Το Ελληνικό χρηματιστήριο είναι μία κατηγορία μόνο του

Του ΗΛΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ —

Η εβδομάδα συντήρησε τα κέρδη του ΓΔ κλείνοντας με μηδαμινές απώλειες, όσο και αν ο
τραπεζικός προσπάθησε το αντίθετο μιας και έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 4%. Η
μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση δείχνει σημάδια ανάκαμψης και με συνοπτικές διαδικασίες σχεδόν κάλυψε την διαφορά της σε σχέση με τον ftse25.

  • O τζίρος στην διόρθωση αρνείται να αυξηθεί κάτι που είναι χαρακτηριστικό ότι η αγορά θέλει να συνεχίσει ανοδικά. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι έχουμε επιλεκτικές τοποθετήσεις εβδομάδα με την εβδομάδα.

Ο τρέχων μήνας έχει πολλές αποκοπές μερισμάτων που θα κλέψουν σίγουρα ποσοστό
από τον ΓΔ. Τα μάτια στραμμένα στην επόμενη συνεδρίαση της FED στις 14 Ιουνίου και
της ΕΚΤ στις 15. Οι αυξήσεις επιτοκίων φαίνεται να πλησιάζουν τον στόχο τους και το
επόμενο διάστημα θα δούμε αν πετύχουν τον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού.

  • Το Ελληνικό χρηματιστήριο είναι μία κατηγορία μόνο του, μιας και οι πάντες ποντάρουν στην επενδυτική βαθμίδα οπότε και δύσκολα μειώνουν θέσεις προτιμώντας αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκια τους.

Πλέον μένουν 3 εβδομάδες για την εκλογική αναμέτρηση με τις δημοσκοπήσεις να μην δείχνουν σημαντικές αλλαγές στα ποσοστά. Ο τουρισμός όπως όλα δείχνουν πάει για νέο ιστορικό υψηλό, ενώ η απόφαση για είσοδο του Ελ. Βενιζέλου στο χρηματιστήριο δείχνει πως η εμπιστοσύνη των επενδυτών μεγαλώνει μέρα με την μέρα και μετά θα μπορεί να δικαιολογεί ακόμα υψηλότερες αποτιμήσεις.

Τεχνικά και πάντα βραχυπρόθεσμα η αγορά δείχνει να έχει κόπωση συντηρώντας παρόλ
αυτά την επιθετική της τάση. Το στοπ στον FTSE πλέον πολύ κοντά, κάτι που θα μας δώσει
σύντομα τα νέα δεδομένα για νότο ή βορά.

  • Το πιο σημαντικό νέο δεδομένο είναι ότι ο ΟΤΕ κατάφερε να δώσει εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα μετά από πολύ μεγάλο διάστημα και να κλείσει οριακά πάνω από το πτωτικό κανάλι των τελευταίων 52 εβδομάδων.

Στα στατιστικά για το 2023 ο ΓΔ κερδίζει 30,98%, ο Ftse25 31,18%, ο τραπεζικός 50,35% και ο ftsem 28,53%. Οι επιλογές μας στο +31,46% καταφέρνοντας να ξεπεράσουν τον ΓΔ
μετά από καιρό.

  • Το CENERGY πρωταθλητής των επιλογών μας με κέρδη 88%, την ΕΧΑΕ με 56%, την Εθνική με κέρδη 55%, και την ΔΕΗ με 50% κέρδη.

Αν κάποιος δει τις αποδόσεις για το 2023 στην Ελληνική αγορά τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στην αγορά ομολόγων θα διαπιστώσει ότι αυτά έχουμε να τα δούμε μία 10ετία. Να είμαστε δε σίγουροι ότι δύσκολα η έξοδος μετά από μία τόσο μακρόχρονη ύφεση δεν θα ακολουθηθεί από μακρύ χρόνο σε ανάπτυξη.

Μην ξεχνάμε πως το 2019 η αγορά είχε σταματήσει στις 960 μονάδες και στις αρχές του 2020 την βρήκε ο COVID. Το 2023 ήταν και η πρώτη χρονιά που καταφέραμε να δούμε υψηλότερα επίπεδα από τότε και να στοχεύουμε πλέον σε πρώτη φάση τα υψηλά του 2013.

  • Παράλληλα είχαμε σχολιάσει πως το χρηματιστήριο υποαποδίδει σε σχέση με την οικονομία και πολύ γρήγορα ήρθε να καλύψει αυτό το χάσμα. Πλέον, με ένα τραπεζικό κλάδο που απλά σκέφτεται αν θα δώσει μέρισμα από φέτος και όχι πως θα μπορέσει να έχει ισχυρά κεφάλαια και λιγότερα κόκκινα δάνεια. Ένα κλάδο που ουσιαστικά ακόμα δεν έχει αλλάξει ταχύτητα στον δανεισμό που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη.

Από την άλλη έχουμε μπροστά μας σημαντικά κονδύλια να απορροφήσουμε που ακόμα δεν έχουν επηρεάσει τους ισολογισμούς αρκετών εισηγμένων. Όλα αυτά και με κορωνίδα την επενδυτική βαθμίδα είναι αρκετά για να παραμένουμε αισιόδοξοι για την Ελληνική αγορά. Άλλωστε, μπροστά μας έχουμε να δούμε πολλούς νέους συμμετέχοντες, που σταδιακά έχει ξεκινήσει και έλκει και πάλι η αγορά.

  • FTSE 25 | Large Cap

Πλέον, το 2911 είναι το στοπ μας και είναι και πολύ κοντά κάτι που διευκολύνει την λήψη αποφάσεων. Μία κατοχύρωση θα μπορούσε να μας δώσει μεγαλύτερη διόρθωση στο 2880 ή το 2830. Το 2986 και 3018 είναι κοντινές αντιστάσεις με το 3080 επόμενο στόχο.

Ο τραπεζικός έστω και οριακά μας έδωσε έξοδο. Η τάση είναι αρκετά μεγάλη για να δώσει έτσι απλά πτωτική διορθωτική κίνηση. Το 956 και 930 είναι ουσιαστικά κοντινές στηρίξεις. Αν καταφέρει και κλείσει πάλι πάνω από το 983 θα δοκιμάσει το 1017 που είναι και το στοπ στο short σε κλείσιμο ημέρας.

  • General Index | ASE

Όσο το 1209 συντηρείται σε κλείσιμο η τάση παραμένει επιθετική. Κατοχύρωση, μπορεί να
μας δώσει το 1185 σε πρώτη φάση ή και το 1170. Το 1226 κοντινή σημαντική αντίσταση που κατοχύρωση πιθανότατα να μας δώσει το 1270-1280 επίπεδο. Σε εβδομαδιαίο το 1133 συντηρεί την επιθετική τάση σε περίπτωση άμεσης διόρθωσης.

Disclaimer
Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Πρόκειται
για ένα έγγραφο που έχει συνταχθεί από την FASTFINANCE Α.Ε.Π.Ε.Υ. με σκοπό την παροχή γενικής ενημέρωσης στους πελάτες της σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των
χρηματαγορών. Το παρόν έγγραφο διανέμεται δωρεάν και τα πνευματικά του δικαιώματα ανήκουν εξ ολοκλήρου στην FASTFINANCE Α.Ε.Π.Ε.Υ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο