Τι θα οδηγήσει σε νέο ράλι πολύτιμα και βιομηχανικά μέταλλα;

χρυσού

Οι τιμές του χρυσού έχουν σημειώσει ράλι σε υψηλά ρεκόρ, με τον χρυσό spot να σημειώνει νέα κορυφή στα 2.449,89 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα. Το ασήμι έφτασε επίσης σε πολυετή υψηλά επίπεδα νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, όπως και ο βιομηχανικός χαλκός.

Ενώ και οι τρεις βρίσκονται εκτός λειτουργίας επί του παρόντος, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι οι τιμές θα ενισχυθούν τους επόμενους 12 μήνες.

Τι θα οδηγήσει το ράλι τόσο στα πολύτιμα όσο και στα βιομηχανικά μέταλλα;

Η spot τιμή του χρυσού διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στα 2.351,3 δολάρια. Οι τιμές του κίτρινου μετάλλου διατήρησαν την ανοδική δυναμική τους εν μέσω νέας αδυναμίας του δολαρίου ΗΠΑ και υποχώρησης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ανέφερε η ANZ σε πρόσφατο σημείωμα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

«Ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνέχισαν να ενισχύουν τη ζήτηση καταφυγίων, μια εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης χρυσού στην Κίνα το 1ο τρίμηνο του 2024 τροφοδότησε σε μεγάλο βαθμό το ράλι των τιμών», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της ANZ.

Η Κίνα είναι σήμερα η κορυφαία καταναλωτική ζήτηση για ράβδους, αφού η χώρα ξεπέρασε την Ινδία το 2023 για να γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο.

Οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν επίσης στην πρώτη γραμμή των αγορών χρυσού, αγοράζοντας 603 τόνους χρυσών κοσμημάτων πέρυσι, ένα άλμα 10% από το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Το WGC αναμένει ότι η κινεζική ζήτηση κοσμημάτων θα παραμείνει σε αυξημένους ρυθμούς φέτος ή ακόμη υψηλότερα σε σύγκριση με το 2023.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της UBS σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα αύξησαν τις προβλέψεις τους για τον χρυσό στα 2. 500 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και στα 2. 600 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Οι ανοδικές προοπτικές της τράπεζας οφείλονται στην ισχυρότερη κινεζική ζήτηση, πέρα από μια σειρά ήπιων στοιχείων για τις ΗΠΑ τον Απρίλιο, τα οποία οδήγησαν σε κάποια ανατιμολόγηση των προσδοκιών για μειώσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να πιέζουν τον χρυσό, καθώς καθιστούν τα κρατικά ομόλογα – επίσης ένα ασφαλές καταφύγιο – μια πιο ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές.

“Πιστεύουμε ότι ο χρυσός μπορεί να συνεχίσει να κάνει νέα υψηλά”, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της UBS Joni Teves στο CNBC τη Δευτέρα.

Ο «φτωχός συγγενής» του χρυσού

Τι γίνεται με τον «φτωχότερο συγγενή» του χρυσού, το ασήμι; Ενώ το ασήμι τείνει να παίζει «δεύτερο βιολί» στο κίτρινο μέταλλο, τα δύο μοιράζονται μια θετική συσχέτιση όσον αφορά τις τιμές, αν και με μια υστέρηση από την πλευρά του ασημιού.

“Το ασήμι ήταν αναμφισβήτητα ακόμη πιο ενδιαφέρον – τελικά κατάφερε να απολαύσει κάποια αξιοπρεπή διαφορά με τον χρυσό”, δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Νίκος Καβαλής, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας έρευνας πολύτιμων μετάλλων Metals Focus. Εξήγησε ότι καθώς η αγορά γίνεται πιο άνετη και πεπεισμένη για την ανοδική πορεία του χρυσού, περισσότεροι από αυτούς τους επενδυτές στρέφονται στο ασήμι.

Το ασήμι σημείωσε ράλι πάνω από 31 δολάρια ανά ουγγιά σε υψηλό δεκαετίας την περασμένη Τετάρτη εν μέσω αυξανόμενου ενδιαφέροντος των επενδυτών και προκλήσεων προσφοράς. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 31,6 δολάρια ανά ουγγιά.

“Πιστεύουμε ότι [το ασήμι] είναι στην πραγματικότητα το καλύτερα τοποθετημένο πολύτιμο μέταλλο για να επωφεληθεί πραγματικά από τις υψηλότερες τιμές του χρυσού. Υπάρχει μια πολύ ισχυρή συσχέτιση εκεί», δήλωσε ο Teves.

Πρόσθεσε ότι όταν η Fed χαλαρώσει, το ασήμι είναι σε «καλή θέση να ξεπεράσει πραγματικά τον χρυσό», ειδικά καθώς τα θεμελιώδη στοιχεία προσφοράς και ζήτησης παραμένουν σφιχτά.

“Η βραδύτερη αύξηση της παραγωγής ορυχείων και η ισχυρή βιομηχανική ζήτηση υποδηλώνουν ότι η προσφορά υστερεί της ζήτησης, γεγονός που θα διατηρήσει την αγορά σε διαρθρωτικό έλλειμμα”, δήλωσε ο Daniel Hynes, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην ANZ.

Το ασήμι χρησιμοποιείται εκτενώς για βιομηχανικούς σκοπούς και συνήθως ενσωματώνεται στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών.

Ο Kavalis της Metal Focus δήλωσε ότι άλλα πολύτιμα μέταλλα όπως η πλατίνα, το παλλάδιο και το ρόδιο είναι όλα ελλειμματικά φέτος και ως εκ τούτου θα πρέπει να δουν υποστηρικτικές τιμές.

Ο χαλκός ανέβηκε και στη συνέχεια υποχώρησε

Ο χαλκός, επίσης, είχε πρόσφατα τη λαμπρή στιγμή του, φτάνοντας στο υψηλό όλων των εποχών των 10.857 δολαρίων ανά τόνο την περασμένη Τρίτη πριν μειωθεί. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 10.256 δολάρια ανά τόνο.

Οι τιμές του κόκκινου μετάλλου έχουν «υποστηριχθεί καλά από τη στενότητα της προσφοράς» φέτος, δήλωσε η ANZ, καθώς αυξάνονται οι περιορισμοί στην προσφορά. Η Διεθνής Ομάδα Μελέτης Χαλκού (ICSG) μείωσε τις προβλέψεις της για το πλεόνασμα προσφοράς για το μέταλλο φέτος λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη παραγωγή.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η First Quantum Minerals σταμάτησε την παραγωγή στο ορυχείο χαλκού Cobre Panamá, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο για περιβαλλοντικές ανησυχίες. Η Anglo American, ένας σημαντικός παραγωγός, δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή χαλκού το 2024 και το 2025, καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος.

“Τα ισχυρά κέρδη για τα βιομηχανικά μέταλλα και το σύμπλεγμα πολύτιμων μετάλλων στηρίζουν τις οικονομικές και φυσικές εισροές και το ανοδικό κλίμα”, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi σε σημείωμα νωρίτερα αυτό το μήνα, προσθέτοντας ότι είναι ένας “ανοδικός κόσμος για τα μέταλλα”.

Το βασικό σενάριο της επενδυτικής τράπεζας τώρα είναι η ενοποίηση των τιμών του χαλκού τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, αλλά πιστεύει ότι ο χαλκός έχει ακόμα περιθώρια για περαιτέρω ράλι, ανάλογα με τον βαθμό χαλάρωσης της Fed και την παγκόσμια ανάκαμψη της μεταποίησης.

“Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο χαλκός βρίσκεται σε πορεία προς 12 χιλιάδες δολάρια / τόνο και 15 χιλιάδες δολάρια / τόνο στην ανοδική μας υπόθεση τους επόμενους 12-18 μήνες”, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο