Το ETF ομολόγων που υπεραποδίδει παρά τους φόβους για πληθωρισμό

ομολόγων

Η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ αντιμετωπίζει δυσκολίες τα τελευταία χρόνια και υπάρχει πιθανότητα αύξησης της μεταβλητότητας την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μια νέα ανάγνωση για τον πληθωρισμό.

“Αυτή είναι μια μεγάλη έκθεση [πληθωρισμού]”, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Rick Rieder, επικεφαλής επενδύσεων της BlackRock για το παγκόσμιο σταθερό εισόδημα και επικεφαλής της παγκόσμιας επενδυτικής ομάδας κατανομής της εταιρείας. Εάν ο δομικός πληθωρισμός, όπως μετράται από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, διαμορφωθεί στο 0,4% για τον Απρίλιο αντί του αναμενόμενου 0,3%, ο Rieder δήλωσε ότι οι αγορές θα μπορούσαν να έχουν «μια δύσκολη στιγμή με αυτό».

Το iShares Core U. S. Aggregate Bond ETF AGG έχει χάσει 1,6% φέτος μέχρι την Τρίτη σε βάση συνολικής απόδοσης, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο παρακολουθεί έναν δείκτη ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Treasurys, επέστρεψε συνολικά 5,7% το 2023 αφού έχασε 13% το 2022 και υποχώρησε 1,8% το 2021 εν μέσω ανησυχίας για υψηλό πληθωρισμό.

Εν τω μεταξύ, τα ενεργά διαχειριζόμενα ETF ομολόγων έχουν καταγράψει ένα «εντυπωσιακό» μέρος των ροών ETF σταθερού εισοδήματος που είναι εισηγμένα στις ΗΠΑ φέτος, στο 38% από τις 10 Μαΐου, σύμφωνα με τον Aniket Ullal, επικεφαλής δεδομένων και αναλύσεων ETF στην CFRA Research.

Τα αμοιβαία κεφάλαια δεικτών κυριαρχούν εδώ και καιρό στην αγορά ETF, με τα ενεργά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επικεντρώνονται σε μετοχές, να αντιπροσωπεύουν μόλις το 7% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση ύψους 8,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της βιομηχανίας των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ullal σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Οι επενδυτές μπορεί να στρέφονται όλο και περισσότερο σε ενεργούς διαχειριστές ομολόγων για βοήθεια στην αντιμετώπιση της αβεβαιότητας των επιτοκίων, είπε. Παρακολουθούν τον πληθωρισμό για ενδείξεις ότι χαλαρώνει αρκετά ώστε η Federal Reserve να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος – ή ότι παραμένει σε αυξημένα επίπεδα που εμποδίζουν μια τέτοια κίνηση πολιτικής.

Ο Ullal ανέφερε το BlackRock Flexible Income ETF BINC, ένα ενεργά διαχειριζόμενο ETF ομολόγων με επικεφαλής τον Rieder, ως το κορυφαίο ETF στην κατηγορία του φέτος και το πιο επιτυχημένο ενεργό ETF που ξεκίνησε από τις αρχές του 2023 με βάση περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

«Είναι απλώς απόδοση, απόδοση, απόδοση», δήλωσε ο Rieder για την επιτυχία του ταμείου να προσελκύσει επενδυτές. Το BlackRock Flexible Income ETF διαχειρίζεται τώρα ένα χαρτοφυλάκιο με ετήσια απόδοση περίπου 6,8%, παρόλο που έχει σιωπηρή πιστοληπτική αξιολόγηση στα χαμηλότερα σκαλοπάτια της επενδυτικής βαθμίδας, είπε.

Με άλλα λόγια, το αμοιβαίο κεφάλαιο λαμβάνει αυτό το ποσό απόδοσης «χωρίς να χρειάζεται να τεντωθεί» πολύ μακριά σε πιο επικίνδυνες περιοχές των αγορών σε σύγκριση με την τελευταία δεκαετία, όταν η Fed διατηρούσε τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.

«Αρκετά καταραμένος άθραυστος»

Το BlackRock Flexible Income ETF, το οποίο επενδύει ενεργά στις παγκόσμιες αγορές χρέους, συγκέντρωσε γρήγορα περιουσιακά στοιχεία από την έναρξή του τον Μάιο του 2023.

Το ETF έχει κερδίσει συνολικά 1,1% σε βάση συνολικής απόδοσης φέτος μέχρι την Τρίτη, ξεπερνώντας την αμερικανική αγορά ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Οι επιδόσεις του περασμένου έτους είναι ισχυρότερες.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο έχει ετήσιο δείκτη καθαρών εξόδων 0,4%, έχει επιστρέψει συνολικά 8,3% από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται στις 23 Μαΐου 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet που μετρούν την απόδοση μέχρι την Τρίτη. Αυτό ξεπερνά το συνολικό 1,8% για το iShares Core U. S. Aggregate Bond ETF κατά την ίδια περίοδο.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο