Τιτανικός: Ψηφιακές σαρώσεις υψηλής ανάλυσης προσφέρουν μια εντελώς νέα ματιά στα απομεινάρια του πλοίου

Έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας από τότε που ο Τιτανικός προσέκρουσε σε παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό

Εντυπωσιακές τρισδιάστατες σαρώσεις αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες για το ναυάγιο του Τιτανικού.

Έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας από τότε που ο Τιτανικός προσέκρουσε σε παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα τη βύθιση του πλοίου και τον θάνατο πάνω από 1.500 ανθρώπων.

Τώρα, οι ειδικοί της εταιρείας χαρτογράφησης βαθέων υδάτων Magellan Ltd κατέγραψαν νέες γωνίες του διάσημου ναυαγίου από περίπου 12.500 πόδια κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Οι ψηφιακές σαρώσεις υψηλής ανάλυσης προσφέρουν μια εντελώς νέα ματιά στα απομεινάρια του πλοίου. Μια άποψη είναι το λεβητοστάσιο όπου το πλοίο έσπασε στα δύο. Ορισμένοι από τους λέβητες φαίνονται κοίλοι, γεγονός που υποδηλώνει ότι εξακολουθούσαν να λειτουργούν όταν το πλοίο βυθιζόταν.

Τιτανικού

 

Μια άλλη αποκαλυπτική λεπτομέρεια είναι οι τρύπες στο κύτος, οι οποίες έχουν «το μέγεθος κομματιών χαρτιού Α4». Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τρύπες αυτές επέτρεψαν στο νερό να εισέλθει σε πολλά διαμερίσματα, οδηγώντας στην τραγική μοίρα του πλοίου.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές λένε ότι το πλοίο δεν προσέκρουσε μετωπικά στο παγόβουνο, αντίθετα, έκανε ένα «φευγαλέο χτύπημα», σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας Jeom-Kee Paik στο University College του Λονδίνου.

«Αυτές οι μικρές τρύπες βρίσκονται σε ένα μεγάλο μήκος του πλοίου», εξήγησε ο Σάιμον Μπένσον, ναυπηγός στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ. «Έτσι, το νερό της πλημμύρας μπαίνει αργά αλλά σταθερά σε όλες αυτές τις τρύπες και τελικά τα διαμερίσματα πλημμυρίζουν από πάνω και ο Τιτανικός βυθίζεται».

Ένα άλλο ισχυρό εύρημα από τις σαρώσεις ήταν μια βαλβίδα ατμού που είχε κολλήσει στην ανοικτή θέση, πράγμα που σημαίνει ότι ο ατμός εξακολουθούσε να ρέει στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τιτανικού. Αυτή η μικροσκοπική λεπτομέρεια επιβεβαιώνει τις αναφορές των επιζώντων ότι οι μηχανικοί του Τιτανικού συνέχισαν να εργάζονται μέχρι το τέλος, κάνοντας ό,τι μπορούσαν για να κρατήσουν τα φώτα του πλοίου αναμμένα, ενώ οι επιβάτες έτρεχαν για τις σωσίβιες λέμβους.

Η ομάδα με επικεφαλής τον μηχανικό Τζόζεφ Μπελ, γεννημένο στην Κάμπρια, δούλευε για να φτυαρίζει κάρβουνο στους φούρνους, ώστε να κρατήσει τα φώτα αναμμένα καθώς το πλοίο βυθιζόταν.

Τιτανικού

 

Οι ανιδιοτελείς ενέργειές τους έδωσαν στο πλήρωμα επιπλέον χρόνο για να κατεβάσουν τις σωσίβιες λέμβους – πιθανότατα σώζοντας πολλές ζωές, δήλωσε ο αναλυτής του Τιτανικού Parks Stephenson.

«Κράτησαν το χάος όσο το δυνατόν περισσότερο, και όλα αυτά συμβολίζονταν κατά κάποιο τρόπο από αυτή την ανοιχτή βαλβίδα ατμού που καθόταν εκεί στην πρύμνη», πρόσθεσε.

Οι ανακαλύψεις αυτές αποτελούν μέρος ενός νέου ντοκιμαντέρ του National Geographic και της Atlantic Productions με τίτλο Titanic: The Digital Resurrection.

«Ο Τιτανικός είναι ο τελευταίος επιζών αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής, και έχει ακόμα ιστορίες να πει», δήλωσε ο Stephenson. «Το να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του συνόλου του χώρου του ναυαγίου είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε τι συνέβη εδώ».

Το έργο αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων σαρώσεων της Magellan Ltd πριν από δύο χρόνια, οι οποίες παρήγαγαν την πρώτη πλήρη τρισδιάστατη ανακατασκευή του χώρου του ναυαγίου.

Αιμιλία Μακρή, Pro News
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο