Τι σηματοδοτούν οι αγορές ομολόγων από τους επενδυτές

ομόλογα

Οι επενδυτές συνέχισαν να αγοράζουν ομόλογα στοιχηματίζοντας για έναν ουσιαστικό κύκλο μείωσης των επιτοκίων της Fed, αλλά αυτές οι ελπίδες παραμένουν «άστοχες», καθώς ο πληθωρισμός παραμένει κολλώδης, ανέφερε η εταιρεία επενδυτικών ερευνών MRB Partners σε σημείωμα της Παρασκευής.

“Οι επενδυτές ομολόγων παραμένουν προκατειλημμένοι να στοιχηματίζουν σε χαμηλότερες αποδόσεις, με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι πλησιάζει ένας σημαντικός κύκλος μείωσης των επιτοκίων”, ανέφερε η MRB Partners σε σημείωμα της Παρασκευής. «Συνεχίζουμε να διαφωνούμε με αυτή την άποψη και είμαστε underweight ομόλογοι».

Τα ανοδικά στοιχήματα για τα ομόλογα, τα οποία πίεσαν τις αποδόσεις, ενισχύθηκαν από την έκθεση του ΔΤΚ των ΗΠΑ αυτής της εβδομάδας, η οποία ήταν κοντά στη συναίνεση μετά από εκπλήξεις προς τα πάνω τους τελευταίους τρεις μήνες.

Τα στοιχεία βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες σχετικά με την προοπτική αύξησης των επιτοκίων και τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι ο δρόμος υψηλότερα για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στενεύει.

Όπως συνέβη και με την «έκθεση για την απασχόληση του Απριλίου, αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να καθησυχάσουν τον πρόεδρο Powell ότι η τρέχουσα καθοδήγηση ότι η επόμενη κίνηση είναι πιθανό να είναι μια περικοπή παραμένει κατάλληλη», ανέφερε ο Macquarie σε πρόσφατο σημείωμα.

Ωστόσο, μια βαθύτερη βουτιά στα στοιχεία υποδηλώνει ότι εξακολουθεί να μην είναι ενθαρρυντική για τη Fed και ο στόχος του 2% παραμένει πολύ μακριά, δήλωσε η MRB Partners, επισημαίνοντας ένα σούπερ βασικό μέτρο του πληθωρισμού που επικεντρώνεται στις βασικές υπηρεσίες πρώην κατοικιών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, ο υπερ-πυρήνας του ΔΤΚ ήταν βόρεια του 6% σε ετήσια βάση.

Οι πιέσεις στον πληθωρισμό από τον κολλώδη υπερπυρήνα του πληθωρισμού είναι πιθανό να επιμείνουν έως ότου μια «οικονομική ύφεση σκοτώσει τη διαπραγματευτική δύναμη της εργασίας και την ικανότητα των εταιρειών να αυξήσουν τις τιμές», σύμφωνα με την MRB Partners.

Παρά το ηπιότερο αποτύπωμα του πληθωρισμού, η χορωδία των μελών της Fed αυτή την εβδομάδα μετά τα στοιχεία φάνηκε να είναι επιφυλακτική.

Μιλώντας μετά την ανακοίνωση του ΔΤΚ του Απριλίου, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία στο μυαλό του που να πιέζουν για μείωση των επιτοκίων.

«Δεν βλέπω καμία ένδειξη τώρα που να μου λέει. . . υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τη στάση της νομισματικής πολιτικής τώρα», δήλωσε ο Williams.

Στο πλαίσιο του κολλώδους πληθωρισμού, όσοι ανήκουν στο στρατόπεδο του αποπληθωρισμού, ή οι λεγόμενοι αποπληθωριστές, θα έσπευδαν να επισημάνουν ότι κατά το παρελθόν έτος ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σημαντικά, αλλά αυτά τα κέρδη σχετίζονται με στρεβλώσεις της πανδημίας.

«Η επιβράδυνση του μετρούμενου ΔΤΚ τους τελευταίους 12-15 μήνες ήταν ενθαρρυντική, αλλά σχετίζεται κυρίως με την εξάλειψη της πανδημίας και την εκ νέου έναρξη των στρεβλώσεων των τιμών», υποστηρίζει η MRB Partners, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να απαιτούνται στοιχεία που να δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική είναι αρκετά σφιχτή ώστε να επιφέρει διαρκή αποπληθωρισμό.

Η μεροληψία για την αγορά ομολόγων οφείλεται στα στοιχήματα ότι οι αποδόσεις «έχουν μικρή ανοδική πορεία από εδώ και πέρα και αναμένεται να επιστρέψουν σε πολύ χαμηλότερα «κανονικά» επίπεδα εν ευθέτω χρόνω», πρόσθεσε η MRB, αν και προειδοποίησε ότι αυτή η άποψη είναι «αγκυροβολημένη στην ελπίδα και όχι στην πραγματικότητα.”

Ωστόσο, αναγνωρίζοντας ότι η δυναμική αγοράς ομολόγων είναι πιθανό να συνεχιστεί, η MRB Partners δήλωσε ότι αναμένει ότι τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν κέρδη.

«Το περιβάλλον έχει επιστρέψει σε μια από τα ίδια, ριψοκίνδυνη για όσο διάστημα

Οι αγορές κρατικών ομολόγων παραμένουν ήρεμες», δήλωσε η MRB Parters, αν και επανέλαβε τη θέση της ότι οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων χαλαρώνουν μετά την τρέχουσα παύση, θέτοντας την αύξηση προς συζήτηση στο τραπέζι της Fed στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

“Περαιτέρω στην πορεία, οι προσδοκίες των ΗΠΑ για τα επιτόκια θα μπορούσαν ακόμη και να στραφούν στην τιμολόγηση σε υψηλότερα επιτόκια”, πρόσθεσε.

Ενώ η αύξηση των επιτοκίων έχει υποβαθμιστεί από τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, άλλα μέλη της Fed δεν είναι τόσο σίγουροι για τον αποκλεισμό της ανάγκης αύξησης σε περίπτωση διακοπής του πληθωρισμού.

«Ενώ η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής φαίνεται να βρίσκεται σε περιοριστικό επίπεδο, παραμένω πρόθυμη να αυξήσω το εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε μελλοντική συνεδρίαση εάν τα εισερχόμενα στοιχεία δείξουν ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό έχει σταματήσει ή αντιστραφεί», δήλωσε την Παρασκευή η διοικητής της Fed, Michelle W.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο