Tο Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να καταπνίξει την «επιστήμη και την καινοτομία», αν δεν επενδύσει στην προηγμένη τεχνολογία

O Mark Parsons, ο οποίος ήταν επικεφαλής του exascale στο Εδιμβούργο, λέει ότι θα ήταν «καταστροφή» αν δεν επανεκκινήσει η χρηματοδότηση

Anna Gross, Financial Times

Ο επικεφαλής του έργου υπερυπολογιστών αξίας 800 εκατ. λιρών που ακυρώθηκε από την κυβέρνηση των Εργατικών προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να καταπνίξει την «επιστήμη και την καινοτομία», αν δεν επενδύσει στην προηγμένη τεχνολογία. Ο Mark Parsons, καθηγητής υπερυπολογιστών στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η χρηματοδότηση του οποίου για το εγχείρημα exascale καταργήθηκε το καλοκαίρι, δήλωσε ότι θα ήταν «καταστροφή» αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επανεκκινήσει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση δυνατοτήτων επόμενης γενιάς.

«Δεν μπορούμε να είμαστε μια χώρα της κλίμακας της Βρετανίας χωρίς υπερυπολογιστή», δήλωσε στους Financial Times. «Θα μπλοκαριστεί η πρόοδος της βρετανικής επιστήμης και καινοτομίας». Η προειδοποίησή του ήρθε καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ισχυρότερος υπολογιστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ξεπεραστεί από τους αντιπάλους του, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα δεν διαθέτει πλέον ένα μηχάνημα που κατατάσσεται στα 50 κορυφαία παγκοσμίως, σε μια πιθανή οπισθοδρόμηση για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η επανεκκίνηση του προγράμματος του Εδιμβούργου θα κοστίσει 840 εκατ. λίρες σε επτά χρόνια, με όχι περισσότερα από 300 εκατ. λίρες σε ένα μόνο έτος, ενώ το έργο θα καταστεί λειτουργικό εντός δύο ετών, δήλωσε ο Πάρσονς. «Αναγνωρίζω ότι πρόκειται για πολλά χρήματα, αλλά είναι ένα κλάσμα από αυτά που επενδύουν οι διεθνείς ομότεχνοί μας στους υπερυπολογιστές και την ΤΝ», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση δέχτηκε πυρά τον Αύγουστο για την κατάργηση της χρηματοδότησης του exascale, αν και ο υπουργός τεχνολογίας Πίτερ Κάιλ επέμεινε ότι «δεν έκοψε τίποτα» επειδή τα 800 εκατ. λίρες που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχαν προϋπολογιστεί.

Ο Parsons κατηγόρησε την «έλλειψη μακροπρόθεσμης σκέψης από τις διαδοχικές κυβερνήσεις» και δήλωσε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να λάβει ορισμένες αποφάσεις αρκετά γρήγορα». Πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι έχει γίνει σωστά κατανοητό πόσο πολύ βασιζόμαστε στη μοντελοποίηση και την προσομοίωση του κόσμου γύρω μας», με τα σύγχρονα αεροπλάνα και αυτοκίνητα να βασίζονται σε ψηφιακή μοντελοποίηση κατά την ανάπτυξή τους.

επιστήμη

Η υπερυπολογιστική Exascale – που ορίζεται ως η ικανότητα παραγωγής ενός δισεκατομμυρίου δισεκατομμυρίων πράξεων το δευτερόλεπτο – θεωρείται ευρέως ως ένα κρίσιμο βήμα για το ξεκλείδωμα της ευρείας υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχουν μόνο τρεις γνωστοί πλήρως λειτουργικοί υπολογιστές exascale στον κόσμο, όλοι στις ΗΠΑ, αν και έξι αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Η Κίνα δεν δημοσιοποιεί όλη την υπολογιστική της ικανότητα, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι διαθέτει τουλάχιστον έναν exascale σε λειτουργία.

Οι ερευνητές και τα στελέχη της τεχνολογίας ήλπιζαν ότι στον φθινοπωρινό προϋπολογισμό του περασμένου μήνα θα δεσμεύονταν χρήματα για υπερυπολογιστές, αν και αυτό δεν συνέβη. Τώρα πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον γύρο δαπανών την άνοιξη, όπου θα μπορούσε να διασωθεί το μέλλον της exascale στο Εδιμβούργο.

Οι εκκλήσεις από ανώτερους επιστήμονες και επιχειρηματίες να κινηθούν επειγόντως για τη χρηματοδότηση των υπολογιστών στη Βρετανία έρχονται καθώς τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα ο σεβαστός δείκτης κατάταξης υπολογιστών The Top 500 έδειξαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε από την κατάταξη των 50 ισχυρότερων υπολογιστών στον κόσμο.

Ο Parsons αντέκρουσε επίσης τον ισχυρισμό ορισμένων στον τομέα ότι το πρόγραμμα exascale του Εδιμβούργου δεν ήταν αρκετά προσανατολισμένο σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και θα επικεντρωνόταν περισσότερο στην επιστημονική μοντελοποίηση. «Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης . . . και τα συστήματα προσομοίωσης δεν έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους – μπορούν να κάνουν και τα δύο. Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Κίνα – όλες αυτές οι χώρες κάνουν και τα δύο», δήλωσε.

Το Archer2, το πρόγραμμα υπερυπολογιστών που ήδη εκτελείται από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και πρόκειται να φτάσει στο τέλος της ζωής του το 2026, είναι «θεμελιώδους σημασίας για το πώς κάνουμε επιστήμη σήμερα», δήλωσε ο Parsons, προσθέτοντας ότι έχει 3.000 ενεργούς χρήστες από την επιστήμη και τις επιχειρήσεις. Τις ανησυχίες του επανέλαβε ο διευθυντής της Hewlett Packard Enterprise Matt Harris, η επιχείρηση του οποίου παρέχει την τεχνολογία για τους περισσότερους από τους κορυφαίους υπερυπολογιστές στη Δύση.

Η αντικατάσταση του Archer2 με ένα άλλο ανταγωνιστικό σύστημα ήταν «εθνική επιταγή», είπε, προειδοποιώντας: «Αν μας συγκρίνετε με κάθε άλλο ανεπτυγμένο έθνος, ο κίνδυνος είναι να μείνουμε πίσω». Θα ήταν σφάλμα για την κυβέρνηση να βασιστεί στον ιδιωτικό τομέα για να αντικαταστήσει τις κρατικές επενδύσεις λόγω της τεράστιας κλίμακας των αναγκών σε υπολογιστές, είπε. «Το να παίρνουμε πολύ χρόνο για οποιαδήποτε απόφαση είναι επικίνδυνο για την οικονομική βιωσιμότητα [της Βρετανίας]», είπε, προσθέτοντας ότι η “αποτυχία της κυβέρνησης να επενδύσει είναι ανησυχητική”.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την επένδυση: «Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην ενίσχυση των δυνατοτήτων υπερυπολογιστών του Ηνωμένου Βασιλείου». Επισήμαναν το υποστηριζόμενο από το κράτος έργο Isambard-AI στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, το οποίο, όταν τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος, είπαν ότι θα είναι ένα από τα ισχυρότερα μηχανήματα του είδους του στον κόσμο.

 

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο