Τι σχέση έχει η Amazon με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Amazon

Όταν η Talen Energy, η οποία κατέχει το 90% του πυρηνικού σταθμού Susquehanna στη βορειοανατολική Πενσυλβάνια, ανακοίνωσε ότι πωλεί ένα κέντρο δεδομένων δίπλα στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Amazon Web Services, προκάλεσε κάποια έκπληξη στον ενεργειακό κόσμο. Η έκπληξη δεν ήταν επειδή μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας έκανε μια μεγάλη συμφωνία με έναν πάροχο ενέργειας χωρίς άνθρακα, ή ακόμα και επειδή μια εταιρεία τεχνολογίας έκανε μια συμφωνία για να αγοράσει ενέργεια που παράγεται από έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Ήταν επειδή η Amazon έκανε αυτή τη συμφωνία.

Η Amazon είναι ένας τεράστιος αγοραστής ανανεώσιμης ενέργειας – ισχυρίζεται ότι είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και λέει ότι είναι υπεύθυνη για 28 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας – υπογράφοντας συμβάσεις με νέα αιολικά και ηλιακά έργα σε όλο τον κόσμο.

Αλλά ένα χάσμα έχει ανοίξει μεταξύ των τεχνολογικών γιγάντων όσον αφορά την ενέργεια, με την Amazon από τη μία πλευρά και την Alphabet και τη Microsoft από την άλλη. Η διαφορά εξαρτάται από το πόσο έχει σημασία, πού και πότε αγοράζει η νέα ενέργεια χωρίς άνθρακα που αγοράζει μια εταιρεία προκειμένου να ταιριάζει με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό που είναι περίεργο για τη συμφωνία Talen είναι ότι ταιριάζει αδέξια σε οποιαδήποτε προσέγγιση, ειδικά της Amazon. Η Amazon δεν υπολογίζει την πυρηνική ενέργεια στους στόχους της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μια «νέα» πηγή ενέργειας χωρίς άνθρακα. Αντ ‘αυτού, επιτρέπει στην Amazon να απορροφήσει κάπου μεταξύ 480 και 960 μεγαβάτ χωρητικότητας από το εργοστάσιο των 2.500 μεγαβάτ.

«Η Amazon χρειάζεται ενέργεια, την παίρνει σε φθηνές τιμές. Δεν θέλουν καν να μιλήσουν γι’ αυτό σαν κάτι για το κλίμα», μου είπε ο Mark Nelson, ιδρυτής της Radiant Energy Group.

Την τελευταία δεκαετία περίπου, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν προχωρήσει σε ένα ξεφάντωμα αγοράς καθαρής ενέργειας, χρηματοδοτώντας νέα αιολικά και ηλιακά έργα σε όλο τον κόσμο. Αλλά υπήρξε μια απόκλιση σε αυτό που θεωρείται ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό.

Το 2019, η Amazon ανακοίνωσε έναν στόχο να προσθέσει αρκετή ανανεώσιμη ενέργεια στο δίκτυο για να ταιριάζει με τις δικές της εκπομπές έως το 2030 (από τότε μεταφέρθηκε έως το 2025) και να φτάσει στο καθαρό μηδέν έως το 2040.

Η Google είναι 100% ανανεώσιμη όσον αφορά την αγορά καθαρής ενέργειας στις ίδιες ποσότητες που καταναλώνει από το 2017. Έτσι, το 2020, έθεσε έναν νέο στόχο: να «λειτουργούμε με 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα ενέργεια χωρίς άνθρακα σε κάθε δίκτυο όπου λειτουργούμε έως το 2030». Αυτό θα σήμαινε όχι μόνο την αντιστοίχιση των συνολικών αγορών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τις συνολικές εκπομπές, όπως επιδιώκει να κάνει η Amazon, αλλά και την προσπάθεια να «αντιστοιχίσει» κάθε ώρα λειτουργίας του κέντρου δεδομένων με μια ώρα ανανεώσιμης παραγωγής στο ίδιο δίκτυο.

Η Microsoft έχει παρόμοιο στόχο και ως εκ τούτου, και οι δύο εταιρείες έχουν δείξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια τελευταία από ό, τι είναι τυπικό στον κόσμο της τεχνολογίας.

«Ένα τεράστιο εμπόδιο για την ανάπτυξη της Amazon, της Google, της Microsoft, του Facebook είναι η πρόσβαση σε σταθερή ηλεκτρική ενέργεια», μου είπε ο Nelson. Η πυρηνική ενέργεια είναι ένας πόρος ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα που μπορεί να λειτουργεί με σταθερή παραγωγή 24 ώρες την ημέρα, ενώ η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι και οι δύο εγγενώς μεταβλητές.

Η Microsoft υπέγραψε συμφωνία με την Constellation για την παροχή ενέργειας σε κέντρα δεδομένων στη Βιρτζίνια και προσέλαβε έναν υπάλληλο από την Αρχή της Κοιλάδας του Τενεσί ως διευθυντή πυρηνικών και ενεργειακών καινοτομιών, ενώ ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates και ο Sam Altman, επικεφαλής της OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft έχουν επενδύσει και οι δύο σε πυρηνικές νεοσύστατες επιχειρήσεις, όπως και η Google.

Η προσέγγιση της Amazon – την οποία μοιράζεται με πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Meta – δεν είναι να ταιριάξει 24 ώρες λειτουργίας της με καθαρή ενέργεια που αγοράζεται τοπικά, αλλά μάλλον να αναπτύξει και να αγοράσει νέα αιολική και ηλιακή ενέργεια στην ίδια κλίμακα με την ενέργεια που καταναλώνει, ειδικά σε περιοχές με βρώμικα δίκτυα, αντιστοιχίζοντας έτσι τις εκπομπές από την κατανάλωσή της με τις μειώσεις εκπομπών νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενώ μια προσέγγιση αντιστοίχισης 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να είναι φυσικά συμπληρωματική με την πυρηνική ενέργεια, η στρατηγική της Amazon δεν την απαιτεί.

«Πιστεύουμε ότι η εστίαση στις εκπομπές είναι ο ταχύτερος, οικονομικότερος και κλιμακωτός τρόπος για να αξιοποιήσουμε τις εταιρικές προμήθειες καθαρής ενέργειας για να βοηθήσουμε στην απαλλαγή των παγκόσμιων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα με τον ταχύτερο ρυθμό», μου είπε ένας εκπρόσωπος της Amazon. «Αυτό περιλαμβάνει την προμήθεια ανανεώσιμης ενέργειας σε τοποθεσίες και χώρες που εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα για την τροφοδοσία των δικτύων τους και όπου τα ενεργειακά έργα μπορούν να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση του άνθρακα».

Η ανάθεση νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να έχει περισσότερα χρήματα σε βρώμικα δίκτυα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της φιλοσοφίας του Αμαζονίου, γνωστής ως αντιστοίχιση άνθρακα. Η υπόθεση είναι ότι ένα έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ένα δίκτυο με βαριά ορυκτά καύσιμα θα εκτοπίσει περισσότερη βρώμικη ενέργεια από ένα που βρίσκεται κοντά σε ένα κέντρο δεδομένων σε ένα ήδη σχετικά καθαρό δίκτυο όπως η Καλιφόρνια ή η πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Οι ερευνητές του Princeton που εξέτασαν τις στρατηγικές αντιστοίχισης άνθρακα (Amazon) και χρονικής αντιστοίχισης (Google και Microsoft) υποστήριξαν ότι η προσέγγιση αντιστοίχισης άνθρακα δεν οδηγεί απαραίτητα σε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – ή λιγότερα ορυκτά καύσιμα – στο δίκτυο από ό, τι θα συνέβαινε χωρίς τις εταιρείες τεχνολογίας και επομένως δεν μειώνει σημαντικά τις εκπομπές. Η χρονική προσέγγιση, από την άλλη πλευρά, μπορεί να εκτοπίσει ουσιαστικά την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα που διαφορετικά θα έπρεπε να βρίσκεται στο δίκτυο για να καλύψει τη ζήτηση.

Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας είναι ξεκάθαροι ότι αυτή η συμφωνία δεν θα προκαλέσει μια νέα μονάδα παραγωγής να ξεπηδήσει από την κοιλάδα Susquehanna. Αλλά εξακολουθούν να το βλέπουν ως το είδος της συμφωνίας που μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της συνεχούς επιβίωσης των πυρηνικών σταθμών. Τα 650 εκατομμύρια δολάρια της Amazon αγοράζουν μια 10ετή συμφωνία για την αγορά ενέργειας από το εργοστάσιο, καθώς και «πρόσθετα έσοδα από την AWS που σχετίζονται με τις πωλήσεις ενέργειας χωρίς άνθρακα στο δίκτυο», την οποία ένας εκπρόσωπος της Amazon εξήγησε ως αναφορά στη συμφωνία «που διασφαλίζει ότι ο πυρηνικός σταθμός έχει σταθερά έσοδα για να συνεχίσει να παράγει καθαρή ενέργεια στο δίκτυο για το άμεσο μέλλον».

Ο Νέλσον, ένας παθιασμένος υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας, εξέφρασε τη λύπη του για το μαζικό κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής τη δεκαετία του 2010 χάρη στο φθηνό φυσικό αέριο που τους έβγαλε από τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που δεν εκτιμούσαν την αξιοπιστία ή την ενέργεια χωρίς άνθρακα. Αλλά τώρα, λέει, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

«Τώρα η πυρηνική ενέργεια εκτιμάται για τις κλιματικές της ιδιότητες, την αξιοπιστία και το χαμηλό κόστος. Βλέπουμε πυρηνικά εργοστάσια να εισπράττουν χρήματα», μου είπε ο Νέλσον. “Τα μακροπρόθεσμα PPAs με κρύο σκληρό χρήμα με βοηθούν να κοιμάμαι καλύτερα τη νύχτα. “

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο