Το αφεντικό της χρεοκοπημένης Northvolt προτρέπει την Ευρώπη να επενδύσει στον εγχώριο τομέα μπαταριών

Στελέχη της βιομηχανίας επικρίνουν τη «στρατηγική αποτυχία» της σουηδικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών που επέτρεψαν στην νεοφυή επιχείρηση να αποτύχει

Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν το κόστος της ανάπτυξης της δικής της βιομηχανίας μπαταριών της περιοχής, ώστε να μειωθεί η εξάρτησή της από τους προμηθευτές της Ασίας, σύμφωνα με το αφεντικό του χρεοκοπημένου σουηδικού ομίλου Northvolt.

Ο Tom Johnstone, προσωρινός πρόεδρος της αποτυχημένης νεοφυούς επιχείρησης μπαταριών, δήλωσε στους Financial Times ότι πρέπει να υπάρξει θέληση και υπομονή «για να συνειδητοποιήσουμε ότι θα χρειαστεί να επενδύσουμε ένα τεράστιο ποσό χρημάτων, θα πρέπει να περάσουμε από κάποιο πόνο».

«Υπάρχει ένα κόστος για να το πληρώσουμε, αλλά μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερο κόστος για να μην το κάνουμε», πρόσθεσε.

Η Northvolt, που κάποτε ήταν η μεγάλη ελπίδα της Ευρώπης στην κατασκευή μπαταριών, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στη Σουηδία την Τετάρτη, κλείνοντας μια πορεία εννέα ετών. Συγκέντρωσε περισσότερα χρήματα – 15 δισ. δολάρια – από οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική ευρωπαϊκή νεοφυή επιχείρηση από επενδυτές και κυβερνήσεις, αλλά απέτυχε να ανταγωνιστεί τις κινεζικές εταιρείες που κυριαρχούν στη βιομηχανία μπαταριών.

Ο σουηδικός όμιλος, στους χρηματοδότες του οποίου περιλαμβάνονταν η Volkswagen, η Goldman Sachs και η BlackRock, είχε παράγει περισσότερες από 1 εκατ. μπαταρίες στο εργοστάσιό του ακριβώς κάτω από τον Αρκτικό Κύκλο, αλλά εξακολουθούσε να χάνει μεγάλα χρηματικά ποσά, καθώς δεν είχε ακόμη επεκτείνει πλήρως την παραγωγή.

Άλλοι ευρωπαίοι κατασκευαστές μπαταριών, όπως οι γαλλικές Verkor και ACC ή η PowerCo της VW, βρίσκονται ακόμη χρόνια πίσω από τη Northvolt.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να βοηθήσει τη Northvolt να βρει νέο ιδιοκτήτη για το εργοστάσιο και ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης μπαταριών κοντά στη Στοκχόλμη.

Ωστόσο, οι επικριτές μεταξύ των μετόχων της νεοφυούς επιχείρησης σημείωσαν ότι ούτε η Σουηδία ούτε η ΕΕ είχαν παράσχει στην εταιρεία μεγάλη οικονομική στήριξη, ενώ οι κατασκευαστές μπαταριών της Κίνας επωφελούνται από σημαντικές κρατικές επιδοτήσεις εδώ και χρόνια.

«Πρόκειται για στρατηγική αποτυχία. Οι Βρυξέλλες κάθισαν στον πάγκο και ήταν μάρτυρες σε αυτό, αλλά δεν έκαναν τίποτα γι’ αυτό», δήλωσε ένας από αυτούς.

Η Julia Poliscanova, ανώτερη διευθύντρια στην ομάδα περιβαλλοντικής εκστρατείας Transport & Environment, δήλωσε: «Η Northvolt ήταν η πλησιέστερη στην εμπορευματοποίηση στην Ευρώπη. Δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουν και άλλοι. Αν αυτό συνέβαινε στην Κίνα, πιστεύετε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα τους άφηνε να αποτύχουν;»

Ο ίδιος ο Johnstone δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Ευρώπη θα «χρησιμοποιήσει τα θεμέλια» που παρείχε η Northvolt για να δημιουργήσει τη δική της βιομηχανία μπαταριών που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τους κινεζικούς, ιαπωνικούς και κορεατικούς παίκτες.

«Η πρόκληση είναι ότι πρόκειται για μια πολύ προηγμένη τεχνολογία, με πολύ προηγμένες τεχνικές κατασκευής. Χρειάζεται ένα τεράστιο ποσό χρημάτων για να γίνει αυτό, χρειάζεται χρόνος για να φτάσουμε εκεί. Πρόκειται για μαραθώνιο, όχι για σπριντ. Αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχουμε μια ευρωπαϊκή θέση σε μια τέτοια βασική τεχνολογία για να ζούμε παράλληλα με την ασιατική θέση», δήλωσε ο Johnstone.

Ένα ευρωπαϊκό στέλεχος της μπαταρίας πρόσθεσε ότι απαιτούνται δημόσια χρήματα για την εδραίωση του κλάδου: «Δεν θα πετύχετε αυτόν τον στόχο να έχετε έναν ευρωπαϊκό τομέα μπαταριών αν αφήσετε τους ιδιώτες επενδυτές να λαμβάνουν καθαρά οικονομικές αποφάσεις που δεν βασίζονται σε πολιτικούς στόχους».

Ένας άλλος προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν περισσότερες αμφιβολίες μεταξύ των επενδυτών» που υποστηρίζουν εταιρείες στην Ευρώπη μετά την πτώχευση της Northvolt.

Με την Ευρώπη να επικεντρώνεται στον επανεξοπλισμό εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των ανησυχιών για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ήπειρο, ορισμένα στελέχη του κλάδου ανησυχούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ο πειρασμός να στραφούν περισσότερο στην Κίνα για να βοηθήσουν στην πράσινη μετάβαση.

Η CATL, η κινεζική εταιρεία που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών στον κόσμο, έχει ήδη σχέδια για εργοστάσια στη Γερμανία, την Ουγγαρία και την Ισπανία. «Η εύκολη απάντηση είναι να εξαρτηθούμε από την Κίνα», δήλωσε ένα στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Johnstone αναγνώρισε την ανάγκη για αύξηση των αμυντικών δαπανών, αλλά δήλωσε ότι η υποστήριξη της πράσινης μετάβασης δεν χρειάζεται να είναι «αμοιβαία αποκλειόμενη». Πρόσθεσε: «Η επένδυση στην παραγωγή και την τεχνολογία στην Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας».

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδια για τη βελτίωση της στήριξης των κατασκευαστών μπαταριών με την απλούστευση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Με ορισμένα στελέχη μπαταριών να ζητούν από τις Βρυξέλλες να επιβάλουν συμφωνίες μεταφοράς τεχνολογίας, ανακοίνωσε επίσης κανόνες που εξαρτούν τη στήριξη μη ευρωπαϊκών εταιρειών από την ανταλλαγή τεχνολογίας και δεξιοτήτων με ευρωπαϊκούς ομίλους.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την εμπορική απόφαση της Northvolt, αλλά δήλωσε: «Η Επιτροπή υποστηρίζει πλήρως τις φιλοδοξίες μας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη στήριξη του τομέα των μπαταριών, ο οποίος βρίσκεται στον πυρήνα του στόχου μας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές».

Το σχέδιο «Battery Booster» των Βρυξελλών θα στηρίξει την παραγωγή κυψελών και εξαρτημάτων μπαταριών μέσω άμεσης χρηματοδότησης και μη τιμολογιακών κριτηρίων για τα εξαρτήματα. Θα υπάρξει επίσης χρηματοδότηση ύψους 1,8 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια για τους κατασκευαστές μπαταριών. Μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση σε έως και 100 δισ. ευρώ για τις καθαρές βιομηχανίες που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Richard Milne, Ian Johnston και Andy Bounds, Financial Times

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο