Τι σηματοδοτεί η διολίσθηση της στερλίνας;

στερλίνα

Η στερλίνα υπέστη τον χειρότερο μήνα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ εδώ και ένα χρόνο τον Σεπτέμβριο, με τους αναλυτές να εμφανίζονται ελαφρώς αισιόδοξοι για το υπόλοιπο του έτους, καθώς οι προσδοκίες για την ανάπτυξη περιορίζονται και πάλι.

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 3,75% έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια του μήνα, καταγράφοντας πτώση που είχε να παρατηρηθεί από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού.

Εκείνη την εποχή, το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου κλονίστηκε πρώτα από την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα και στη συνέχεια από τον βραχύβιο “μίνι προϋπολογισμό” που ανακοίνωσε η πρώην πρωθυπουργός Liz Truss, ο οποίος ώθησε τη στερλίνα σε χαμηλό ρεκόρ.

Η στερλίνα διολίσθησε επίσης κατά 1,26% έναντι του ευρώ τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας την πιο χειρότερη επίδοσή από τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν επηρεαστεί τα τελευταία δύο χρόνια από τις προσδοκίες για τα επιτόκια, με τα υψηλότερα επιτόκια να καθιστούν γενικά ένα νόμισμα πιο ελκυστικό για ξένες επενδύσεις.

Οι προσδοκίες της αγοράς για την κορύφωση των επιτοκίων του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν έως και 6,5% το καλοκαίρι, καθώς η χώρα πάλευε με τον πληθωρισμό που διατηρούνταν σε δυσθεώρητα επίπεδα, με τιςι τιμές καταναλωτή να υποχωρούν σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διέκοψε τον Σεπτέμβριο τις 14 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της, διατηρώντας το βασικό της επιτόκιο στο 5,25% – ένα επίπεδο που οι οικονομολόγοι και οι παρατηρητές της αγοράς έσπευσαν να υποδείξουν ότι πιθανότατα αποτελούσε την κορύφωσή του.

Οι εκτιμήσεις

Αυτή η “επανεκτίμηση των προσδοκιών” για το ποσοστό αιχμής και το προφίλ των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων του Ηνωμένου Βασιλείου ώθησε τη λίρα σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, δήλωσε στο CNBC η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών της Rabobank.

Υπάρχει επίσης η προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, σημείωσε.

Αλλά ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι της λίρας “έχει υποχωρήσει από τα υψηλά του εύρους που κυριαρχούσε από τα τέλη της άνοιξης, το ζεύγος νομισμάτων παραμένει σχετικά αυξημένο, αντανακλώντας την πρόσφατη συσσώρευση των υφεσιακών κινδύνων που αντιμετωπίζει η βρετανική οικονομία”, δήλωσε ο Foley.

“Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι, μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της G10, πιθανώς στην πιο δύσκολη θέση”, δήλωσε ο Jim McCormick, μακροοικονομικός στρατηγικός αναλυτής της Citi, στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC την Τετάρτη.

“Πρέπει να εξισορροπήσουν μια όλο και πιο αδύναμη προοπτική ανάπτυξης με έναν πολύ υψηλό πληθωρισμό. Νομίζω ότι μέρος της αδυναμίας της στερλίνας είναι η μικρότερη τιμολόγηση της Τράπεζας της Αγγλίας για το μέλλον, νομίζω ότι μέρος της είναι η αναγνώριση της χαμηλής ανάπτυξης και του υψηλού πληθωρισμού και αναμένω ότι η στερλίνα θα εξασθενήσει περαιτέρω από εδώ και πέρα”

Παρά τη νομισματική σύσφιξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οικονομία των ΗΠΑ προβλέπεται να αναπτυχθεί μεταξύ 1,5% και 1,9% φέτος.

Ακόμη και όταν η μεγαλύτερη οικονομία της, η Γερμανία, πέφτει σε ύφεση, η ΕΚΤ αναμένει ανάπτυξη 0,7% στη ζώνη του ευρώ φέτος.

Αυτό συγκρίνεται με την ανάπτυξη 0,5% που προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) να προβλέπει ακόμη χαμηλότερη ανάπτυξη, κοντά στο 0,3%. Η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, αλλά η προοπτική μιας ήπιας ύφεσης παραμένει στο προσκήνιο.

Πτώση έναντι του δολαρίου

Η Capital Economics προβλέπει πτώση της λίρας στα 1,20 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό οφείλεται στο παγκόσμιο σκηνικό και όχι στις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια έναντι των ΗΠΑ ή της ευρωζώνης.

“Όταν τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου μειωθούν τελικά στα τέλη του 2024, εκτιμούμε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν περισσότερο και ταχύτερα από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές”, αναφέρουν σε σημείωμά τους οι οικονομολόγοι Ashley Webb και Joe Maher, προβλέποντας μείωση των επιτοκίων στο 3% το 2025, σε σύγκριση με την τρέχουσα προσδοκία για 4,5% έως το τέλος του 2025.

Ο Michael Cahill, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος G10 της Goldman Sachs, είναι εξίσου αρνητικός για τη λίρα και προβλέπει τιμές κάτω από τα 1,20 δολάρια.

“Είναι πίσω στο φθινόπωρο και είμαστε PSL’ing – Predicting Sterling Losses”, δήλωσε ο Cahill σε σημείωμά του. Είπε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι τελευταίες αποφάσεις της BOE έχουν δείξει μια κλίση προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης, η οποία δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και τις πρόσφατες εξελίξεις έναντι της ευρύτερης εικόνας.

“Είτε προσθέτουν λιγότερους περιορισμούς με την πάροδο του χρόνου, επειδή επιτρέπουν μεγαλύτερη ανοχή στον πληθωρισμό, είτε τα πρόσφατα κυκλικά στοιχεία αποτελούν πραγματική ένδειξη μεγαλύτερης κυκλικής ύφεσης από ό,τι πιστεύουμε. Και τα δύο είναι αρνητικά για το νόμισμα”, δήλωσε ο Cahill.

Πηγή: cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο