Το κοινοβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε τα σχέδια του Φρίντριχ Μερτς να διοχετεύσει έως και 1 τρισ. ευρώ στον στρατό και τις υποδομές της χώρας, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αναζωογονήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και να ενισχύσει τις προσπάθειες επανεξοπλισμού της ΕΕ.
Σε έκτακτη συνεδρίαση της απερχόμενης Μπούντεσταγκ την Τρίτη, ο εν αναμονή καγκελάριος κέρδισε την υποστήριξη 513 βουλευτών, περισσότερο από την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για τις συνταγματικές αλλαγές.
Η προσπάθεια του Μερτς να χαλαρώσει το αυστηρό όριο δανεισμού της Γερμανίας και να τερματίσει δεκαετίες δημοσιονομικής ορθοδοξίας και υποεπενδύσεων σε υποδομές, θα πρέπει επίσης να υποστηριχθεί από την Άνω Βουλή της χώρας σε ψηφοφορία την Παρασκευή.
Ο Χριστιανοδημοκράτης επιδιώκει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και να δημιουργήσει ένα ταμείο 500 δισ. ευρώ, διάρκειας 12 ετών, για τον εκσυγχρονισμό νοσοκομείων, σχολείων, δρόμων και ενεργειακών δικτύων.
Οικονομολόγοι έχουν εκτιμήσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας χρειάζονται περισσότερα από 400 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, χρηματοδότηση που είναι πιθανό να απελευθερωθεί από τη μεταρρύθμιση του Μερτς, η οποία θα χαλαρώσει επίσης τους κανόνες δανεισμού για τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας.
Αφού κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο μήνα, ο Μερτς προχώρησε στο ασυνήθιστο βήμα της ανάκλησης της Bundestag, η θητεία της οποίας λήγει στις 25 Μαρτίου, για να περάσει εσπευσμένα τη μεταρρύθμιση.
Τα κυρίαρχα κόμματα δεν θα διαθέτουν πλέον υπερπλειοψηφία στο νεοεκλεγέν κοινοβούλιο, με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία και το ακροαριστερό Die Linke να κατέχουν μαζί περισσότερο από το ένα τρίτο των εδρών.
Τα δύο κόμματα θα είχαν σχεδόν σίγουρα μπλοκάρει τις προτεινόμενες αλλαγές του Μερτς. Η βασική κίνηση που επιδιώκει η νέα καγκελάριος είναι να εξαιρεθούν οι περισσότερες αμυντικές δαπάνες από το «φρένο χρέους» που κατοχυρώθηκε στο σύνταγμα το 2009.
Ο κανόνας αυτός περιορίζει το διαρθρωτικό έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο 0,35% του ΑΕΠ, προσαρμοσμένο στον οικονομικό κύκλο, και στην πραγματικότητα απαγορεύει στα 16 ομόσπονδα κρατίδια να εμφανίζουν καθόλου ελλείμματα.
Anne-Sylvaine Chassany, Financial Times
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

