Τι θα συζητηθεί στην διήμερη συνάντηση των G7 στην Ιταλία

Ουκρανία

Οι επικεφαλής των οικονομικών της Ομάδας των Επτά βιομηχανικών δημοκρατιών ξεκίνησαν μια διήμερη συνάντηση στην Ιταλία την Παρασκευή επιδιώκοντας να παρουσιάσουν ένα κοινό μέτωπο σχετικά με την ανάγκη παροχής δανείου στην Ουκρανία και να αντιταχθούν στις «άδικες» βιομηχανικές πολιτικές της Κίνας.

Ωστόσο, τα σχόλια αξιωματούχων πριν από τη συνάντηση στη Στρέσα, στη βόρεια Ιταλία, υποδηλώνουν ότι δεν θα προκύψουν σκληρές λεπτομέρειες σχετικά με την ώθηση των ΗΠΑ για δάνειο προς την Ουκρανία που θα υποστηρίζεται από τα μελλοντικά έσοδα από περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

«Θα υποβάλουμε πρόταση για τη χρήση των απροσδόκητων κερδών για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire στους δημοσιογράφους πριν από την εναρκτήρια συνεδρίαση, μια ευρεία ανασκόπηση της παγκόσμιας οικονομίας.

«Ας συγκρίνουμε λοιπόν τις προτάσεις. Ας δούμε ποια είναι η πιο βολική, η πιο αποτελεσματική, η πιο γρήγορη πρόταση που θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή», δήλωσε ο Λεμέρ.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι ένα δάνειο θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ότι δεν έχουν συμφωνηθεί ποσά. Άλλοι αξιωματούχοι της G7 που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις εξέφρασαν επιφυλακτικότητα, αναφέροντας ακανθώδεις νομικές και τεχνικές πτυχές που πρέπει να διευθετηθούν.

Τους υπουργούς θα συναντήσει το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Serhiy Marchenko, του οποίου η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα αγωνίζεται να περιορίσει μια ρωσική επίθεση στα βόρεια και τα ανατολικά, περισσότερα από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Μόσχας στη γειτονική της χώρα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά σχετικά με την πρόταση δανείου και δεν αναμένει ότι η G7 θα καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση στη Στρέσα.

Σε αυτή την περίπτωση, οι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελπίδα να σημειωθεί πρόοδος μέχρι τη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων της G7 στη νότια ιταλική περιοχή της Απουλίας στις 13-15 Ιουνίου.

Η καταπολέμηση της αυξανόμενης εξαγωγικής δύναμης της Κίνας θα είναι ένα άλλο κεντρικό θέμα της συνάντησης, αφού οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψαν απότομες αυξήσεις δασμών σε μια σειρά κινεζικών εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, τσιπ υπολογιστών και ιατρικών προϊόντων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν καλούν τους εταίρους τους να λάβουν παρόμοια μέτρα, αλλά η Γέλεν δήλωσε την Πέμπτη ότι θέλει οι εταίροι των ΗΠΑ στην G7 – Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Καναδάς – να δείξουν ότι στέκονται στο πλευρό της Ουάσινγκτον.

Αποφυγή εμπορικού πολέμου

Ο Λεμέρ της Γαλλίας δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος με το Πεκίνο, το οποίο είναι «ο οικονομικός μας εταίρος», αλλά η G7 πρέπει να προστατεύσει τα βιομηχανικά της συμφέροντα.

«Ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι ούτε προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ούτε της Κίνας, ούτε της Ευρώπης, ούτε οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο», είπε.

«Παρ’ όλα αυτά, έχουμε πρόβλημα με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, με το υψηλό επίπεδο επιδοτήσεων και με την πλεονάζουσα βιομηχανική παραγωγική ικανότητα (της Κίνας)».

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Giancarlo Giorgetti, ο οποίος προεδρεύει της συνάντησης της Stresa καθώς η Ρώμη ασκεί την προεδρία της G7 φέτος, δήλωσε ότι μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ στους δασμούς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις και η Ευρώπη πιθανότατα θα πρέπει να εξετάσει αν θα κάνει το ίδιο», δήλωσε στην ιταλική κρατική τηλεόραση RAI την Παρασκευή.

Η Ιταλία ήλπιζε να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής για να αναβιώσει τις μπλοκαρισμένες συνομιλίες για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο στις πολυεθνικές, αλλά ο Giorgetti δήλωσε ότι η συμφωνία δεν θα οριστικοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο, όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.

Είπε ότι οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Κίνα έχουν όλες επιφυλάξεις σχετικά με τους όρους της συμφωνίας, η οποία υπογράφηκε από περίπου 140 χώρες το 2021, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε πλήρως.

Η G7 θα εξετάσει επίσης έναν προτεινόμενο παγκόσμιο φόρο περιουσίας για τους δισεκατομμυριούχους, που προωθείται από τη Βραζιλία και τη Γαλλία μεταξύ της ευρύτερης ομάδας των 20 ανεπτυγμένων χωρών.

Η Γέλεν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το υποστηρίξουν στη διατύπωση που προτείνεται επί του παρόντος.

Ο Le Maire δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να πιέζει για το σχέδιο. «Δεν είναι πλέον αποδεκτό για τους πλουσιότερους να αποφεύγουν τη φορολογία και όλοι – όλοι – πρέπει να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους», είπε.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο