Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας συγκλίνει με αυτό της Ισπανίας, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τον προϋπολογισμό

Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων των δύο χωρών πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008

Mary McDougall στο Λονδίνο, Financial Times

  • Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο Γάλλος Πρωθυπουργός Michel Barnier, στο κέντρο, μπορεί να μην μπορέσει να αποτρέψει μια ψήφο μη εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο στο μέλλον.

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει συγκλίνει με το κόστος της Ισπανίας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα του Παρισιού να κλείσει το χασμουρητό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

  • Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας διαπραγματεύονται στο ίδιο επίπεδο με εκείνο της Ισπανίας για πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, στο 2,98%, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για αυξανόμενο πολιτικό και οικονομικό κίνδυνο στη Γαλλία, ακόμη και όταν ο νότιος γείτονάς της επικεντρώνεται περισσότερο στα δημοσιονομικά ενοποίηση.

Εν τω μεταξύ, το χάσμα μεταξύ του γαλλικού και του γερμανικού 10ετούς κόστους δανεισμού —που θεωρείται βαρόμετρο για τον κίνδυνο διατήρησης του χρέους της Γαλλίας— έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων. Την Τρίτη ήταν 0,79 ποσοστιαίες μονάδες, από 0,71 ποσοστιαίες μονάδες στις αρχές Σεπτεμβρίου.

  • Το αυξανόμενο ασφάλιστρο για τη διατήρηση του γαλλικού χρέους ήρθε καθώς η νέα κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ ζήτησε τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέα καθυστέρηση στην υποβολή των σχεδίων της για συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

«Τα γαλλικά spreads βρίσκονται υπό πίεση καθώς γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση Barnier αντιμετωπίζει ένα δύσκολο μέλλον στην καλύτερη περίπτωση και κίνδυνο κατάρρευσης στη χειρότερη», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην RBC BlueBay.

  • Οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο δύσπιστοι ότι η Γαλλία θα εφαρμόσει τις δημοσιονομικές περικοπές που απαιτεί η ΕΕ, ιδιαίτερα καθώς η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων στη Γαλλία και τη Γερμανία αποδυναμώνει δυνητικά την πολιτική δύναμη του μπλοκ να υποχρεώνει τις χώρες να συμμορφωθούν με τους κανόνες του χρέους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μειώσει τα δημόσια ελλείμματα κάτω από το 3 τοις εκατό και το δημόσιο χρέος κάτω από το 60 τοις εκατό του ΑΕΠ. Το χρέος της Γαλλίας ήταν 111 τοις εκατό του ΑΕΠ στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ενώ το δημοσιονομικό της έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί σε τουλάχιστον 5,6 τοις εκατό το 2024.

«Θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη να το επιβάλει αυτό». . . που μας αφήνει αυτό;

  • Αφήνει τους επενδυτές να πρέπει να επιβάλουν κάποια λιτότητα στις γαλλικές αγορές. Αυτή είναι η ανησυχία», δήλωσε ο Kevin Thozet, μέλος της επενδυτικής επιτροπής στη γαλλική διαχείριση κεφαλαίων Carmignac.

Την Τρίτη, ο νέος υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν δήλωσε στο ραδιόφωνο France Inter ότι η χώρα αντιμετωπίζει «ένα από τα χειρότερα ελλείμματα στην ιστορία μας». Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι ο Μπαρνιέ μπορεί να μην καταφέρει να αποτρέψει την ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο τους επόμενους μήνες.

  • Το χάσμα μεταξύ του γαλλικού και του γερμανικού κόστους δανεισμού έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές Ιουνίου, πριν ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, προκαλώντας μήνες πολιτικής αστάθειας καθώς η χώρα παλεύει με την επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τη Γαλλία σε αυτό που αποκαλεί τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματός της, η οποία θέτει επιπλέον έλεγχο στα σχέδια δαπανών του Barnier και της νέας κυβέρνησής του.

  • Το Σαββατοκύριακο ο Μπαρνιέ διόρισε δύο υπουργούς που υπέβαλαν απευθείας αναφορά σε αυτόν, για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2025 και να περιγράψουν περικοπές για τη μείωση του αυξανόμενου δημόσιου ελλείμματος.

«Το χρέος, η οικονομία και η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία δικαιολογούν όλες τις σημαντικές αποζημιώσεις για την ιδιοκτησία γαλλικών κρατικών ομολόγων», δήλωσε ο James Athey, διαχειριστής κεφαλαίων στην επενδυτική εταιρεία Marlborough. Η τελευταία αστάθεια στις γαλλικές αγορές προσθέτει στη ασάφεια των παραδοσιακών διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των πιο επικίνδυνων και ασφαλέστερων αγορών ομολόγων του μπλοκ.

  • Η διαφορά του κόστους δανεισμού αναφοράς της ισπανικής κυβέρνησης σε σχέση με τη Γαλλία έχει μειωθεί σε περίπου μηδέν από σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα πριν από έξι μήνες. «Οι χώρες στην περιφέρεια, όπως η Ισπανία, συνεχίζουν να έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τη Γαλλία», δήλωσε ο Tomasz Wieladek, επικεφαλής οικονομολόγος στην T Rowe Price.

«Προς το παρόν, η ισπανική πολιτική κατάσταση είναι πολύ πιο σταθερή». . . η οικονομία επίσης αναπτύσσεται σαφώς». Η Πορτογαλία, η οποία διασώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, είχε χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς από αυτές της Γαλλίας από τον Ιούνιο.

  • Εν τω μεταξύ, το ασφάλιστρο κινδύνου για το χρέος της Ιταλίας έναντι της Γαλλίας μειώθηκε από 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχεδόν 0,6 ποσοστιαίες μονάδες το περασμένο έτος.

«Εάν η Γαλλία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει διαρθρωτικά ζητήματα, θα ενταχθεί στην Ιταλία στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, με το καθεστώς της χώρας ως ημι-πυρήνα πίστωσης τώρα να αμφισβητείται», δήλωσε ο Ντάουντινγκ.

T.Σ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο