Τι «βλέπει» η Morgan Stanley για πληθωρισμό και επιτόκια

Fed

Ο πληθωρισμός έχει τεθεί υπό πρόσθετο έλεγχο μετά από τρεις μήνες θερμότερων από τα αναμενόμενα στοιχεία, αλλά η εκτύπωση του πληθωρισμού την επόμενη εβδομάδα και άλλοι τους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την αρχή του τέλους των ανοδικών εκπλήξεων, δίνοντας στην Federal Reserve (Fed) την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

«Ο δομικός πληθωρισμός του ΔΤΚ υποχωρεί τον Απρίλιο με τις ασθενέστερες υπηρεσίες ως κύριο μοχλό», ανέφερε η Morgan Stanley σε πρόσφατο σημείωμα που προβλέπει την επόμενη εβδομάδα έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για να δείξει ότι η τάση αποπληθωρισμού έχει επανέλθει σε καλό δρόμο.

Ο δομικός ΔΤΚ που λήγει στις 15 Μαΐου, ο οποίος πιστεύεται ευρέως ότι είναι ένας καλύτερος δείκτης του υποκείμενου πληθωρισμού καθώς αφαιρεί ευμετάβλητες κατηγορίες όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, αναμένεται να έχει επιβραδυνθεί στο 0,29% για τον Απρίλιο, προβλέπει η Morgan Stanley, από 0,36% τον προηγούμενο μήνα, μειώνοντας τον ετήσιο ρυθμό στο 3,6% από 3,8% ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο δομικός ΔΤΚ του Απριλίου πιθανότατα θα οδηγηθεί χαμηλότερα από τον «ασθενέστερο πληθωρισμό ασφάλισης αυτοκινήτων, τον συνεχιζόμενο αποπληθωρισμό των ενοικίων και τη χαμηλότερη υγειονομική περίθαλψη», πρόσθεσε η Morgan Stanley.

Ο βραδύτερος πληθωρισμός των ενοικίων θα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να παρακολουθήσουμε, προσθέτει η Morgan Stanley, καθώς «ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ένα σημαντικό βήμα προς τα κάτω, όπως συνέβη στις 23 Μαρτίου».

Η έξαρση του αποπληθωρισμού δεν είναι πιθανό να συνεχιστεί μόνο μετά από τρεις μήνες ανοδικών εκπλήξεων, αλλά να δείξει ένα βήμα προς τα πάνω, δίνοντας στη Fed την εμπιστοσύνη να αρχίσει να στρώνει το χαλί για αυξήσεις επιτοκίων.

«Οι ασθενέστερες μηνιαίες εκτυπώσεις με ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού από το 2ο εξάμηνο του 24ου έτους παρέχουν στη Fed την εμπιστοσύνη που χρειάζεται ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πορεία προς τον στόχο», ανέφερε η Morgan Stanley, καθώς διατήρησε την πρόβλεψή της για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος και τέσσερις το επόμενο έτος.

Ωστόσο, η χορωδία των πρόσφατων παρατηρήσεων από τους ομιλητές της Fed υποδηλώνει ότι ορισμένοι εντός της Fed παραμένουν κουρασμένοι για τη μείωση των επιτοκίων πολύ νωρίς.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για τη Fed να σκεφτεί τη μείωση των επιτοκίων και επεσήμανε τις «αβεβαιότητες σχετικά με το πόσο περιοριστική είναι η πολιτική και αν είναι αρκετά περιοριστική για να μας κρατήσει σε αυτή την πορεία» προς τον στόχο του πληθωρισμού 2%.

Άλλοι στην επιτροπή ψηφοφορίας της Fed, ωστόσο, ήταν πιο αισιόδοξοι για τις μειώσεις των επιτοκίων, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα να υποστηρίζει τις μειώσεις επιτοκίων φέτος, αλλά παραδέχτηκε ότι το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο