Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την επιβολή μεγαλύτερης διαφάνειας στα μοντέλα εκπαίδευσης AI

Η διαβούλευση θα μπορούσε να προβλέπει ευκολότερη πρόσβαση σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, αλλά απαιτεί από τους τεχνολογικούς ομίλους να είναι σαφέστεροι σχετικά με το τι έχουν χρησιμοποιήσει

Οι εταιρείες τεχνολογίας ενδέχεται να αναγκαστούν να ανοίξουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους σε μεγαλύτερο έλεγχο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι δημιουργικές βιομηχανίες να αναπαράγουν το έργο τους χωρίς αποζημίωση.

Σε μια διαβούλευση που ανακοινώθηκε την Τρίτη, η βρετανική κυβέρνηση θα προσφέρει μια εξαίρεση στους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, επιτρέποντας στις τεχνολογικές εταιρείες να χρησιμοποιούν υλικό από μουσική και βιβλία έως μέσα ενημέρωσης και φωτογραφίες για να εκπαιδεύουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους, εκτός εάν ο κάτοχος των δικαιωμάτων αντιδράσει στο πλαίσιο ενός λεγόμενου συστήματος «επιφύλαξης δικαιωμάτων».

Τα σχέδια για το άνοιγμα του υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για σκοπούς εκπαίδευσης είναι πιθανό να εξοργίσουν πολλούς στις δημιουργικές βιομηχανίες, με τα στελέχη να προειδοποιούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να υπονομεύσει έναν από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Το να πρέπει στην πραγματικότητα να «εξαιρεθούν» από τη χρήση του έργου τους σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι δαπανηρό, δύσκολο να ελεγχθεί και χρονοβόρο για τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς, υποστηρίζουν.

Ωστόσο, η διαβούλευση θα θορυβήσει επίσης τμήματα του τεχνολογικού τομέα, δεδομένου ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν τις εταιρείες ΤΝ που πρέπει να είναι πιο διαφανείς όσον αφορά τα δεδομένα που χρησιμοποιούν για την εκπαίδευση των μοντέλων και τον τρόπο με τον οποίο χαρακτηρίζεται το περιεχόμενο που στη συνέχεια παράγουν.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την Τρίτη ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να «υποχρεούνται να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο που έχουν χρησιμοποιήσει για την εκπαίδευση των μοντέλων τους … ώστε να μπορούν οι κάτοχοι δικαιωμάτων να κατανοήσουν πότε και πώς το περιεχόμενό τους έχει χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση της ΤΝ».

Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να συνάπτουν ευκολότερα συμφωνίες αδειοδότησης σύμφωνα με τα σχέδια.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο υπουργός Πολιτισμού Sir Chris Bryant δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει τη διαφάνεια τόσο για τις εισροές όσο και για τις εκροές της ΤΝ – καθιστώντας σαφές σε τι εκπαιδεύτηκε ένα μοντέλο και αν κάτι παρήχθη από την ΤΝ.

Υποστήριξε ότι το σύστημα θα πρέπει να είναι εύκολο στη χρήση από τις δημιουργικές βιομηχανίες.

«Αυτό μπορεί να αποδώσει για τις δημιουργικές βιομηχανίες, αν το κάνουμε σωστά. Όλα αυτά τα μέρη εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να παρέχουμε νομική σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου, διότι και οι δύο πλευρές λένε ότι αυτό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

Ο Bryant πρόσθεσε: «Οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης μας είπαν πολύ, πολύ ξεκάθαρα ότι θέλουν να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν μπορούν … είναι τόσο νευρικές για τη νομική αβεβαιότητα. Αλλά είναι ένα αντάλλαγμα. Παίρνουν αυτή τη βεβαιότητα, αλλά μόνο αν μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα σύστημα κράτησης δικαιωμάτων που να λειτουργεί πραγματικά».

Οι αξιωματούχοι λένε ότι η διαβούλευση θα ζητήσει γνώμες για τομείς όπως η επιβολή, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει νομοθεσία ή μια ρυθμιστική αρχή για την εποπτεία του τομέα, καθώς και για τα τεχνικά συστήματα που απαιτούνται για να λειτουργήσει ένα σύστημα επιφύλαξης δικαιωμάτων.

Υποστηρίζουν ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να δυσχεράνει τον έλεγχο ή την αναζήτηση πληρωμής για τη χρήση του έργου τους από τους δημιουργούς και δημιουργεί νομικούς κινδύνους για τις επιχειρήσεις ΤΝ.

Τα στελέχη των δημιουργικών βιομηχανιών έχουν ανησυχίες σχετικά με την επιφύλαξη δικαιωμάτων, δεδομένου του κινδύνου ότι οι υπερπόντιες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης δεν θα αποκαλύπτουν ποιο υλικό χρησιμοποιούν και δεν θα αποζημιώνουν τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων εάν διαπιστωθεί ότι έχουν εκμεταλλευτεί έργο.

Μια προηγούμενη προσπάθεια να συμφωνηθεί ένας εθελοντικός κώδικας πρακτικής για τα πνευματικά δικαιώματα της ΤΝ απέτυχε φέτος, αλλά ο Bryant ελπίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει μια ισορροπία που να ωφελεί και τις δύο πλευρές.

Η κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη ότι «θα χρειαστεί περαιτέρω εργασία με τους δύο τομείς για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε πρότυπα και απαιτήσεις για την κράτηση δικαιωμάτων και τη διαφάνεια είναι αποτελεσματικά, προσβάσιμα και ευρέως αποδεκτά».

Πρόσθεσε: «Τα μέτρα αυτά θα ήταν θεμελιώδη για την αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε εξαίρεσης και δεν θα θεσπίζαμε εξαίρεση χωρίς αυτά».

Daniel Thomas και Anna Gross, Financial Times

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο