Titan Cement: Aπό τα λίγα Blue chip που αναπνέουν ακόμα κάτω από το Φλεβάρη του 2020 (discount 25%)

Titan Cement: Υψηλή η ζήτηση για τσιμέντο στα επόμενα χρόνια

Γράφει και… χαρακώνει ο Απόστολος Μάνθος

Με εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο για τον όμιλο Titan Cement International SA (TITC). Οι πωλήσεις εμφανίστηκαν σημαντικά αυξημένες κατά 29,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 φτάνοντας τα 588,1 εκατ. ευρώ από 454,6 εκατ. ευρώ με τα έσοδα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα να περνούν πάνω από το +30%.

Ισχυρή άνοδος της τάξεως του 131% έχει προκληθεί στα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) κλείνοντας στα 107,1 εκατ. ευρώ έναντι των 46,4 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2022. Η ποσοστιαία απόδοση είναι επίσης ανοδική κατά +10,75% σε σχέση και με το τελευταίο υψηλό σε πωλήσεις τέταρτο τρίμηνο του 2022 όπου τα EBITDA είχαν ανέλθει στα 96,7 εκατ. ευρώ.

Ακόμα πιο ενδεικτικά οικονομικά στοιχεία της δυναμικής του ομίλου βρίσκονται στα καθαρά κέρδη μετά φόρων όπου ανήλθαν για το πρώτο τρίμηνο του 2023 στα 44,3 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που ήταν μόλις 1,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022.

  • Και εδώ η συνέχεια στη κερδοφορία είναι εκρηκτική καθώς ήταν αυξημένη κατά 115% σε σχέση με τα 20,6 εκατ. ευρώ που είχε βγάλει η Titan Cement στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 δείχνοντας έτσι τα οφέλη των επενδυτικών δαπανών και της σημαντικής βελτίωσης του κόστους συμπεριλαμβανομένης της αυξητικής χρήσης των εναλλακτικών καυσίμων.

Παράλληλα ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA του ομίλου βελτιώθηκε περαιτέρω και μειώθηκε σε 2,1x ενώ συνεχίζεται η δυναμική των επενδυτικών δαπανών επενδύοντας αλλά 50 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

  • Μέρος αυτών έχει πάει στα αναπτυξιακά έργα logistics στους δύο σταθμούς εισαγωγής στις ΗΠΑ με τη Titan America να έχει αρχίσει ήδη να επωφελείται από τη βελτιστοποίηση των logistics όπως επίσης και από το καλύτερο κόστος παραγωγής χάρη στις επενδύσεις στην ψηφιοποίηση της παραγωγής τσιμέντου.

Το θετικό επενδυτικό κλίμα στις ΗΠΑ, όπου είναι και το μεγαλύτερο μέρος δραστηριότητας του ομίλου (362,9 εκατ. ευρώ) , οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, τα υψηλά επίπεδα εσωτερικής μετανάστευσης προς τη Φλόριντα και η εντατικοποίηση στην υλοποίηση έργων υποδομών δημιουργούν αύξηση της ζήτησης τσιμέντου και των ανεκτέλεστων παραγγελιών. Να σημειωθεί εδώ ότι τα οφέλη του νόμου επενδύσεων σε υποδομές και θέσεις εργασίας (Infrastructure Investment and Jobs Act) στις ΗΠΑ θα αρχίσουν να γίνονται πιο εμφανή από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

  • Η Ελλάδα από την άλλη διατηρεί την αναπτυξιακή της πορεία, χάρη στα δημόσια έργα, τον ισχυρό τουριστικό κλάδο της χώρας και τη ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Ήδη τα μεγάλα έργα υποδομών, περιλαμβανομένης και της γιγάντιας αστικής ανάπλασης του Ελληνικού, αρχίζουν να αυξάνουν σταδιακά τους όγκους πωλήσεων του ομίλου.

Στην εβδομαδιαία τώρα διαγραμματική ανάλυση βλέπουμε τη μετοχή της Titan Cement να κατευθύνεται προς τη σημαντική περιοχή αντίστασης των 15,80 με 16 ευρώ. Είναι ένα επίπεδο που αν διασπαστεί ανοδικά με αυξημένο όγκο συναλλαγών μπορεί να ανοίξει διάπλατα την πόρτα για τη ζώνη που είχαν σημειωθεί τα υψηλά της τελευταίας τετραετίας στα 17,90 με 18,04 ευρώ. Πάνω από εκεί η μετοχή θα βάλει ως στόχο να υπερκεράσει το επίπεδο των 19,50 ευρώ όπου λάμβανε τιμές προ της πανδημικής κρίσης.

  • Και όμως ναι, η Titan είναι από τα λίγα Blue chip που αναπνέουν ακόμα κάτω από το Φλεβάρη του 2020 έχοντας μάλιστα ένα σημαντικό discount της τάξεως του -25%.
  • Το εναρκτήριο πάντως λάκτισμα των αγοραστών δόθηκε στις αρχές του Γενάρη με την ανοδική διάλυση του καθοδικού στροφέα πίεσης «W” στα 13,28 ευρώ. Από εκεί και έπειτα το βέλος της μεσομακροπρόθεσμης τάσης κοιτάει προς τα πάνω.

Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο σκηνικό αν η μετοχή ελέω πολιτικής ομιχλώδης κατάστασης δε μπορέσει να τμήσει ανοδικά τα 16 ευρώ θα πρέπει να αναμένουμε ένα βραχυχρόνιο retracement προς το επίπεδο βάσης των 15 με 14,80 ευρώ.

  • Γενικά πάντως με αυτό που φαίνεται να έρχεται στο βάθος τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη ο όμιλος δύσκολα θα χάσει τον ανοδικό δρόμο προς τα 18 με 19,50 ευρώ.

Στο μεταξύ ας έχουμε στο μυαλό μας και την ηγετική παρουσία της Titan στη Τουρκία μιας που οι ανάγκες ανοικοδόμησης, αποκατάστασης του δικτύου μεταφορών και υλοποίησης έργων υποδομών στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές, καθώς και η ανάγκη εξασφάλισης στέγης για τις εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκων που εκτοπίστηκαν, αναμένεται να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην κατανάλωση τσιμέντου τα αμέσως επόμενα χρόνια.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ@chartswar.com

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο