Τι τροφοδοτεί την άνοδο του χρυσού-Οι επόμενες αντιστάσεις

χρυσός

χρυσός

Ο χρυσός στόχευε ευθέως στο 17ο υψηλό ρεκόρ του την Παρασκευή, με τις τιμές να ξεπερνούν το επίπεδο των 2.400 δολαρίων, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις προοπτικές για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού για παράδοση Ιουνίου GC00, +1,80% GCM24, +1,80% αυξήθηκαν κατά 42 δολάρια ή 1,7% στα 2. 414 δολάρια ανά ουγγιά, λίγο πιο κάτω από τα ενδοημερήσια υψηλά. Την Πέμπτη σημειώθηκε το 16ο κλείσιμο ρεκόρ του 2024, με το πολύτιμο μέταλλο να κερδίζει 24,30 δολάρια ή 1% και να διαμορφώνεται στα 2. 372,70 δολάρια ανά ουγγιά στο Comex.

Με βάση το συμβόλαιο του Ιουνίου, ο χρυσός έχει αυξηθεί λίγο πάνω από 14% από την αρχή του έτους.

Το ασήμι SI00, +3,58% SIK24, +3,58%, το οποίο έχει ξεπεράσει τη δύναμη της αύξησης του χρυσού μέχρι στιγμής φέτος, σημείωσε άνοδο 93 σεντς ή 3,3% στα 29,18 δολάρια ανά ουγγιά.

Το ράλι του χρυσού και του αργύρου που ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου οφείλεται στις προσδοκίες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων και στις γεωπολιτικές εντάσεις. Τον τελευταίο καιρό, οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί σε αναφορές ότι το Ιράν είναι έτοιμο να επιτεθεί άμεσα στο Ισραήλ. Το Ιράν κατηγορεί την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ για το χτύπημα σε διπλωματικό κτίριο στη Συρία την περασμένη εβδομάδα που σκότωσε έναν Ιρανό στρατηγό.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι επενδυτές κοιτάζουν στο παρελθόν τα αμερικανικά δεδομένα – ισχυρές θέσεις εργασίας, υψηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές καταναλωτή – που έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσες μειώσεις επιτοκίων, εάν υπάρξουν, θα πραγματοποιήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φέτος. Οι ηπιότεροι των προβλέψεων αριθμοί τιμών παραγωγού της Πέμπτης έδωσαν ώθηση στον χρυσό.

“Με μόνο δευτερεύοντα αμερικανικά στοιχεία να αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο είναι απίθανο να δεχθεί σημαντικές πιέσεις προς το παρόν”, δήλωσε ο Thu Lan Nguyen, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων στην Commerzbank, σε σημείωμα προς τους πελάτες του.

Όταν τα επιτόκια πέφτουν, το κόστος διακράτησης ενός μη αποδοτικού περιουσιακού στοιχείου όπως ο χρυσός μειώνεται επίσης, αυξάνοντας την ελκυστικότητά του.

Ο Ole Hansen, επικεφαλής του τμήματος εμπορευμάτων της Saxo Bank, έθεσε ορισμένα επίπεδα αντίστασης για τον χρυσό ως τα 2.450 δολάρια, τα 2.500 δολάρια και τελικά τα 2.645 δολάρια, με βάση τα τεχνικά διαγράμματα.

“Η ισχυρή δυναμική καθιστά μια ονειρεμένη αγορά για τα hedge funds να την κυνηγήσουν, με την ρηχή διόρθωση να καθιστά εύκολη τη διατήρηση και την επέκταση των υφιστάμενων longs”, ανέφερε σε σχόλιά του στο MarketWatch.

“Συνολικά, η αγορά επενδυτικών μετάλλων σηματοδοτεί πολλές ανησυχίες τόσο για τη γεωπολιτική όσο και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Κάτι που η ευρύτερη αγορά δεν έχει ακόμη υιοθετήσει. Επίσης, δεδομένης της δυσχερούς θέσης της Κίνας, ο κίνδυνος μιας ελεγχόμενης υποτίμησης του CNY [κινεζικό γιουάν ρενμίνμπι] είναι πιθανώς επίσης ένας φόβος που έχει κάνει τους Κινέζους επενδυτές να σπεύσουν σε χρυσό και ασήμι”, δήλωσε ο Hansen.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο