Τι σηματοδοτεί η εκλογή του νέου προέδρου του Ιράν

Ιράν

Το Ιράν εξέλεξε την Παρασκευή τον πρώτο «μεταρρυθμιστή» πρόεδρό του εδώ και 20 χρόνια, σηματοδοτώντας την απόρριψη από πολλούς ψηφοφόρους των σκληροπυρηνικών συντηρητικών πολιτικών εν μέσω χαμηλής συμμετοχής μόλις 49%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.


Ο Μασούντ Πεζεσκιάν, πρώην υπουργός Υγείας και μέλος του κοινοβουλίου, ήταν ο πιο μετριοπαθής από τους υποψηφίους που διεκδικούν την προεδρία μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πρώην προέδρου Ιμπραήμ Ραΐσι σε συντριβή ελικοπτέρου τον Μάιο.


Περιγραφόμενος ως «συμβολικός μεταρρυθμιστής» και «υποψήφιος δεύτερης κατηγορίας» από πολλούς αναλυτές, ο 69χρονος Pezeshkian θεωρήθηκε ότι είχε ελάχιστες πιθανότητες για την προεδρία, καθώς δεν είχε αναγνώριση ονόματος και ήταν αντιμέτωπος με ένα εξαιρετικά συντηρητικό σύστημα.

«Η όλη εκλογική διαδικασία που οδήγησε στη νίκη του Pezeshkian τώρα ήταν πράγματι εκπληκτική. Σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο πολιτικό τοπίο του Ιράν», δήλωσε στο CNBC η Sina Toossi, ανώτερη συνεργάτης στο Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής.


Το αποτέλεσμα, δήλωσε ο Toossi, «αντικατοπτρίζει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων, της αποχής και της επιθυμίας για αλλαγή. Παρά την έντονα ελεγχόμενη και αντιδημοκρατική φύση της εκλογικής διαδικασίας, η επιτυχία του Pezeshkian σηματοδοτεί την απόρριψη του σκληροπυρηνικού εξτρεμισμού και την όρεξη για μεταρρυθμίσεις και καλύτερες σχέσεις με την παγκόσμια κοινότητα.

Η νίκη του στις κάλπες ήταν ακόμη πιο εκπληκτική δεδομένου του γεγονότος ότι το υπερσυντηρητικό Συμβούλιο των Φρουρών του Ιράν αποφασίζει ποιος επιτρέπεται να κατέβει στις εκλογές, ευνοώντας σε μεγάλο βαθμό τους συντηρητικούς υποψηφίους.


Ωστόσο, ο Pezeshkian “αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από εδραιωμένους σκληροπυρηνικούς και εξωτερικές πιέσεις, καθιστώντας την προεδρία του ένα κρίσιμο και αβέβαιο κεφάλαιο για το μέλλον του Ιράν”, δήλωσε ο Toossi.

Πόσα μπορούν να αλλάξουν, πραγματικά;


Ο Pezeshkian, πρώην καρδιοχειρουργός που υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας υπό την εντολή 1997-2005 του τελευταίου μεταρρυθμιστή προέδρου του Ιράν Mohammad Khatami, δήλωσε ότι θέλει να χαλαρώσει τους κοινωνικούς περιορισμούς όπως ο αυστηρός νόμος του Ιράν για το χιτζάμπ και να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επανέναρξης των πυρηνικών συνομιλιών με τις παγκόσμιες δυνάμεις.


Αλλά ο όρος «μεταρρυθμιστής» είναι σχετικός στο Ιράν, καθώς ο Pezeshkian εξακολουθεί να εκφράζει την υποστήριξή του στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και δεν έχει εκφράσει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει το θεοκρατικό σύστημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Pezeshkian «είναι ένας μεταρρυθμιστής που πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες βγήκε και είπε ότι ο δρόμος, ή η κατεύθυνση, του Χαμενεΐ είναι ο δρόμος, και σκοπεύει πλήρως να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι», δήλωσε ο Nader Itayim, συντάκτης του Mideast Gulf στο Argus Media.


«Δεν είναι ένας ρεφορμιστής που θα προσπαθήσει να έρθει και να ταρακουνήσει τα πράγματα. Υπό αυτή την έννοια είναι μια επιλογή χαμηλού κινδύνου» για τον Χαμενεΐ και μπορεί να έχει θεωρηθεί από τις θρησκευτικές αρχές ως «διαχειρίσιμη», δήλωσε ο Itayim.

Για τον Behnam Ben Taleblu, ανώτερο συνεργάτη στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών στο think tank Foundation for Defense of Democracies με έδρα την Ουάσιγκτον, η εκλογή του Pezeshkian δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια διακοσμητική αλλαγή.


“Ο Pezeshkhian προσφέρει στο καθεστώς την ευκαιρία να προσφέρει για άλλη μια φορά στιλιστικές αλλαγές σε αντάλλαγμα για ουσιαστικές παραχωρήσεις από τη Δύση”, δήλωσε ο Ben Taleblu.


«Αντιμέτωπη με αυξανόμενες εγχώριες και διεθνείς προκλήσεις, ιδιαίτερα μετά την εθνική εξέγερση του 2022-2023 “Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία” εναντίον του καθεστώτος, η Τεχεράνη προσπαθεί να δελεάσει ξανά τη Δύση με την ίδια μυθοπλασία μετριοπάθειας».

Μήνες διαδηλώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών και η πτώση του ιρανικού καθεστώτος συγκλόνισαν το Ιράν και τη σκληροπυρηνική κυβέρνησή του μετά τον θάνατο μιας νεαρής Κούρδισσας Ιρανής ονόματι Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022. Η Αμινί πέθανε υπό αστυνομική κράτηση αφού συνελήφθη επειδή φέρεται να μην φορούσε σωστά τη μαντίλα της, την οποία οι γυναίκες στο Ιράν υποχρεούνται να φορούν.


Οι διαμαρτυρίες οδήγησαν σε σοβαρή καταστολή και συχνές διακοπές στο διαδίκτυο από τις ιρανικές αρχές, καθώς και χιλιάδες συλλήψεις και αρκετές εκτελέσεις.

Ωστόσο, παρά τη δηλωμένη υποστήριξη του Pezeshkian για χαλάρωση πραγμάτων όπως οι ποινές για τη μαντίλα, οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικεντρώνονται στο Ιράν δεν είναι αισιόδοξες.


«Όποιος ορκίζεται πίστη στο [ιρανικό] σύνταγμα, ένας «μεταρρυθμιστής», ένας «μετριοπαθής», ένας «συντηρητικός». . . είναι τελικά ένας σκληροπυρηνικός σύμφωνα με τα δημοκρατικά πρότυπα», ανέφερε σε έκθεσή του την Παρασκευή το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Abdorrahman Boroumand στο Ιράν με έδρα την Ουάσινγκτον. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί Ιρανοί έχουν χάσει την ελπίδα να επιφέρουν αλλαγή μέσω των καλπών και μποϊκοτάρουν τις εκλογές».

«Η επιλογή του προέδρου μπορεί να οδηγήσει σε μικρές αλλαγές, αλλά, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, θα αποτύχει να φέρει σημαντικές αλλαγές στο Ιράν», ανέφερε η έκθεση. «Η βασική δομή του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν, όπου η εξουσία ενός Ανώτατου Ηγέτη επισκιάζει εκείνη οποιουδήποτε προέδρου, θα παραμείνει σταθερά άθικτη. . . Στην ουσία, η θεοκρατία του Ιράν έχει σχεδιαστεί για να αντισταθεί σε ουσιαστικές αλλαγές».

Κι αν κερδίσει ο Τραμπ;


Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, οι αναλυτές δεν προβλέπουν καμία αλλαγή στην υποστήριξη και τη χρηματοδότηση περιφερειακών ομάδων πληρεξουσίων όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη – κάτι στο οποίο ο ίδιος ο Ιρανός πρόεδρος έχει μικρή εξουσία ούτως ή άλλως.


Ο Pezeshkian θέλει να επικεντρωθεί στην ελάφρυνση των κυρώσεων για το Ιράν και την ταλαιπωρημένη οικονομία του και έχει μιλήσει για την αποκατάσταση ορισμένων σχέσεων με τη Δύση, ιδιαίτερα για το θέμα της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, η οποία ήρε τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Το Ιράν είναι τώρα πιο κοντά από ποτέ στην ικανότητα κατασκευής βομβών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας – και την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εισήγαγε ένα αυστηρό σύνολο κυρώσεων κατά της Τεχεράνης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, μπορεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο. Εάν ο Trump αναλάβει καθήκοντα και διατηρήσει την προηγούμενη σταθερή θέση του να συσσωρεύσει κυρώσεις στο Ιράν και να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία, τότε οι στόχοι του Pezeshkian είναι ουσιαστικά μάταιοι.


Το αποτέλεσμα των ιρανικών εκλογών παρουσιάζει μια «δυνατότητα ανοίγματος προς τη Δύση, αλλά έρχεται ακριβώς τη λάθος στιγμή, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο [πιθανό] τέλος της προεδρίας Μπάιντεν και πιθανότατα μια προεδρία Trump και τα γεράκια του GOP θα έχουν μηδενικό ενδιαφέρον δέσμευσης με το Ιράν», δήλωσε ο Tim Ash, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην RBC BlueBay Asset Management. είπε σε ένα σημείωμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι νομίζω ότι το Ιράν, όπως και τα κράτη του Κόλπου, θα ήθελαν να επικεντρωθούν στην οικονομία ως μια προσπάθεια να ανακουφίσουν την πολιτική πίεση», πρόσθεσε, «αλλά φαίνεται απίθανο ότι, δεδομένου του πολιτικού κύκλου των ΗΠΑ και των γεγονότων στη Γάζα, θα υπάρξει οποιαδήποτε επιθυμία να ανοιχτεί στους «μεταρρυθμιστές» στο Ιράν».

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο