Το εποπτικό συμβούλιο της Meta ζητά από την εταιρεία να μην αφαιρεί αυτόματα τη φιλοπαλαιστινιακή φράση

Το Εποπτικό Συμβούλιο της Meta Platforms δήλωσε την Τετάρτη ότι ο γονέας του Facebook δεν πρέπει να αφαιρεί αυτόματα μια φράση που ορισμένοι θεωρούν ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους και από άλλους ως υποστήριξη της βίας κατά των Εβραίων.

  • Το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα αλλά χρηματοδοτείται από την αμερικανική εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι η φράση «Από το ποτάμι στη θάλασσα» έχει πολλές σημασίες και ως εκ τούτου η χρήση της δεν μπορεί από μόνη της να θεωρηθεί επιβλαβής, βίαιη ή μεροληπτική.

Η φράση αναφέρεται στον ποταμό Ιορδάνη και τη Μεσόγειο Θάλασσα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Συχνά ψάλλεται σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων.

  • Οι επικριτές της φράσης λένε ότι είναι αντισημιτική και καλεί για την εξάλειψη του Ισραήλ. Άλλες ομάδες αμφισβητούν αυτήν την ερμηνεία.

“Το πλαίσιο είναι ζωτικής σημασίας”, δήλωσε η συμπροεδρεύουσα του Εποπτικού Συμβουλίου Πάμελα Σαν Μάρτιν. “Η απλή κατάργηση του πολιτικού λόγου δεν είναι λύση. Πρέπει να υπάρχει χώρος για συζήτηση, ειδικά σε περιόδους κρίσης και συγκρούσεων.”

  • Το Εποπτικό Συμβούλιο είπε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα αφού εξέτασε τρεις υποθέσεις που αφορούσαν περιεχόμενο που δημοσιεύτηκε στο Facebook από διαφορετικούς χρήστες που περιείχε τη φράση.

«Χαιρετίζουμε την αναθεώρηση από το διοικητικό συμβούλιο της καθοδήγησής μας σε αυτό το θέμα», ανέφερε ο Μέτα σε δήλωση. “Ενώ όλες οι πολιτικές μας αναπτύσσονται με γνώμονα την ασφάλεια, γνωρίζουμε ότι έρχονται με παγκόσμιες προκλήσεις και αναζητούμε τακτικά τη γνώμη ειδικών εκτός Meta, συμπεριλαμβανομένου του Εποπτικού Συμβουλίου.”

  • Ο Alex Abdo, διευθυντής διαφορών του Ινστιτούτου Knight First Amendment στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια που προωθεί την ελευθερία του λόγου, χαρακτήρισε την απόφαση του συμβουλίου “στοχαστική (και κατά τη γνώμη μου, σωστή).”

Η Anti-Defamation League, μια εβραϊκή ομάδα υπεράσπισης, είπε ότι η απόφαση ήταν “κοντόφθαλμη”. «Η χρήση αυτής της φράσης έχει ως αποτέλεσμα να κάνει τα μέλη της εβραϊκής και φιλο-ισραηλινής κοινότητας να αισθάνονται ανασφαλή και εξοστρακισμένα», ανέφερε.

  • Το συμβούλιο κάλεσε επίσης τη Meta να βελτιώσει την πρόσβαση σε δεδομένα για δημοσιογράφους και ερευνητές, λιγότερο από ένα μήνα, αφότου η Meta διέκοψε το CrowdTangle, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρέως για τον έλεγχο παραπληροφόρησης και τη διεξαγωγή έρευνας σε περιεχόμενο στις πλατφόρμες της Meta, συμπεριλαμβανομένου του Instagram.

Τ.Σ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο