Τι βλέπουν γνωστοί οικονομολόγοι για την κινεζική οικονομία

εξαγωγές

Κίνας

Η οικονομία της Κίνας παραπαίει.

Η αγορά ακινήτων της καταρρέει, οι αποπληθωριστικές πιέσεις εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα και η χρηματιστηριακή αγορά της έχει περάσει μια ταραχώδη πορεία μέχρι στιγμής φέτος, με τον δείκτη CSI 300 της χώρας να έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας του από τις κορυφές του 2021.

Προσθέτοντας αλάτι στην πληγή, οι αριθμοί PMI του Ιανουαρίου που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, λόγω της πτώσης της ζήτησης.

Το πλήθος των δυσμενών στοιχείων προκάλεσε κατά συνέπεια ένα κύμα σκεπτικισμού απέναντι στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η Allianz, για παράδειγμα, ανέτρεψε την αισιόδοξη άποψή της για την Κίνα, προβλέποντας τώρα ότι η οικονομία του Πεκίνου θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο κατά 3,9% μεταξύ 2025 και 2029. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το 5% που προβλεπόταν πριν ξεσπάσει η πανδημία του Covid-19.

Ο πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Eswar Prasad δήλωσε επίσης στο Nikkei Asia ότι “η πιθανότητα της πρόβλεψης ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα ξεπεράσει μια μέρα το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώνεται”

Εν τω μεταξύ, ο κορυφαίος οικονομολόγος και σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ Ελ-Εριάν υπογράμμισε τις θλιβερές επιδόσεις του χρηματιστηρίου της Κίνας σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε ένα διάγραμμα στο X, λέγοντας ότι δείχνει τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ των τριών μετοχικών αγορών.

Η ίδια η Κίνα, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένη να ομολογήσει ότι η οικονομία της βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δήλωσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι η οικονομία της χώρας έγινε “πιο ανθεκτική και δυναμική φέτος”

Τρέφοντας από αυτή την αισιοδοξία, είναι δίκαιο να πούμε ότι υπήρξαν κάποια σημάδια ελπίδας για την ταλαιπωρημένη οικονομία, αλλά ίσως όχι αρκετά για να επηρεάσουν τις αρκούδες. Για παράδειγμα, η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα επεκτάθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, ενώ ο τομέας της πολυτέλειας της χώρας φαίνεται να ανακάμπτει.

Τέτοια στοιχεία έχουν προκαλέσει ανοδική φλυαρία μεταξύ των επενδυτών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συναίνεση για την Κίνα δεν είναι σαφώς ομοιόμορφη.

Εποχή στασιμότητας

Ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν ήταν από τις πιο αρνητικές φωνές απέναντι στην Κίνα, λέγοντας ότι η χώρα εισέρχεται σε μια εποχή στασιμότητας και απογοήτευσης.

Η Κίνα υποτίθεται ότι θα ανέκαμπτε μετά την άρση των αυστηρών μέτρων “μηδενικού κόστους”, έγραψε ο Krugman σε πρόσφατο άρθρο του στους New York Times. Αλλά έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Από την κακή ηγεσία μέχρι την υψηλή ανεργία των νέων, η χώρα αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες από όλες τις γωνίες, υποστήριξε ο Krugman. Και το οικονομικό παραπάτημα της χώρας δεν είναι μεμονωμένο, προειδοποιεί ο Krugman, και ενδεχομένως να γίνει πρόβλημα όλων.

Κρίση ακινήτων

Τα γνωστά προβλήματα της Κίνας με τα ακίνητα ήταν το επίκεντρο της αρνητικής στάσης της Wall Street απέναντι στο ασιατικό έθνος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι αναμένει μείωση της ζήτησης κατοικιών κατά 50% στην Κίνα κατά την επόμενη δεκαετία.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο μήνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι ο τομέας των ακινήτων της Κίνας χρειάζεται “διόρθωση”, ενώ το Πεκίνο χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, ο διάσημος διαχειριστής hedge fund και ιδρυτής της Hayman Capital με έδρα το Ντάλας, Kyle Bass, δήλωσε ότι η υπερχρεωμένη αγορά ακινήτων της χώρας έχει προκαλέσει κύμα αθετήσεων μεταξύ των δημόσιων κατασκευαστών. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, δεδομένου ότι η αγορά ακινήτων της Κίνας μπορεί να αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας.

“Αυτό είναι σαν την αμερικανική χρηματοπιστωτική κρίση σε στεροειδή”, δήλωσε ο Bass, αναφερόμενος στην κινεζική αγορά ακινήτων που μαστίζεται από χρεοκοπία.

“Η Κίνα θα γίνει πολύ χειρότερη, όσο κι αν οι ρυθμιστικές αρχές της λένε ότι “θα προστατεύσουμε τους ιδιώτες από τις κακόβουλες ανοικτές πωλήσεις””, πρόσθεσε.

“Η βασική αρχιτεκτονική της κινεζικής οικονομίας είναι κατεστραμμένη”, συνεχίζει ο Μπας.

Αχτίδες ελπίδας

Η ζοφερή εικόνα για την Κίνα, ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι.

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών ανέφερε ότι το Πεκίνο έχει την πολιτική ικανότητα να ωθήσει την οικονομία της Κίνας προς το αναπτυξιακό της δυναμικό και επέμεινε στην πρόβλεψή του για ανάπτυξη 5% το 2024, σε πρόσφατη ανάρτηση στο ιστολόγιό του. Η άποψη αυτή, ωστόσο, εξαρτάται από την επαρκή τόνωση της ζήτησης. Οι τελευταίοι αριθμοί του ΑΕΠ από την Κίνα για τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023 έπεσαν έξω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με ποσοστό 5,2%.

Την ίδια στιγμή, ο εταίρος και επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Clocktower Group, Marko Papic, εξέφρασε μια αισιόδοξη βραχυπρόθεσμη άποψη για τις κινεζικές μετοχές. Σε συνέντευξή του στο CNBC στις 7 Φεβρουαρίου, ο Papic δήλωσε ότι προβλέπει ότι οι κινεζικές μετοχές θα σημειώσουν άλμα τουλάχιστον 10% τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αξιωματούχοι θα δώσουν σήμα υποστήριξης των προσπαθειών για την ενίσχυση της παραπαίουσας χρηματιστηριακής αγοράς της.

Ένα “ράλι 10% έως 15% στις κινεζικές μετοχές είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης”, δήλωσε ο Papic.

Η JPMorgan Private Bank περιέγραψε επίσης σε πρόσφατη ανάρτησή της σενάρια για την Κίνα. “Παρά την πτώση του κλίματος στο χρηματιστήριο και τα επίμονα προβλήματα στην αγορά ακινήτων, ορισμένα τμήματα της κινεζικής οικονομίας έχουν επίσης αποδείξει την ανθεκτικότητά τους”, ανέφερε.

Η τράπεζα δήλωσε ότι ο κρίσιμος ρόλος της Κίνας ως παγκόσμιου κατασκευαστή είναι απίθανο να μειωθεί, προσθέτοντας ότι η κυκλική ζήτηση για τις εξαγωγές της μπορεί να παραμείνει ανέπαφη.

Κοιτάζοντας μπροστά, η Κίνα έχει να ξεπεράσει εμπόδια. Ωστόσο, μένει να φανεί αν έχει τη δύναμη πυρός για να το κάνει.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο