Τι ζητά η Ευρώπη από την Κίνα και ποια είναι τα «εμπόδια»

Κίνα

Η Ευρώπη θέλει δύο πράγματα από την Κίνα: Πρώτον, μια αλλαγή στη σχετικά φιλορωσική της θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεύτερον, μείωση της εμπορικής ανισορροπίας – οι κινεζικές εξαγωγές αγαθών προς την ΕΕ υπερέβησαν τις εισαγωγές της από το μπλοκ των 27 χωρών κατά 291 δισεκατομμύρια ευρώ (310 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι.

Δεν είναι σαφές αν θα προχωρήσει πολύ μακριά σε οποιοδήποτε από τα δύο μέτωπα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έγινε ο τελευταίος Ευρωπαίος ηγέτης που έφυγε από την Κίνα με υποσχέσεις για συνομιλίες, αλλά όχι πολλά περισσότερα. Οι κινεζικές δηλώσεις σχετικά με τις συναντήσεις του στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα δεν φάνηκε να υποχωρούν στα ζητήματα που χωρίζουν την ΕΕ και την Κίνα.

Υπάρχει λόγος να ελπίζουμε στην Ευρώπη. Η Κίνα επιθυμεί διακαώς ξένες επενδύσεις για να δώσει ώθηση στην υποτονική οικονομία της. Και η Κίνα έχει καταβάλει προσπάθειες να διορθώσει τις σχέσεις της από την Ευρώπη έως τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, παρά τις διαφορές της με αυτές.

Αλλά αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να μην υπερτερούν των μεγαλύτερων στρατηγικών λόγων που έχει η Κίνα για να ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσία, καθώς αναζητά μια εναλλακτική λύση στην παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, και για να προωθήσει τις εταιρείες πράσινης ενέργειας, καθώς προσπαθεί να μετατρέψει το έθνος σε τεχνολογικό ηγέτη.

Χάσμα για τους δασμούς

Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ διαμαρτύρονται ότι οι κινεζικές πολιτικές για την προώθηση της πράσινης ενέργειας έχουν δώσει κίνητρα στις εταιρείες να κατασκευάσουν υπερβολική παραγωγική ικανότητα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλιακούς συλλέκτες και άλλα συναφή προϊόντα.

Οι εξαγωγές σε χαμηλές τιμές έχουν επιβαρύνει τις εταιρείες ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη και την Αμερική και αποτελούν δυνητική απειλή για άλλες βιομηχανίες. Η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα το περασμένο φθινόπωρο σχετικά με τις κινεζικές επιδοτήσεις και θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που εξάγονται από την Κίνα.

Η Κίνα συμφώνησε σε συνομιλίες για την παραγωγική ικανότητα με τις ΗΠΑ, αλλά παρέμεινε σταθερή στην υπεράσπιση των εξαγωγών της σε προϊόντα πράσινης ενέργειας. Έχουν “όχι μόνο εμπλουτίσει την παγκόσμια προσφορά και αμβλύνει τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη μετάβαση στην πράσινη και χαμηλών εκπομπών άνθρακα”, δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ στον Σολτς.

Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αποτελεί επίσης πρόβλημα για την Κίνα. Οι εμπειρογνώμονες έχουν ζητήσει καλύτερο συντονισμό της πολιτικής, ώστε να μην προωθεί κάθε επαρχία τις ίδιες βιομηχανίες. Ενώ αυτό μπορεί να αποφύγει μελλοντικά προβλήματα, δεν θα μειώσει την υπάρχουσα πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Δεν συμφωνούν όλοι στην Ευρώπη ότι οι δασμοί θα ήταν καλό πράγμα. Η Κίνα αποτελεί σημαντική αγορά για πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες και ορισμένοι φοβούνται ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν εμπορικό πόλεμο.

Το Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο δήλωσε ότι θα ήθελε να δοθεί έμφαση στο περαιτέρω άνοιγμα των κινεζικών αγορών στις γερμανικές εταιρείες. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, ο Scholz ζήτησε ένα αξιόπιστο νομικό σύστημα, την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την ισότιμη πρόσβαση στην αγορά για τις ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα.

Τα ζητήματα αυτά έχουν αποκτήσει αυξημένη σημασία καθώς οι κινεζικές εταιρείες αναδεικνύονται σε ηγέτες καινοτομίας σε βασικές τεχνολογίες. Πρόσφατη έρευνα του Επιμελητηρίου σε γερμανικές εταιρείες διαπίστωσε ότι το 5% θεωρούσε τους κινέζους ανταγωνιστές ως ηγέτες της καινοτομίας, με το 11% να το κάνει αυτό στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

“Αυτό είναι πραγματικά ένα νέο θέμα”, δήλωσε ο Maximilian Butek, εκτελεστικός διευθυντής του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ανατολική Κίνα. “Και αν αυτές οι άκρως ανταγωνιστικές εταιρείες εξακολουθούν να προστατεύονται από την κυβέρνηση, τότε έχουμε πραγματικά παγκόσμιες προκλήσεις που προκύπτουν από αυτό”

Διαφωνία για την Ουκρανία

Αν υπάρχει ένα θέμα στο οποίο οι περισσότεροι Ευρωπαίοι μπορούν να συμφωνήσουν, αυτό είναι η ελπίδα ότι η Κίνα θα στηρίξει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία διανύει τον τρίτο χρόνο της και δεν λέει να σταματήσει.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πριν από τρεις εβδομάδες στο Πεκίνο ότι ζήτησε από τους Κινέζους ηγέτες “να ασκήσουν το σημαντικό τους βάρος . . . στη Ρωσία για να επηρεάσουν την πορεία των γεγονότων” Πέντε ημέρες αργότερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stéphane Séjourné δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του ότι η Γαλλία αναμένει από την Κίνα να διαβιβάσει σαφή μηνύματα στη Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία.

Αυτή την εβδομάδα ήταν η σειρά του Scholz. “Ο λόγος της Κίνας έχει βαρύτητα στη Ρωσία”, είπε. “Ζήτησα λοιπόν από τον πρόεδρο Σι να ασκήσει πίεση στη Ρωσία, ώστε ο Πούτιν να διακόψει επιτέλους την παράλογη εκστρατεία του, να αποσύρει τα στρατεύματά του και να τερματίσει αυτόν τον τρομερό πόλεμο”.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη και η Κίνα έχουν θεμελιωδώς διαφορετικές αφετηρίες. Η Ευρώπη, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει ότι η Ρωσία κάνει λάθος και πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της και να εγκαταλείψει την Ουκρανία. Η Κίνα δεν κατηγορεί τη Ρωσία και λέει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Ρωσίας καθώς και εκείνες της Ουκρανίας και της Δύσης.

Η Κίνα έχει υπονομεύσει τις δυτικές κυρώσεις συνεχίζοντας να συναλλάσσεται με τη Ρωσία και ο Σολτς και άλλοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις αναφορές ότι κινεζικές εταιρείες πωλούν είδη “διπλής χρήσης” που βοηθούν τη Ρωσία να κατασκευάσει στρατιωτικό υλικό. Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ και άλλους ότι παρατείνουν τις μάχες με την προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία.

“Η Κίνα δεν έχει παράσχει όπλα σε καμία από τις δύο πλευρές και είναι δικαίωμα της Κίνας να διατηρεί κανονικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία”, δήλωσε ο Ding Chun, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης.

Η κινεζική κυβέρνηση συμμερίζεται την επιθυμία των άλλων να δοθεί ένα τέλος στις μάχες, αλλά φαίνεται απίθανο να πιέσει τη Ρωσία να αποσυρθεί. Η κινεζική ανακοίνωση σχετικά με τις συνομιλίες Σι-Σολτς δεν ασχολήθηκε με το αίτημα του Γερμανού ηγέτη.

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο