Το κλιματικό στρες «νεκρώνει» τα δέντρα της Αττικής

Σύσκεψη για τις εκτεταμένες νεκρώσεις δέντρων που παρατηρούνται στο λεκανοπέδιο της Αττικής είχαν ερευνητές με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και διάφορες δασικές υπηρεσίες. Oπως σημειώνουν στην «Κ», τα νεκρά δέντρα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Σύσκεψη για τις εκτεταμένες νεκρώσεις δέντρων που παρατηρούνται σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στους βασικούς πνεύμονες πρασίνου της πρωτεύουσας, όπως ο Υμηττός και η Πάρνηθα, είχαν την Τετάρτη ερευνητές του Ινστιτούτου Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και διάφορες δασικές υπηρεσίες.

Οι ειδικοί θεωρούν πως οι εκτεταμένες ξηράνσεις και νεκρώσεις δέντρων οφείλονται στο ξηρό κλίμα σε συνδυασμό με τις υψηλές και παρατεταμένες θερμοκρασίες.

Ειδικότερα έπειτα από έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους ερευνητές του Εργαστηρίου Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ξηράνσεις και νεκρώσεις δέντρων, κυρίως σε πεύκα (χαλέπιος πεύκη) και κυπαρίσσια. Οι ξηράνσεις δέντρων εντός Αττικής αυξάνονται όλο και περισσότερο από το 2023, με τους ειδικούς να θεωρούν πως αυτό οφείλεται στο ξηρό κλίμα σε συνδυασμό με τις υψηλές και παρατεταμένες θερμοκρασίες.

Απουσία φυσικού οικοσυστήματος

Μιλώντας στην «Κ» η δρ Φρύνη Δρίζου, εντεταλμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων – Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ», επισημαίνει πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε φυτεύσεις που είχαν γίνει μετά το τέλος του Β’ΠΠ και έτσι στα συγκεκριμένα σημεία δεν έχει δημιουργηθεί ένα φυσικό οικοσύστημα.

«Σε αυτά τα ήδη καταπονημένα δέντρα, τα έντομα της οικογένειας Curculionidae δεν προκαλούν κάποια ασθένεια. Απλά τρώνε τον φλοιό τους με αποτέλεσμα να στρεσάρονται ακόμη περισσότερο. Για τον λόγο αυτό, ειδικά το τελευταίο έτος υπάρχουν πολλές νεκρώσεις δέντρων», εξηγεί.

Αυξημένος αριθμός νεκρών δέντρων παρατηρείται στον Υμηττό, στον Δήμο Χολαργού-Παπάγου και στην Καισαριανή, ενώ αξιοσημείωτο είναι το πρόβλημα και στον Κοκκιναρά Πεντέλης, στον Βύρωνα, στον Βαρνάβα και στο Γραμματικό.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει από το Ινστιτούτο ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός των νεκρών δέντρων στο λεκανοπέδιο, αλλά φαίνεται πως είναι μεγάλος. «Με βάση όσα έχουμε παρατηρήσει το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον της Αθήνας. Ειδικότερα αυξημένος αριθμός νεκρώσεων παρατηρείται στον Υμηττό, στον Δήμο Χολαργού-Παπάγου και στην Καισαριανή, ενώ το αστικό πράσινο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα καταπονημένο», προσθέτει η ερευνήτρια.

Απο την πλευρά του ο δασάρχης Πεντέλης, Θοδωρής Κολοβός, επισημαίνει στην «Κ» πως τα νεκρά δέντρα πρέπει να απομακρυνθούν από τα σημεία πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (τυπικά είναι αρχές Μαΐου).

«Τα δέντρα αυτά πρέπει να κοπούν καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς μπορεί να λειτουργήσουν ως προσάναμα, διότι δεν έχουν καθόλου υγρασία στον κορμό τους. Εκτός αυτού η παρουσία εντόμων θα έχει επιπτώσεις και στα υγιή δέντρα, ενώ είναι και θέμα ασφάλειας καθώς έχουν χάσει τη στατικότητά τους».

Τα αρμόδια δασαρχεία, σε συνεννόηση με τους ειδικούς, θα αποστείλουν έγγραφα στους δήμους που θα τους ενημερώνουν να προβούν στην κοπή των δέντρων.
Ο κ. Κολοβός σημειώνει πως μεγάλος αριθμός νεκρών δέντρων έχει εντοπιστεί και στον Κοκκιναρά Πεντέλης, στον Βύρωνα, στον Βαρνάβα και στο Γραμματικό. Τα αρμόδια δασαρχεία, σε συνεννόηση με τους ειδικούς, θα αποστείλουν έγγραφα στους δήμους που θα τους ενημερώνουν να προβούν στην κοπή των δέντρων και ενδεχομένως σε κάποιο ψεκασμό.

«Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ από την πλευρά μας θέλουμε να κάνουμε μελέτη για φυτεύσεις ειδών που θα μπορούν να επιβιώσουν μελλοντικά και γι’ αυτό αναζητείται χρηματοδότηση», καταλήγει η κ. Δρίζου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο