Το καυτό τουριστικό καλοκαίρι και το “ξεκοκάλισμα” του πωλητή (Του Απόστολου Μάνθου)

Worried businesswoman with head in hands in front of stock market data virtual interface

Παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός τα σπάει βαδίζοντας για ένα νέο ρεκόρ εισπράξεων το 2024, δύο από τους κατεξοχήν κερδισμένους εισηγμένους ομίλους φαίνονται “περιέργως” να έχουν χάσει εδώ και αρκετές εβδομάδες όχι μόνο τον ανοδικό βηματισμό τους με την αγορά και τον Γενικό Δείκτη, αλλά και με το κλίμα που επικρατεί στον κλάδο της τουριστικής δραστηριότητας.

Την ίδια ώρα λοιπόν που τα νέα είναι πολύ θετικά, με τα στοιχεία να δηλώνουν ήδη από τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ότι ο αριθμός των τουριστών ξεπέρασε τους 874 χιλιάδες καταγράφοντας μια αύξηση κατά +31,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυτοί  οι δύο μετοχικοί τίτλοι έχουν φύγει, επαναλαμβάνω περιέργως, πολύ χαμηλότερα δίχως φυσικά να συντρέχει κανένας λόγος μιας και οι δύο αυτοί ισχυροί όμιλοι παρουσίασαν για το πρώτο τρίμηνο του 2024 -παρά την ασθενή εποχικότητά του- πολύ καλά οικονομικά στοιχεία που αναμένεται να πάρουν φωτιά στη συνέχεια.

  • Μιλάω για την Aegean Airlines  (ΑΡΑΙΓ) και την Autohellas (ΟΤΟΕΛ), όπου εκεί που βρισκόντουσαν, ως είθισται, σε ανοδικό συγχρονισμό με τον Γενικό Δείκτη εμφανίζονται τελευταία να έχουν αποκτήσει σημαντική απόσταση από αυτόν.

Έτσι ενώ ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο τελευταίο τετράμηνο με μια άνοδο της τάξης του +4,25% η μεν μετοχή της Aegean έχει υποπέσει σε μια συνεχόμενη πτωτική πίεση δίνοντας στην ποσοστιαία αντιπαράθεση μια αρνητική απόδοση της τάξης του -6,72% ενώ η μετοχή της Autohellas έχει στη κυριολεξία κυλήσει σε ένα -16,11%.

τουρισμός Aegean

Η αποκοπή των μερισμάτων μπορεί κατά κάποιους να έχει παίξει τον ρόλο της, αλλά έχω την εντύπωση ότι θα έπρεπε με όλο αυτό το πολύ θετικό σκηνικό που στήνεται γύρω από τον ελληνικό τουρισμό να ήταν εκείνο του… κομπάρσου.

Μάλιστα και οι δύο όμιλοι μέσω των διοικήσεων τους βλέπουν ισχυρή ζήτηση δηλώνοντας μάλιστα πανέτοιμοι για μια θερμή σεζόν, η οποία αναμένεται να είναι φέτος και τουριστικώς διευρυμένη. Άλλωστε το πιστεύω τους για την πολύ καλή τους φετινή πορεία το αποδεικνύουν και έμπρακτα μέσω των σχεδόν καθημερινών αγορών ιδίων μετοχών που κάνουν.

Η Aegean λοιπόν παρά την εποχική δυστροπία εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αύξηση +17% στα έσοδα φτάνοντας τα 268,8 εκατ. ευρώ από 229,1 εκατ. ευρώ που είχε την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ισχυρή αύξηση στα EBITDA κέρδη κατά +72% στα 33,2 εκατ. ευρώ από 19,3 εκατ. ευρώ. Σημαντική και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν η αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων από τα 591 εκατ. ευρώ  στα 729 εκατ. ευρώ.

Εκεί που φάνηκε ότι υπήρχε αύξηση στα έξοδα ήταν στη συντήρηση των αεροσκαφών όπου από τα 23,3 εκατ. ευρώ έφτασαν στα 33,3 εκατ. ευρώ και φυσικά στα χρηματοοικονομικά  όπου από τα 3,9 εκατ. ευρώ ανέβηκαν στα 18,8 εκατ. ευρώ.  Μια αύξηση η οποία ήταν απολύτως φυσιολογική, ενώ τώρα με την πρώτη χθεσινή μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ το παιχνίδι σταδιακά θα αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο.

Στη διαγραμματική τώρα ανάλυση η μετοχή μετά από ένα συνεχόμενο πτωτικό σερί από τα υψηλά των 13,47 ευρώ έχει βρεθεί πάνω στη σημαντική στήριξη που παρέχει τόσο η περιοχή των 11,70 ευρώ όσο και τα τασικά Keltner Channel. Την τελευταία φορά που η μετοχή ακούμπησε τον εν λόγω παραμετροποιημένο κινητό μέσο πραγματοποίησε μέσα στο φθινόπωρο του 2023 μια ανοδική αντίδραση της τάξης του  +28%. Από τεχνικής πλευράς το πάτημα της μετοχής στη ζώνη των 11,70 με 11,54 ευρώ θα φέρει ισχυρότερους αγοραστές στο προσκήνιο που μπορούν να φέρουν στη συνέχεια την τιμή της πάνω από τα 14 ευρώ.

τουρισμός Aegean

Ενισχυμένα, παρά το αδύναμο εποχιακά τρίμηνο, ήταν και τα οικονομικά αποτελέσματα της Autohellas με τις συνολικές πωλήσεις να παρουσιάζουν μια ελαφριά μεν  μείωση της τάξης του -2% από τα 221,6 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου πρώτου τριμήνου του 2023 στα 217,13 εκατ. ευρώ, αλλά αντιθέτως μια καλή αύξηση κατά +7,7% στα EBITDA κέρδη φτάνοντας τα  51,48 εκατ. ευρώ από 47,78 εκατ. ευρώ και ένα +6% στα καθαρά κέρδη των  7,86 εκατ. ευρώ.

Πολύ καλά τα πήγαν τόσο οι εγχώριες βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες μισθώσεις όπου αυξήθηκαν κατά +9,4% αγγίζοντας τα 53,6 εκατ. ευρώ όσο και  οι μισθώσεις του εξωτερικού όπου έφτασαν συνολικά τα 32,7 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας έτσι μια αύξηση +7,9%  σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, ούτε και εδώ συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που η μετοχή έχει βρεθεί με ένα -16,11% σε απόδοση την ίδια ώρα μάλιστα που αναμένεται ισχυρότατη αύξηση του τουρισμού και των αφίξεων με τον όμιλο να έχει ένα ακόμα μεγαλύτερο ατού εσόδων και κερδοφορίας σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η Autohellas λοιπόν έχει αυτή τη στιγμή  στην αγορά μεγαλύτερο στόλο αυτοκινήτων προς μίσθωση. Φυσιολογικά  το αρνητικό αυτό discount που έχει αποκτήσει η μετοχή σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη θα κλείσει έντονα ανοδικά όσο προχωράμε μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο και έρχονται τα πρώτα δυναμικά στοιχεία πωλήσεων.

Διαγραμματικά τώρα η μετοχή φαίνεται, βάσει του πλαγιοκαθοδικού καναλιού “R” που έχει σχηματιστεί από τις αρχές του περασμένου Απριλίου, ότι η πτωτική της πορεία έχει σημαντικές πιθανότητες να έχει φτάσει προς το τέλος της ακουμπώντας στην κάτω πλευρά των  11,40 με 11,20 ευρώ περίπου. Από εκεί και έπειτα αναμένεται μια μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση προς την άνω πλευρά του εν λόγω καναλιού στα 13,80 με 14,20 ευρώ ή ένα +25% από τις τωρινές χαμηλές τιμές διαπραγμάτευσης.

Autohellas

Πάντως και που άφησαν οι αγοραστές τόσο την Aegean όσο και την Autohellas να φτάσουν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα τιμών είναι όντως απορίας άξιον. Εκτός  και αν έχουν πάρει χαμπάρι τον πωλητή και τον… “ξεκοκαλίζουν”.

 

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής.
capital.gr

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο