Τιμές Ρεύματος: Με άλλα λόγια, τον Ιούλιο τα τιμολόγια θα αυξηθούν περαιτέρω….

ΤΙΜΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Τι μας είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για τις τιμές; Ότι τους προηγούμενους μήνες τις έριξε το μέτρο με τα χρωματιστά τιμολόγια και όχι η ελεύθερη πτώση των τιμών στο φυσικό αέριο.

Ξέχασε (;) ότι μέχρι και τον Απρίλιο η τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς ακολουθούσε, ευτυχώς για τους καταναλωτές, σταθερά πτωτική τροχιά, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τις χονδρεμπορικές τιμές, τάση που αντιστράφηκε μετά τον Μάιο. Το δείχνει η αύξηση 35% στη χονδρική τιμή του ρεύματος τον Μάιο, η οποία αποτυπώθηκε στις αυξήσεις μεταξύ 12% και 70% στα τιμολόγια λιανικής του Ιουνίου.

Έκανε δε κι ένα δεύτερο σφάλμα ο κ. Μαρινάκης. Για να πείσει για την αλήθεια των λόγων του, δεν επικαλέστηκε τον μέσο όρο των τιμών της αγοράς, αλλά χρησιμοποίησε τις χρεώσεις της ΔΕΗ, λες και δεν υπάρχουν άλλοι πάροχοι. 

  • «Στις αρχές του έτους, η τιμή κυμαινόταν στα 13,6 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ τον Ιούνιο η τιμή βρίσκεται στα 11,9 λεπτά η κιλοβατώρα, δηλαδή 12,5% κάτω σε σχέση με τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου των πολύχρωμων τιμολογίων. Κι αν το συγκρίνουμε με τον Δεκέμβριο του 2023, η σύγκριση αυτή οδηγεί σε ποσοστό 18% κάτω», είπε χαρακτηριστικά.

Με τη διαφορά ότι αυτές είναι οι τιμές που είχε το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕH και όχι ο μέσος όρος της αγοράς. Τον Ιανουάριο, η μέση χρέωση στην αγορά ρεύματος ήταν 16,7 σεντς και τον Ιούνιο 15,2 σεντς, δηλαδή χαμηλότερη κατά 9%.

Με τα πολύχρωμα τιμολόγια έκαναν την εμφάνισή τους νέα προϊόντα, όπως φθηνά κυμαινόμενα κίτρινου χρώματος ή σταθερά μπλε τιμολόγια 6μηνης διάρκειας σε ελκυστικές τιμές, ωστόσο αν δεν είχαμε την τύχη με το μέρος μας, δηλαδή μια συγκυρία πτωτικής τροχιάς στο φυσικό αέριο, σήμερα θα κάναμε άλλους είδους συζήτηση.

  • Διότι όλα αυτά τα νέα προϊόντα βγήκαν επειδή οι εταιρείες κατάφεραν να βρουν προθεσμιακά συμβόλαια ρεύματος σε πολύ ελκυστικές τιμές, ακριβώς λόγω της βουτιάς στο φυσικό αέριο.

Κι όσο εύκολα επέστρεψαν οι τιμές του ρεύματος στα προ κρίσης επίπεδα, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγουν, αν το φυσικό αέριο πάρει και πάλι την ανιούσα. Τα πάντα δείχνουν ότι ο Ιούνιος θα κλείσει με αυξημένη κατά 20% μέση τιμή χονδρικής, στα επίπεδα των 94 ευρώ/MWh και πάνω, έναντι των 81 ευρώ του Μαΐου. Με άλλα λόγια, τον Ιούλιο τα τιμολόγια θα αυξηθούν περαιτέρω.

Και μπορεί η τιμή της ΔΕΗ να διαμορφώθηκε στα 11,9 λεπτά για τον Ιούνιο, αλλά αυτό συνέβη επειδή έκανε έκπτωση 38%, τη μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ. Είναι δυνατόν η επιχείρηση να κάνει κάθε μήνα το ίδιο;

Ο ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ@euro2day.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο