Τι βλέπουν οι 57 κορυφαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης για την οικονομία

υπηρεσιών

ΕΚΤ

Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε πορεία προς μια δειλή και αποσπασματική ανάκαμψη, η οποία καθοδηγείται από την αύξηση των δαπανών, αλλά επιβαρύνεται από την έλλειψη επενδύσεων και ζήτησης εργασίας, δήλωσαν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του μπλοκ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε τακτική έρευνα.

Η οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη τα τελευταία έξι τρίμηνα και μια ξεχωριστή έρευνα την Παρασκευή προέβλεψε ετήσια ανάπτυξη μόλις 0,5% φέτος, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι το επόμενο έτος για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην τάση.

“Οι επαφές γενικά συμφώνησαν με το βασικό αφήγημα μιας σταδιακής αλλά μέτριας ανάκαμψης της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του έτους”, ανέφερε η ΕΚΤ μετά από έρευνα σε 57 κορυφαίες επιχειρήσεις. “Ο πρόσφατος κύκλος απομάκρυνσης αποθεμάτων έφτασε στο τέλος του, μαζί με δειλά σημάδια βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης”.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι εταιρείες ανέφεραν μικρή άνοδο, κυρίως λόγω της ανάκαμψης των τιμών ορισμένων ενδιάμεσων αγαθών και υπηρεσιών, ανέφερε η ΕΚΤ.

Ωστόσο, η αύξηση των τιμών που βρίσκονται πιο κοντά στον τελικό καταναλωτή συνέχισε να μειώνεται σταδιακά, πρόσθεσε.

Στα θετικά, οι επιχειρήσεις στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών ανέφεραν “λογική” ανάπτυξη και οι επιχειρήσεις στον τομέα των ενδιάμεσων αγαθών ανέφεραν ότι η ζήτηση σταθεροποιείται ή και αυξάνεται.

Είπαν επίσης ότι η ζήτηση για καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη αρχίζει να ανακάμπτει, ανέφερε η ΕΚΤ.

Ωστόσο, οι λιανοπωλητές παρέμειναν αρκετά δυσαρεστημένοι όσον αφορά τις συνολικές προοπτικές του τομέα του λιανικού εμπορίου και ο κλάδος των τροφίμων δεν παρουσιάζει επίσης κάποια ανάκαμψη.

Οι επενδύσεις παρέμειναν επίσης αδύναμες, με τις επιχειρήσεις στον κλάδο των κεφαλαιουχικών αγαθών να επισημαίνουν κυρίως τη συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης και την πτώση της παραγωγής.

“Οι επαφές περιέγραψαν αδύναμες προοπτικές απασχόλησης εν μέσω περιορισμένων αναγκών προσλήψεων και συνεχιζόμενης εστίασης στον περιορισμό του κόστους”, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο