- Το γεγονός αυτό προξένησε μεγάλη εντύπωση γεγονός που την έκανε να υποπτευθεί οτι κάτι συμβαίνει. Στη συνέχεια η κα Βρεττού απαίτησε από την HSBC να μηδενίσει όλα τα δάνεια της Folli Follie. Διατήρησε μόνο τις καταθέσεις του τότε κραταιού ομίλου. Προφανώς είχε υποπτευθεί οτι κάτι συμβαίνει μέσα στην εταιρία χωρίς φυσικά να φαντάζεται το μέγεθος των αποκαλύψεων του 2018.
Το αποτέλεσμα την δικαίωσε απόλυτα. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Folli Follie, τον Μάιο του 2018, τα κεντρικά στο Λονδίνο της έδωσαν συγχαρητήρια για την επιμονή της να μηδενίσει η τράπεζα όλα τα δάνεια της εταιρείας.
- Το P/E της Coca-Cola HBC στο 13,2 για το 2022, ενώ για το 2023 δεν θα ξεπερνά το 15,3.
- Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δείκτες EV/EBITDA και P/E με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2021 είχαν διαμορφωθεί στις 5,5 και 10,1 φορές αντίστοιχα, κάτι που μας δείχνει ότι η άνοδος της κερδοφορίας ήταν σημαντικά μεγαλύτερη της ανόδου της μετοχής!
- Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΚΙΝΟΣΑΤΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ αμοιβές για το 2022 ύψους άνω των 2,2 εκατ. ευρώ και μοιράζει κάτι ψιχουλάκια στους λοιπούς επενδυτές μετόχους της (κατέχουν περί το 35%) ούτε καν 650 χιλ. ευρώ!!
Βήμα επένδυσης που έρχεται να συνδέσει την πρωτογενή παραγωγή με τη δημιουργία φαρμακευτικών σκευασμάτων και τη φαρμακοβιομηχανία, αποτελεί η κίνηση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Mediterra Α.Ε., να εγκαινιάσει το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας στην περιοχή Καλλιμασιά της Χίου. Στη Mediterra βασικός μέτοχος είναι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με ποσοστό 51%, ενώ συμμετέχουν επίσης με σημαντικά ποσοστά το Zaitech Fund (28,41%) αλλά και η Κορρές με ποσοστό 5,13%.
- Στα επόμενα βήματα της Mediterra είναι να δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, τα επόμενα χρόνια ένα Mastiha Treatment Center σε ειδικές εγκαταστάσεις που θα δημιουργήσει, σκοπεύοντας να συνδέσει το προϊόν με τον αγροτουρισμό. “Στόχος μας είναι να εισέλθουμε και στον χώρο των υπηρεσιών”, όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra, Γιάννης Μανδάλας.
ΒΕΒΑΙΑ ο κ. Μανδάλας έχει ξεχάσει εδώ και μερικά χρόνια ότι η εταιρεία που διοικεί δεν έχει κάνει – ουσιαστικά – πράξη στο ταμπλό του Χ.Α.Α. Κι αν δεν την καταδέχεται την αγορά, καλύτερα είναι να κάνει μία δημόσια πρόταση και να την βγάλει από το ταμπλό… Να γλυτώνει κι αυτός από την… φασαρία, να δουν και ρευστό οι ιδιώτες επενδυτές μέτοχοι της ΜΑΣΤΙΧΑ
*****
- Επομένως βλέπουμε με ικανοποίηση ότι αυτή η τάση επιβεβαιώνει τη στρατηγική και τις επιλογές της διοίκησης. Θεωρούμε ότι έχουμε φθάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού που καλύπτει τη στρατηγική ανάπτυξης και τις ανάγκες μας”.
ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ μας: Προ ενεργειακής κρίσης, όταν οι χονδρικές τιμές του ρεύματος ήταν χαμηλές, οι παραγωγοί ΑΠΕ απολάμβαναν τις (πολύ) υψηλότερες εγγυημένες τιμές των 20ετών συμβάσεων τις οποίες είχαν συνάψει με το κράτος. Οταν μάλιστα ο κ.Χατζηδάκης ως υπουργός Ενέργειας επιχείρησε να μειώσει τις εγγυημένες τιμές, υποστήριζαν πως δεν μπορεί το κράτος να αλλάξει τις συμβάσεις, γιατί εκτός των άλλων θα ήταν ένα κακό μήνυμα και για τους επενδυτές γενικότερα.
- Ο κ.Χατζηδάκης πήρε μετάθεση στο Εργασίας, ήρθε η ενεργειακή κρίση και η χονδρική τιμή έγινε υψηλότερη από τις εγγυημένες που είχαν εξασφαλίσει. Αρχισαν λοιπόν να πιέζουν, οι παραγωγοί ΑΠΕ πια, για αλλαγή των συμβάσεων.
Ο Σκρέκας, που είναι μάλλον πιο ευαίσθητος από τον Χατζηδάκη στις ανησυχίες των επενδυτών, τους έδωσε, με νομοθετική ρύθμιση, τη δυνατότητα να «παγώσουν» για δύο χρόνια τις συμβάσεις με τις εγγυημένες τιμές και να πωλούν στις υψηλότερες τιμές αγοράς. Μετά τη διετία θα επανέλθουν στο καθεστώς των εγγυημένων τιμών.
- Δύο συμπεράσματα:
Πρώτον, οι παραγωγοί ΑΠΕ προφανώς εκτιμούν ότι οι τιμές αγοράς θα είναι για την επόμενη διετία πάνω από εκείνες που «κλείδωσαν» με τις μακροχρόνιες συμβάσεις, κάτι που είναι μάλλον κακό για τους καταναλωτές.
Δεύτερον, αλλαγή των συμβάσεων μπορεί να γίνει, αρκεί να στέλνει το «σωστό» μήνυμα στους επενδυτές.
ΣΧΟΛΙΟ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Ανθεκτική η ελληνική αγορά ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Προστατευμένη από τις «αναταράξεις» που έχουν αρχίσει να προκαλούνται στην παγκόσμια αγορά επαγγελματικών ακινήτων, και δη εκείνη των γραφείων, εμφανίζεται η ελληνική αγορά.
«Σύμμαχός» της είναι η σχεδόν πλήρης απουσία νέων κατασκευών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, γεγονός που «γέννησε» σημαντικές ελλείψεις γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα της επιλογής πολλών επιχειρήσεων να μειώσουν τον χώρο που χρειάζονται για τη στέγαση των εργαζομένων τους, λόγω της εφαρμογής υβριδικών μοντέλων απασχόλησης.
Αυτό που παρατηρείται λοιπόν είναι η μετακίνηση όλο και περισσότερων επιχειρήσεων στα νέα κτίρια που κατασκευάζονται, διατηρώντας μια σταθερά υψηλή ροή χρηστών προς τα νέα ακίνητα.
- ΑΥΤΟ λειτούργησε ως καταλύτης στην κυοφορούμενη από καιρό οικονομική προσέγγιση της Κίνας με τη Ρωσία. Ανάλογες πιέσεις ασκεί προς αυτή την κατεύθυνση και η κυριαρχία της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο, όπως και η γενικότερη ανάδυσή της σε δεύτερη οικονομία στον κόσμο.


