Το κοινό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,4% στα 1,0314 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022, επεκτείνοντας την πτώση του από τα τέλη Σεπτεμβρίου σε περίπου 8%. Η στερλίνα υποαπέδωσε επίσης έναντι των κυριότερων ομολόγων της και διαπραγματεύεται στο ασθενέστερο επίπεδο από τον Μάιο.
Το ευρώ παρασύρθηκε χαμηλότερα από τους φόβους ότι οι οικονομίες της περιοχής που είναι προσανατολισμένες στις εξαγωγές θα πληγούν από τους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ και τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια πιο επιθετικά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η πολιτική αστάθεια στις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ έχει επίσης αυξήσει την πίεση.
«Για τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης αναμειγνύονται με τις πολιτικές αβεβαιότητες και την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακοινώσει περισσότερες διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων μέχρι την άνοιξη», δήλωσε η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στη Rabobank, η οποία βλέπει το ευρώ να κινείται στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου το δεύτερο τρίμηνο.
Πολλοί στρατηγικοί αναλυτές προβλέπουν διολίσθηση στην ισοτιμία με το δολάριο ή ακόμη και κάτω από αυτήν φέτος. Η τελευταία φορά που πέρασε αυτό το βασικό ψυχολογικό όριο ήταν το 2022, αφού η ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και προκάλεσε φόβους για ύφεση.
Οι έμποροι θυμήθηκαν τα ενεργειακά προβλήματα του μπλοκ την Πέμπτη, καθώς σταμάτησε η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Η διακοπή σημαίνει ότι οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης θα αναγκαστούν να προμηθεύονται ακριβότερο φυσικό αέριο από αλλού, επιτείνοντας την πίεση στις προμήθειες, καθώς η περιοχή εξαντλεί τις χειμερινές αποθήκες με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών.
Παρόλα αυτά, ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό 2% παραμένει ορατός, σύμφωνα με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και υποχώρησε κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, αν και τους τελευταίους μήνες αυξήθηκε και πάλι.
Πτώση της λίρας
Η στερλίνα δέχθηκε επίσης πιέσεις την Πέμπτη, υπό το βάρος των ανησυχιών για τις προοπτικές ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου. Το νόμισμα είχε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των ομολόγων της Ομάδας των 10, υποχωρώντας έως και 0,7% στα 1,2435 δολάρια.
«Η αδύναμη ανάπτυξη είναι ένα κοινό ζήτημα για τη Γερμανία τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με το τελευταίο να υποφέρει από την ενίσχυση των φόβων για ύφεση λόγω των ήπιων ανακοινώσεων για το βρετανικό ΑΕΠ στο τέλος του 2024», δήλωσε ο Foley της Rabobank.
Το ΑΕΠ της Βρετανίας παρέμεινε στάσιμο το τρίτο τρίμηνο του 2024 και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι και το τέταρτο τρίμηνο δεν θα παρουσιάσει ανάπτυξη. Η χλιαρή επίδοση έρχεται σε έντονη αντίθεση με το πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν ισοφάρισε την ταχύτερη ανάπτυξη στην Ομάδα των Επτά.
Alice Atkins, Bloomberg
Τ.Σ.