι μήνες;”

Αλλά η έρευνα προσφέρει επίσης έναν αρκετά μεγάλο αστερίσκο: οι ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη μνήμη όταν πρόκειται για τον πληθωρισμό.

Αυτός που το λέει είναι ο καθηγητής του Yale, Ray Fair, ο οποίος έχει εδώ και καιρό ένα εκλογικό μοντέλο που στοχεύει να προβλέψει πόσες ψήφους θα πάρει κάθε κόμμα ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας.

Το μοντέλο του αναλύει την οικονομική ανάπτυξη κατά τα τρία προηγούμενα τρίμηνα, αλλά εκτείνεται σε 15 τρίμηνα – βασικά μια πλήρη προεδρική θητεία – όταν εξετάζουμε τον πληθωρισμό.

«Οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι για τον πληθωρισμό, παρόλο που μειώνεται τώρα, επειδή το επίπεδο των τιμών είναι πολύ υψηλότερο τώρα από ό,τι όταν ανέλαβε ο Μπάιντεν», σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

«Οι άνθρωποι θα θυμούνται ακόμα» τον Νοέμβριο, πρόσθεσε.

Συνολικά, και οι δύο ειδικοί συμφωνούν ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να δει την οικονομική του τύχη να αυξάνεται οριακά εάν συνεχιστούν οι ισχυρές αποδόσεις των χρηματιστηρίων και η οικονομική ανάπτυξη. Αλλά και οι δύο αναγνωρίζουν επίσης ότι υπάρχει μια επίμονη ζοφερότητα στους ψηφοφόρους που απλώς δεν αντικατοπτρίζει ευρύτερα οικονομικά δεδομένα.

Μια πρόσφατη έρευνα Guardian-Harris ήταν μόνο ένα παράδειγμα. Βρήκε ότι το 56% των ερωτηθέντων είπε λανθασμένα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω ύφεσης, το 55% ότι η οικονομία συρρικνώνεται και το 49% ότι ο δείκτης S&P 500 έχει πέσει για το έτος.

«Το ερώτημα είναι γιατί οι άνθρωποι είναι κάπως απαισιόδοξοι για την οικονομία δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αρκετά καλός», είπε ο Fair, «και πρέπει να είναι ο πληθωρισμός».

Τι δείχνουν τα οικονομικά μοντέλα

Παρά τις πολλές αβεβαιότητες, τα ποικίλα εκλογικά μοντέλα που χτίζονται γύρω από την οικονομία εξακολουθούν να προβάλλουν ένα πλεονέκτημα Μπάιντεν.

Η τελευταία ενημέρωση του μοντέλου της Fair προβλέπει ότι το μερίδιο των Δημοκρατικών (δηλαδή του Μπάιντεν) στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι 51,72%.

Η προβολή του Fair παραμένει εντός του περιθωρίου λάθους, πράγμα που σημαίνει ότι ο αγώνας είναι βασικά πολύ κοντά για να καλέσετε. Ωστόσο, δείχνει ένα ολοένα και τόσο ελαφρύ δημοκρατικό πλεονέκτημα.

Μια άλλη ματιά στο θέμα είναι το προεδρικό μοντέλο του Moody’s Analytics. Αυτό το μέτρο προβλέπει εκλογικά αποτελέσματα σε κάθε πολιτεία με βάση την οικονομία. Ενημερώθηκε την περασμένη εβδομάδα και βρήκε τον Πρόεδρο Μπάιντεν με ένα μικρό προβάδισμα, αλλά ένα προβλεπόμενο περιθώριο νίκης στο Εκλογικό Σώμα που έχει περιοριστεί τους τελευταίους μήνες.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Lenz πιστεύει ότι “τα θεμελιώδη στοιχεία ευνοούν τώρα τον Μπάιντεν” και είπε ότι η έρευνά του υποδηλώνει ότι οι προοπτικές του Μπάιντεν θα βελτιωθούν σταδιακά εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες θετικές οικονομικές τάσεις.

«Μπορεί να περιμένουμε κάποια συγχώρεση ή να ξεχάσουμε τον πληθωρισμό καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών», είπε.

Μπάιντεν

Αλλά τα μοντέλα δίνουν μια εντυπωσιακά διαφορετική εικόνα από την τρέχουσα δημοσκόπηση, η οποία δείχνει ένα επίμονο προβάδισμα Τραμπ. Δύο νέα αποτελέσματα μόλις την περασμένη εβδομάδα έδειξαν τα ελλείμματα του Μπάιντεν.

Μια πρόσφατη έρευνα από το Swing State Project – μια συνεργασία μεταξύ της Cook Political Report και μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων του GOP και των Δημοκρατικών – εξέτασε επτά πολιτείες swing και βρήκε τον Τραμπ να προηγείται σε έξι από αυτές. Οι δύο υποψήφιοι ισοβαθμούν στο Ουισκόνσιν.

Επιπλέον, μια εθνική δημοσκόπηση από τη Νομική Σχολή Marquette προβλέπει προβάδισμα 3 μονάδων για τον Τραμπ όταν περιλαμβάνονται υποψήφιοι τρίτων. Ο αγώνας είναι ισόπαλος σε έναν αγώνα με σώμα.

Άλλοι παράγοντες

Υπάρχει μια σειρά άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την τρέχουσα δημοσκόπηση και τυχόν προγνωστικά μοντέλα.

Ένας παράγοντας Χ που δεν υπήρχε σε προηγούμενους αγώνες, σημείωσε ο Lenz, είναι ότι «οι άνθρωποι έχουν θετικές αναμνήσεις από την οικονομία υπό τον Τραμπ, η οποία ήταν πραγματικά, μέχρι την πανδημία, πολύ καλή για αυτούς».

Ένας άλλος παράγοντας, φυσικά, είναι ότι η οικονομία θα μπορούσε να στραφεί προς τα νότια τους επόμενους μήνες είτε με αναζωπύρωση του πληθωρισμού είτε με πτώση της αύξησης του ΑΕΠ. Οι αλλαγές σε έναν από αυτούς τους τομείς θα ανέτρεπαν τα διάφορα οικονομικά μοντέλα.

Υπήρξαν επίσης στιγμές στην ιστορία που οι αντιλήψεις των ψηφοφόρων κατέληξαν να μην ευθυγραμμίζονται με την οικονομία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών.

Η Fair αναφέρει τις εκλογές του 1992 ως ιστορικό παράδειγμα.

Αυτός είναι ένας χρόνος, σημειώνει ο καθηγητής, όταν η οικονομία του Τζορτζ Μπους ήταν στην πραγματικότητα σε αξιοπρεπή κατάσταση «αλλά οι άνθρωποι φαινόταν πολύ απαισιόδοξοι για την οικονομία για κάποιο λόγο, πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε αν κοιτάξετε απλώς τους αριθμούς».

Ο Μπιλ Κλίντον, φυσικά, κέρδισε αυτές τις εκλογές και αρνήθηκε στον Μπους μια δεύτερη θητεία.

Αυτή είναι επίσης μία από τις λίγες εκλογές που το μοντέλο του Fair έχασε, καθώς προέβλεψε επανεκλογή του Μπους.

Άλλη μια αξιοσημείωτη εκλογή που έχασε το μοντέλο του; Η νίκη του Μπάιντεν επί του Τραμπ το 2020 (αν και σωστά αποκάλεσε τη νίκη του Τραμπ το 2016).

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο