Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ έδωσε εντολή στα στρατεύματα να ενισχύσουν τη θέση τους στο πρόσφατα καταληφθέν συριακό έδαφος, κάνοντας σχέδια για την αποστολή ενισχύσεων και εξοπλισμού παρά τις απαιτήσεις του ΟΗΕ να υποχωρήσει αμέσως.
Από τότε που οι αντάρτες ανέτρεψαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ την Κυριακή, οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πέρασαν από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν σε μια προηγουμένως αποστρατιωτικοποιημένη νεκρή ζώνη στη Συρία και πέραν αυτής. Μια ισραηλινή αεροπορική εκστρατεία έχει επίσης καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της συριακής πολεμικής αεροπορίας και της εναέριας άμυνας, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός την Παρασκευή.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ δήλωσε την Παρασκευή ότι έδωσε εντολή στον στρατό να προετοιμαστεί για τον χειμώνα και «να δημιουργήσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και να κάνει ειδικές προετοιμασίες για να παραμείνουν οι στρατιώτες στο όρος Ερμών» εντός της Συρίας.
Η ισραηλινή εισβολή έχει καταδικαστεί διεθνώς από αραβικά κράτη, από την Αίγυπτο έως το Κατάρ, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απαίτησε την Πέμπτη από όλα τα μέρη να τερματίσουν «κάθε μη εξουσιοδοτημένη παρουσία στην περιοχή του διαχωρισμού».
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη στον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ότι το Ισραήλ θα παραμείνει στη νεκρή ζώνη «μέχρι να υπάρξει μια αποτελεσματική δύναμη» για να διατηρήσει μια συμφωνία ανακωχής του 1974 που διέκοψε τη σύγκρουση μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ.
Οι δύο χώρες βρίσκονται επισήμως σε πόλεμο από το 1948 και το Ισραήλ κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν από τη Συρία το 1967.
Το Ισραήλ εκμεταλλεύτηκε επίσης το χάος για να αποδεκατίσει μεγάλο μέρος όσων έχουν απομείνει από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, πραγματοποιώντας εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές και καταστρέφοντας μέσα σε περίπου 10 ημέρες ό,τι χρειάστηκε δεκαετίες για να οικοδομήσει η Συρία.
Την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδες ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Συρίας για να καταστρέψουν στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας εναέριας άμυνας της Συρίας, τουλάχιστον πέντε μοίρες της πολεμικής αεροπορίας και μια εγκατάσταση παραγωγής πυραύλων, δήλωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.
Καταστράφηκε επίσης το 90% των «αναγνωρισμένων στρατηγικών πυραύλων επιφανείας-αέρος» της Συρίας, εγκαθιδρύοντας αδιαμφισβήτητη εναέρια υπεροχή πάνω από τον συριακό εναέριο χώρο – στον οποίο τα ισραηλινά αεροσκάφη έπρεπε να κινηθούν με προσοχή στις επιθέσεις εναντίον του Ιράν φέτος.
Η απότομη πτώση του καθεστώτος του Άσαντ, το οποίο επέζησε περισσότερο από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου για να καταρρεύσει σε μια επίθεση ανταρτών δύο εβδομάδων, έχει προκαλέσει ανησυχία στην περιοχή ότι το χάος που θα ακολουθήσει θα επιτρέψει στους γείτονες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και του Ισραήλ, να επεκτείνουν περαιτέρω την επιρροή τους εντός των συνόρων της Συρίας και να επιδεινώσουν την αστάθεια.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πραγματοποιήσει τουλάχιστον 75 αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες σε στόχους του Isis για να αποτρέψουν τα απομεινάρια της οργάνωσης από το να προσπαθήσουν να καταλάβουν εδάφη. Οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 900 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία για να υποστηρίξουν τους Κούρδους μαχητές στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής ομάδας.
Ενώ οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει τις εισβολές του Ισραήλ στη Συρία, η Τουρκία -η οποία υποστήριξε τους αντάρτες που βοήθησαν στην εκδίωξη του Άσαντ- κατηγόρησε το Ισραήλ για «νοοτροπία κατακτητή».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα την Πέμπτη και τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν την Παρασκευή, δήλωσε ότι παραμένει «επιτακτική ανάγκη να κρατήσουμε το Isis κάτω».
Η Τουρκία, ωστόσο, θεωρεί ότι οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ Κούρδοι μαχητές αποτελούν προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας ένοπλης οργάνωσης που έχει πολεμήσει μια εξέγερση τεσσάρων δεκαετιών εναντίον του τουρκικού κράτους με κόστος πάνω από 40.000 ζωές.
«Στις προτεραιότητές μας περιλαμβάνεται η διασφάλιση της σταθερότητας στη Συρία το συντομότερο δυνατό, η αποτροπή της τρομοκρατίας από το να κερδίσει έδαφος και η παρεμπόδιση του Isis και του PKK να έχουν επιρροή εκεί», δήλωσε ο Φιντάν.
Οι δύο διπλωμάτες συζήτησαν επίσης μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Αυτό που είδαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι πιο ενθαρρυντικά σημάδια ότι» μια συμφωνία ομηρίας και κατάπαυσης του πυρός ήταν δυνατή, δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι συζήτησε τόσο με τον Ερντογάν όσο και με τον Φιντάν «τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία χρησιμοποιώντας τη φωνή της με τη Χαμάς για να προσπαθήσει να το φέρει σε πέρας».
Ο Ερντογάν υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υπερασπιστές της Χαμάς, αποκαλώντας την ομάδα «απελευθερωτικό κίνημα». Ανώτερα στελέχη της Χαμάς επισκέπτονται συχνά την Τουρκία, αν και η κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι έχουν μεταφερθεί μόνιμα εκεί.
Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους και τον επακόλουθο βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ.
Mehul Srivastava και Ayla Jean Yackley, Financial Times
Τ.Σ.