Τι σηματοδοτεί η συμφωνία αλ-Σαρά με τους Κούρδους της Συρίας

Η μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας κατέληξε σε συμφωνία με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που ελέγχουν το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας

Η συμφωνία προβλέπει την κατάπαυση του πυρός και τη συγχώνευση της κύριας δύναμης των Κούρδων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στον συριακό στρατό.

Η συμφωνία υπεγράφη τη Δευτέρα από τον προσωρινό πρόεδρο Άχμαντ αλ-Σαράα και τον Μαζλούμ Αμπντί (το πραγματικό του όνομα είναι Φερχάντ Αμπντί Σαχίν), τον διοικητή των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ, υπό κουρδική ηγεσία, Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια σημαντική τομή που θα φέρει το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης υπό την ηγεσία της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Άσαντ τον Δεκέμβριο.

Με τη συμφωνία που θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους και αποτελείται από οκτώ άρθρα θα περάσουν στον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης της Δαμασκού όλα τα συνοριακά περάσματα με το Ιράκ και την Τουρκία στα βορειοανατολικά, τα αεροδρόμια και οι πετρελαιοπηγές.

Οι όροι της συμφωνίας:

1- Εγγύηση των δικαιωμάτων όλων των Σύρων για εκπροσώπηση και συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία και δημιουργία κρατικών θεσμών με βάση την ικανότητα και την αξία τους, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική και εθνοτική τους καταγωγή.

2- Αναγνώριση της κουρδικής κοινότητας ως ουσιαστικής κοινότητας στο συριακό κράτος και εγγύηση της ιθαγένειας και των συνταγματικών δικαιωμάτων της.

3- Κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη συριακή επικράτεια.

4- Ενσωμάτωση όλων των πολιτικών και στρατιωτικών θεσμών στη βορειοανατολική Συρία στη συριακή κρατική διοίκηση, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων, των αεροδρομίων και των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

5- Εξασφάλιση της επιστροφής όλων των Σύρων προσφύγων στις χώρες και τα σπίτια τους και εξασφάλιση της προστασίας τους από το συριακό κράτος.

6- Υποστήριξη του συριακού κράτους για τη διατήρηση της εξουσίας της οικογένειας Άσαντ και την καταπολέμηση όλων των στοιχείων που απειλούν την ασφάλεια και την ενότητα του κράτους.

7- Απόρριψη των εκκλήσεων για διαίρεση, της ρητορικής μίσους και των προσπαθειών να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ όλων των συνιστωσών της συριακής κοινωνίας.

8- Οι εκτελεστικές επιτροπές να εργαστούν και να προσπαθήσουν να υλοποιήσουν την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης, επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπάρχει, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο οι πρώτες αντιδράσεις είναι θετικές. Ακόμα όπως είπε ο δημοσιογράφος οι αναλύσεις διάφορων δημοσιογράφων κυρίως σε φιλοκυβερνητικά δίκτυα ενημέρωσης είναι σε πανηγυρικό κλίμα.

  • Ο αλ-Σαράα δεσμεύθηκε για την τιμωρία όσων ευθύνονται για τις σφαγές Αλαουιτών
    Στο μεταξύ ο αλ – Σαράα ανακοίνωσε το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης κατά των «υπολειμμάτων» του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας υπόσχεται να τιμωρήσει όσους ευθύνονται για τις μαζικές δολοφονίες Αλαουιτών.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, την πρώτη μετά τις ταραχές των προηγούμενων ημερών στη Συρία, δήλωσε ότι θα τιμωρήσει ακόμα και τους πιο κοντινούς του για τη συμμετοχή στις μαζικές δολοφονίες Αλαουιτών. Αποτελούν, είπε, απειλή στην αποστολή του να ενώσει τη χώρα αυτές οι ταραχές.

  • Κατηγόρησε ομάδες υποστηρικτών του Άσαντ που υποστηρίχθηκαν από ξένες δυνάμεις για ενεργοποίηση της αιματοχυσίας, όπως είπε, αλλά αναγνώρισε ότι ακολούθησαν και δολοφονίες εκδίκησης. Κάποιοι, είπε, άρπαξαν την ευκαιρία να εκδικηθούν για χρόνια καταπιέσεων.

Ο αλ- Σαρά δήλωσε ότι σκοτώθηκαν 200 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ωστόσο αρνήθηκε να πει τον ακριβή αριθμό των νεκρών γιατί όπως είπε επίκειται έρευνα. Στην ίδια συνέντευξη ζήτησε και πάλι να αρθούν οι δυτικές κυρώσεις κατά της κυβέρνησης της Συρίας.

Προβληματισμός για το αν η κυβέρνηση αλ-Σαράα μπορεί να ελέγξει τους τζιχαντιστές
Τους 1.068 έφτασε ο αριθμός των νεκρών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μέλη της μειονότητας των Αλαουιτών, από τον νέο κύκλο βίας που μαίνεται από την περασμένη Πέμπτη στη δυτική Συρία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που εξέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δυνάμεις της νέας συριακής κυβέρνησης συγκρούονται με μαχητές πιστούς στον Μπασάρ αλ Άσαντ και ρίχνουν βόμβες στα περίχωρα της πόλης Τζάμπλα, μία από τις εστίες της έντασης των τελευταίων ημερών.

Παράλληλα όσο η συγκρούσεις μαίνονται νέες εικόνες φρίκης έρχονται στο φως με δεκάδες νεκρούς να κείτονται στους δρόμους στην περιφέρεια της Λαττάκειας. Τα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλουν εν ψυχρώ εκτελέσεις αμάχων, ανάμεσά τους γυναικόπαιδα και ολόκληρες οικογένειες μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι περισσότεροι από τους αμάχους που σκοτώθηκαν είναι θύματα συνοπτικών εκτελέσεων από δυνάμεις ασφαλείας ή συμμαχικές τους ομάδες.

Πρόκειται για το πιο σοβαρό ξέσπασμα βίας μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο.

«Ήμουν κοντά παράθυρο και ζέσταινα το φαγητό του εφτάχρονου γιου μου ο οποίος είχε μόλις ανέβει επάνω. Ξαφνικά ξέσπασαν πυροβολισμοί στα γύρω κτίρια. Μας πυροβολούσαν. Χτυπήθηκα από μια σφαίρα στο χέρι και την τελευταία στιγμή γλίτωσα από μια δεύτερη. Άρχισα να αιμορραγώ», περιέγραψε ένας κάτοικος της Λαττάκειας.

Οι Αρχές της Δαμασκού, που έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο μαζικού τάφου με πτώματα μελών των δυνάμεων ασφαλείας κοντά στην πόλη Καρντάχα, κήρυξαν το τέλος της επιχείρησης εναντίον των μαχητών του παλαιού καθεστώτος στα παράλια αλλά η ανησυχία για νέο ξέσπασμα βίας παραμένει.

Κίνδυνος περαιτέρω αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή
Και μπορεί ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας να ανακοίνωσε τη λήξη της στρατιωτικής επιχείρησης, ωστόσο όπως σημείωσε η επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Ειδήσεων του EΡΤΝEWS, Άννα Παπασωτηρίου στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤΝews, με τον Απόστολο Μαγγηριάδη, «είναι πολύ πρόωρο» να μιλάμε για τέλος της έντασης και των συγκρούσεων.

«Και αυτό γιατί πριν από λίγο ο ίδιος αλ-Σaράα επανέλαβε το αίτημά του για άρση των δυτικών κυρώσεων για να αποκαταστήσει την ασφάλεια και την ίδια ώρα έστελνε εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας στη Λαττάκεια για να καθησυχάσει τους Αλαουίτες, τους Δρούζους, τους Χριστιανούς και τους Σιίτες ότι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και εδώ λοιπόν προκύπτει το εξής ερώτημα:

  • Όλες αυτές οι εν ψυχρώ εκτελέσεις των αμάχων έγιναν γιατί ο αλ-Σaράα δεν μπορεί ή δεν θέλει να ελέγξει τους τζιχαντιστές που ο ίδιος ενέταξε στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, όταν ανέλαβε ντε φάκτο ηγέτης, απεκδυόμενος ουσιαστικά το μανδύα του ακραίου ισλαμιστή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτοί οι χειρισμοί του λοιπόν, είναι που θρέφουν την ανησυχία κατά πόσο ένας πρώην επικηρυγμένος τρομοκράτης του ISIS και της Αλ Κάιντα μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της Συρίας, η οποία είναι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων και θρησκειών και κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα γενικότερα στη Μέση Ανατολή», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο