Το φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ** και ο Ντούο Χλαπάτσας, ο δημοσιογράφος-λάστιχο

Το φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ και ο Ντούο Χλαπάτσας, ο δημοσιογράφος-λάστιχο
Πρόκειται για έρευνα που, εν συντομία, αναφέρει ότι η θεωρία επικεντρώνεται στους ανθρώπους και, πιο συγκεκριμένα, στη λανθασμένη εκτίμηση που έχουν οι ανίκανοι, οι οποίοι ζουν στην πλάνη ότι είναι παντογνώστες.
Αυτό συμβαίνει επειδή θεωρούν εσφαλμένα ότι είναι εξαιρετικά ευφυείς. Σε αντίθεση, οι πραγματικά ικανοί και ευφυείς άνθρωποι συχνά υποτιμούν τον εαυτό τους, καθώς έχουν αυτογνωσία και ενσυναίσθηση, γεγονός που τους ωθεί να προσπαθούν διαρκώς να βελτιωθούν.
Σε κάθε περίπτωση, στην κοινωνία μας – και ιδιαίτερα σε εργασιακούς χώρους – συναντάμε συχνά τέτοιους ανθρώπους. Ανάλογα με τη θέση που κατέχουν, διαμορφώνεται και το βάρος της ευθύνης τους, ειδικά όταν πρόκειται για τον δημόσιο λόγο.
Ορισμένοι τον χρησιμοποιούν κατά το δοκούν, προβάλλοντας ακόμα και τα προσωπικά τους απωθημένα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ντούο Χλαπάτσας, ο δημοσιογράφος που παρεμβάλλει στα άρθρα του λογοπαίγνια και παραπλανητικές εκφράσεις.
Με αρκετή ασάφεια και ύφος παντογνώστη, προσπαθεί να δείξει ότι γνωρίζει, ενώ στην πραγματικότητα είναι παντελώς αδιάβαστος.
Χρησιμοποιεί εκφράσεις του τύπου:
  • «Δεν ξέρω, αλλά ξέρω»
  • «Σας τα έλεγα εγώ»
  • «Οι φήμες λένε»
  • «Μάλλον υπάρχει λόμπι η λομπάκι η παράγκα»
  • «Δεν ξέρω πρόσωπα, όμως κάτι μυρίζει»
  • «Δεν ξέρω πράγματα, όμως κάτι αχνοφαίνεται»
  • «Φουντώνουν τα σενάρια»
  • «Εγώ σας τα ‘λεγα»
Αυτό το είδος δημοσιογραφίας δεν οδηγεί σε εποικοδομητικό διάλογο. Αντιθέτως, παράγει παράλληλους μονόλογους πολωτικής φύσης, που βασίζονται σε συναισθηματικές εξάρσεις και θόρυβο.
Ξεχνούν, όμως, ότι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αγορά μας. Δεν αντιλαμβάνονται ότι το Χ.Α είναι τόσο μικρό και διαφανές, που όλοι γνωρίζουν ποιοι «κλείνουν το μάτι» και ποιοι όχι.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι μονόπλευρο! Σχολιάζουμε τα γεγονότα της αγοράς χωρίς υπονοούμενα είτε βρίσκονται σε ανοδική είτε σε καθοδική πορεία, οι μετοχές και αν έχουμε στοιχεία, τα παραθέτουμε.
Τα ήξεις-αφήξεις οδηγούν μόνο σε αναξιοπιστία – και στο τέλος, χαρακτηρίζεσαι ως μπουμπούνας.
  • Ο δημόσιος λόγος μπορεί να μην επιφέρει νομικές κυρώσεις, αλλά δεν πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο εξουσίας, ειδικά όταν οδηγεί σε στοχοποίηση. Αντίθετα, οφείλει να συμβάλλει στην ανάδειξη και προστασία της αλήθειας.
Σε ό,τι αφορά την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική και το χρηματιστήριο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα δύσκολα χρόνια που περάσαμε! Οι επιπτώσεις θα είναι δυσάρεστες ακόμα και για τους δημοσιογράφους, αν γυρίσουμε στα παλιά με τα γνωστά λάθη.
  • Οι διακυμάνσεις των μετοχών πρέπει να κινούνται ελεύθερα, όπως συμβαίνει σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου.
  • Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο!
  • Ας αποφύγουμε τα αυτογκόλ, για να χαρούμε αυτά που έρχονται!
Ο Διορατικός (Ν.Ν)
**Το φαινόμενο ΝτάνινγκΚρούγκερ είναι γνωστική προκατάληψη, στην οποία άτομα περιορισμένων δεξιοτήτων αποκτούν μια ψευδαίσθηση ανωτερότητας, εκτιμώντας εσφαλμένα ότι οι γνωστικές τους ικανότητες, είναι υψηλότερες από ό,τι πραγματικά είναι.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο