TikΤok: Τι αλλάζει μετά την ψηφοφορία-εξπρές στις ΗΠΑ

TikΤok: Τι αλλάζει μετά την ψηφοφορία-εξπρές στις ΗΠΑ

  • Η επόμενη μέρα μετά τη νέα κίνηση των ΗΠΑ για υποχρεωτική πώληση ή απαγόρευση της εφαρμογής στη χώρα

Οι ΗΠΑ κινούνται ολοταχώς για να επιβάλλουν την υποχρεωτική πώληση –με απειλή απαγόρευσης- του TikTok στη χώρα, με τις εξελίξεις να τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε χθες Σάββατο νέα, αναθεωρημένη νομοθεσία που υποχρεώνει τη μητρική της TikTok, την κινεζική ByteDance, να εκχωρήσει μέσα σε 12 μήνες τη θυγατρική αυτή σε αγοραστή που δεν θα είναι κινεζικών συμφερόντων. Η ψήφιση έγινε με διαδικασία εξπρές όπως αναμενόταν, καθώς η σχετική ρύθμιση περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Η Γερουσία αναμένεται τώρα να ψηφίσει σχετικά μέσα στην εβδομάδα σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι εάν δοθεί το διπλό αυτό πράσινο φως θα βάλει τελική υπογραφή στη νομοθεσία, ώστε αυτή να αρχίσει να ισχύει κι επίσημα.

Μεγάλη προσπάθεια από λομπίστες υπό την ηγεσία του Διευθύνοντος Συμβούλου του TikTok, Σου Τσιου, δεν κατάφερε να μεταπείσει δικομματικό συνασπισμό Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί για συλλογή από την Κίνα δεδομένων χρηστών της εφαρμογής, την οποία χρησιμοποιούν σήμερα 170 εκατομμύρια Αμερικανοί. Οι πολέμιοι του TikTok κάνουν μεταξύ άλλων λόγο για δυνατότητα της κινεζικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το TikTok για τη διάδοση προπαγάνδας.

Ερωτήσεις κι απαντήσεις

Ποιο είναι όμως τώρα το χρονοδιάγραμμα και τα βασικά στοιχεία των εξελίξεων που επηρεάζουν την παρουσία στις ΗΠΑ ενός από τα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο;

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος απαντά σε μερικές από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις για το θέμα:

Ποια είναι τα επόμενα στάδια της διαδικασίας;

Το σύνολο του νομοσχεδίου παροχής βοήθειας προς Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, που περιλαμβάνει και τη διάταξη για το TikTok, πάει στη Γερουσία μέσα στην εβδομάδα αυτή. Εκεί, αναμένεται να ψηφιστεί καθώς θεωρείται νομοθεσία προτεραιότητας για τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ ο οποίος ανήκει στους Δημοκρατικούς. Στο παρελθόν η Γερουσία είχε σταματήσει αντίστοιχη κίνηση για καταστολή του TikTok στη χώρα.

Αυτή τη φορά αναλυτές σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι η νέα αναθεωρημένη νομοθεσία, που δίνει μεταξύ άλλων περισσότερο χρόνο για την εξεύρεση αγοραστή (12 αντί για 6 μήνες), έχει πολύ πιο αυξημένες πιθανότητες να περάσει. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει ότι εάν περάσει η ρύθμιση από Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία, τότε θα βάλει την τελική υπογραφή.

Ποια είναι η θέση του TikTok και της Κίνας για τις κινήσεις των ΗΠΑ;

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει επισήμως ότι η ζητούμενη πώληση ή απαγόρευση του TikTok στη χώρα, θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και πως δεν θα επιτρέψει μια τέτοια πώληση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έχει κατηγορήσει ευθέως την Ουάσιγκτον ότι θέλει να καταστείλει την εφαρμογή για πολιτικούς λόγους και υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον δεν παρουσίασε ποτέ στοιχεία ότι το TikTok απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η ίδια η εταιρεία είναι κι αυτή τελείως αντίθετη σε μια προοπτική πώλησής της. Η TikTok αναφέρει ότι δεν έχει κοινοποιήσει ούτε θα κοινοποιήσει στο μέλλον προς την Κίνα δεδομένα χρηστών της που προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές;

Πολλοί στο χώρο της τεχνολογίας θεωρείται ότι θα ήθελαν να αποκτήσουν την TikTok, ειδικά στη σωστή τιμή. Είναι ενδεικτικό πως κορυφαίοι αμερικανοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, έχουν εκφράσει ήδη ενδιαφέρον για τη σύσταση ομάδας επενδυτών για την αγορά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Για τι ανησυχούν οι ΗΠΑ;

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου για την πώληση ή απαγόρευση του TikTokστις ΗΠΑ προβάλλουν μεγάλες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Λένε ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει από την ByteDance να παράσχει δεδομένα χρηστών στις ΗΠΑ σύμφωνα με τη νομοθεσία εθνικής ασφάλειας του Πεκίνου. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσης μεταξύ άλλων ότι η Κίνα χρησιμοποίησε το TikTok για να παρέμβει στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Πώς θα μπορούσε να επιβληθεί μια απαγόρευση στις ΗΠΑ εάν δεν γίνει πώληση;

Οι ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν και να επιβάλλουν απαγόρευση πρόσβασης στο TikTok μέσω των καταστημάτων εφαρμογών (app stores) της Apple και της Google στις ΗΠΑ, εκτός εάν η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης διαχωριστεί από την κινεζική μητρική της εταιρεία, την ByteDance, μέσα σε δώδεκα μήνες.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο