Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, η πραγματικότητα απέχει αρκετά: μόλις το 12% των ενηλίκων καταναλώνει τις συνιστώμενες ποσότητες φρούτων σε καθημερινή βάση. Και όμως, τα φρούτα είναι από τις πιο πολύτιμες πηγές φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, προστατεύουν την καρδιά, βοηθούν στην πέψη, στη διάθεση και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και στην απώλεια βάρους. Ορισμένα φρούτα είναι επίσης υψηλά σε πρωτεΐνη και χαμηλά σε φυσικά σάκχαρα, καθιστώντας τα ιδανικά για όσους έχουν αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις.
Ποιο είναι το πιο υγιεινό φρούτο;
Τα μύρτιλα είναι ο πρωταθλητής των φρούτων. Αυτά τα μικρά μπλε φρούτα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που προσφέρουν αντιγηραντική δράση, ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Μελέτες δείχνουν ακόμη και θετική επίδραση στο σωματικό βάρος, ιδιαίτερα σε γυναίκες. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά αποκαλούνται ως «φρούτο της νεότητας» ή ακόμη και ως «φύλακες του εγκεφάλου και της καρδιάς». Τα μύρτιλα είναι πραγματικές «βόμβες» αντιοξειδωτικών. Περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμινών Α, C και Ε, β-καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Έχουν ελάχιστο νάτριο, σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι φτωχά σε θερμίδες.

