Τι ζητούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την Ε.Ε

τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τις χαρακτηρίσει ως έναν εξαιρετικά σημαντικό “στρατηγικό” τομέα, προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται η ανταγωνιστικότητά τους και το μέλλον του μπλοκ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (EBF) ηγείται ενός καταλόγου 45 συστάσεων πολιτικής που διατυπώνει το κορυφαίο τραπεζικό λόμπι της περιοχής ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του οργανισμού, Christian Sewing, ζήτησε πέρυσι να αναγνωριστούν οι τράπεζες ως στρατηγικές, όταν τις αποκάλεσε “βασικό παράγοντα για την ευρωπαϊκή κυριαρχία” ως διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank.

Είναι όμως η πρώτη φορά που οι τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο υποβάλλουν επίσημα το αίτημα για ένα τέτοιο καθεστώς.

“Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον ζωτικό και στρατηγικό ρόλο των τραπεζών στον μετασχηματισμό της Ευρώπης”, δήλωσε ο Sewing στον πρόλογο της 51σέλιδης έκθεσης.

Παρά τη νέα ώθηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δημοσιεύει κατάλογο των τομέων που θεωρεί στρατηγικούς.

Ο Wim Mijs, διευθύνων σύμβουλος του EBF, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για την παρουσίαση της έκθεσης, δήλωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια η Ευρώπη έχει “παραχωρήσει” την άμυνά της στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ενέργειά της στη Ρωσία και τη μεταποίηση στην Κίνα, κάτι που, όπως είπε, απαιτεί μια σκληρή ματιά στους στρατηγικούς τομείς της περιοχής.

Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης του EBF αφορούσε τη ρύθμιση και την επιθυμία του να την εξορθολογήσει.

Η τραπεζική νομοθεσία αναθεωρήθηκε σημαντικά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, γεγονός που τόσο οι ρυθμιστικές αρχές όσο και οι τραπεζίτες λένε ότι κατέστησε τον κλάδο πιο σταθερό.

Όμως οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τώρα “μια υπερβολική. . . και όλο και πιο εκτεταμένη” νομοθεσία που έχει γίνει “συντριπτική”, αναφέρει η έκθεση.

Το λόμπι ζήτησε να επανεξεταστεί η ισχύουσα ρύθμιση για να κριθεί πώς επηρεάζει όχι μόνο τη σταθερότητα, αλλά και την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Οι τραπεζίτες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για αυτό που αποκαλούν υπερρύθμιση και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν αντιτείνει ότι η ρύθμιση δεν πρέπει να υπονομευθεί.

“Δεν ζητάμε μείωση των προτύπων”, δήλωσε ο Mijs.

“Η ρύθμισή μας πάσχει από τον θάνατο των καλών προθέσεων. Βλέπεις ότι υπεραπλουστεύεις τα πράγματα”

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο