Το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι εδώ (του Απόστολου Μάνθου)

μετοχή
Με έντονη ανοδική τάση οι δείκτες των μετοχών του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Η μεγάλη επιτυχία της δημόσιας εγγραφής για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και η είσοδός του την προηγούμενη Τετάρτη στο Χρηματιστήριο ήταν στην κυριολεξία σαρωτική. Εγώ προσωπικά, ως τριακονταετής φανατικός υπέρμαχος και υποστηρικτής των τεράστιων δυνατοτήτων που μπορεί και έχει το Χρηματιστήριο στη στήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, πραγματικά… το κατευχαριστήθηκα.

  • Η ημέρα που πέρασε το κατώφλι του Χρηματιστηρίου ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι κάτι παραπάνω από ιστορική, όχι μόνο γιατί στη δημόσια εγγραφή προσέλκυσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ (!), υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 12 φορές, ούτε γιατί η είσοδος μιας τέτοιας εταιρείας, με κεφαλαιοποίηση 2,76 δισ. ευρώ, θεωρείται η μεγαλύτερη της τελευταίας 18ετίας, αναβαθμίζοντας έτσι σε βάθος την ελληνική κεφαλαιαγορά, αλλά γιατί η κίνηση αυτή έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι εδώ, έτοιμο να προσφέρει στην οικονομία της χώρας αυτό που για χρόνια “κάποιοι” δεν του “επέτρεπαν” να προσφέρει.

Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός, η παρουσία του γίνεται όλο και πιο εκκωφαντική. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αντληθεί μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς πάνω από 4 δισ. ευρώ δηλώνει σε υπέρτατο βαθμό τις τεράστιες δυνατότητές του για τη στρατηγική χρηματοδότηση της οικονομίας. Παράλληλα, η επενδυτική δύναμη της χώρας μέρα με τη μέρα μεγαλώνει όλο και πιο πολύ, με τους ξένους επενδυτές να αγοράζουν συνεχώς Ελλάδα.

  • Κάτι, άλλωστε, που φαίνεται όχι μόνο από το μεγάλο ενδιαφέρον μέσω της αυξημένης παρουσίας των ξένων θεσμικών στα επενδυτικά roadshows των τελευταίων μηνών, αλλά και από τον “συνωστισμό” που προκάλεσε η νέα κοινοπρακτική έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, που καλύφθηκε 9 φορές, με την προσφορά να ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ. Δύναμη που αναμένεται να γίνει ακόμα πιο αισθητή όσο πλησιάζει η εποχή που το Χρηματιστήριο θα εισέλθει και πάλι στις ανεπτυγμένες αγορές.

Προχωρώντας, τώρα, στη διαγραμματική ανάλυση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), αν και είναι ακόμη “νεογνό” στο ταμπλό, φαίνεται στο 8λεπτο chart τιμών να έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με τις ενδείξεις που λαμβάνουμε από τον δείκτη Range Volume Profile, δύο ισχυρές βάσεις αγοραστών.

  • Η μία είναι στο επίπεδο των 9,20 με 9,16 ευρώ και η δεύτερη στην περιοχή των 9,28 με 9,34 ευρώ. Θα εξαιρέσουμε τον όγκο συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε στο άνοιγμα της Τετάρτης στα 9,40 ευρώ. Οπότε στις επόμενες συνεδριάσεις το ζητούμενο για τους αγοραστές είναι να μη χαθεί πτωτικά με ημερήσια κλεισίματα το εύρος διακύμανσης της τάξεως του 1,10% περίπου ανάμεσα στα 9,34 με 9,16 ευρώ.

Όσο η ζώνη αυτή διατηρείται, τόσο θα αναπτύσσονται ανοδικές δυνάμεις κίνησης της τιμής της μετοχής πάνω από τα υψηλά των 9,56 ευρώ και προς το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ. Από απόψεως θεμελιωδών στοιχείων, ο ΔΑΑ έχει παρουσιάσει στο 9μηνο του 2023 κέρδη μετά φόρων της τάξης των 188,7 εκατ. ευρώ, όταν για όλο το 2022 είχε φέρει στους μετόχους του κέρδη 168 εκατ. ευρώ και για όλο το 2021 κέρδη 158,8 εκατ. ευρώ.

  • Το αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο συνδέει την Ελλάδα με 155 πόλεις σε όλο τον κόσμο, διακίνησε περισσότερους από 28,2 εκατομμύρια επιβάτες το 2023, που αντιστοιχεί σε μια αύξηση της τάξης του +24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τα 19 εκατ. από αυτούς να προέρχονται από το εξωτερικό. Ήδη, πάντως, η συνολική επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2024 ανήλθε σε 1,6 εκατ., αυξημένη κατά 10,7% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2023, όπου οι επιβάτες έφτασαν τους 1,45 εκατ.

Η εταιρεία αναμένεται να εισέλθει κατευθείαν από τις 14 Φεβρουαρίου στους δείκτες FTSE, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την αυξημένη ζήτηση και την τιμή της μετοχής.

pin

Φυσικά, υπάρχει και ο πλέον κερδισμένος από την είσοδο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που δεν είναι άλλος από τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ), που πρόσθεσε άλλο ένα βέλος αξίας 2,76 δισ. ευρώ στη φαρέτρα του. Ήδη η ΔΑΑ έχει πραγματοποιήσει μέσα σε μόλις δύο μέρες, μιας που την Πέμπτη γραφόταν το άρθρο, συνολικό όγκο 12 εκατ. μετοχών, που αντιστοιχούν σε τζίρο 112 εκατ. ευρώ.

  • Όπως έχουμε ξαναγράψει σε προηγούμενες αναλύσεις, στην επόμενη διετία αναμένουμε πολλά θετικά νέα από την ΕΧΑΕ, ενώ ευελπιστούμε ότι η είσοδος της ΔΑΑ θα τραβήξει και άλλες εταιρείες στο Χρηματιστήριο. Διαγραμματικά, η μετοχή δείχνει να έχει πάρει φόρα για την περιοχή αντίστασης των 6,20 με 6,24 ευρώ. Προσοχή όμως, γιατί πάνω από εκεί ανοίγει ο μακροπρόθεσμος δρόμος για τα 7,60 ευρώ.

χρηματιστήριο

Κλείνω διαγραμματικά με άλλους δύο ομίλους που θα “φορεθούν” πολύ και φέτος, ενώ θα ενισχυθούν περαιτέρω από τη δημιουργία του τουριστικού κλάδου στο Χρηματιστήριο. Την Aegean Airlines (ΑΡΑΙΓ) και τον μετοχικό της “συνοδοιπόρο”, την Autohellas (ΟΤΟΕΛ).

  • Έτσι, ενώ η μετοχή της Aegean δείχνει στο διεβδομαδιαίο chart τιμών να έχει διαφύγει πάνω από την αντίσταση των 12,10 ευρώ και να κοιτάει στο βάθος τα υψηλά του 2023 στα 13,80 ευρώ, η μετοχή της Autohellas μόλις στις τελευταίες εβδομάδες έχει διασπάσει ανοδικά την καθοδική γραμμή αντίστασης “R” στα 13,20 ευρώ και κινείται προς την επόμενη στα 14,76 με 15 ευρώ.

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο