Εδώ και μήνες, πολλοί κορυφαίοι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ αγωνίζονται να αναπτύξουν εξελιγμένους πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να εκτελούν πιο σύνθετες εργασίες για λογαριασμό ενός χρήστη.
Τώρα, μια λιγότερο γνωστή κινεζική νεοφυής επιχείρηση ισχυρίζεται ότι τους έχει ξεπεράσει.
Η Manus AI κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα μια έκδοση προεπισκόπησης ενός γενικού πράκτορα τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος είναι ικανός να ελέγχει βιογραφικά, να δημιουργεί δρομολόγια ταξιδιών και να αναλύει μετοχές, ανταποκρινόμενος σε βασικές οδηγίες του χρήστη. Η εταιρεία δήλωσε ότι η υπηρεσία της είχε καλύτερες επιδόσεις σε ορισμένα μέτωπα από το Deep Research της OpenAI, έναν άλλο πράκτορα που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Ενώ ορισμένοι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν κάποια βοήθεια και επίβλεψη, ο συνιδρυτής και επικεφαλής επιστήμονας της Manus, Yichao Ji, δήλωσε ότι το προϊόν της είναι «πραγματικά αυτόνομο». Ένα επιδέξιο βίντεο επίδειξης από την εταιρεία έγινε γρήγορα viral, προκαλώντας μια προσπάθεια για περιορισμένο αριθμό προσκλήσεων για να δοκιμάσουν το εργαλείο.
Η πρώιμη φρενίτιδα απέφερε στη Manus συγκρίσεις με την DeepSeek, την κινεζική νεοσύστατη εταιρεία που ταρακούνησε τη Silicon Valley τον Ιανουάριο, κυκλοφορώντας ένα ανταγωνιστικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ισχυρίστηκε ότι ανέπτυξε με ένα κλάσμα του κόστους που δαπάνησαν οι ανταγωνιστές των ΗΠΑ για τη δική τους τεχνολογία. Όπως και η DeepSeek, η Manus πυροδοτεί για άλλη μια φορά ερωτήματα σχετικά με το προβάδισμα των ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη – αυτή τη φορά σε μια κατηγορία προϊόντων που οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας θεωρούν ως βασικό τομέα επενδύσεων.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις από τους χρήστες του Manus είναι ανάμεικτες. Ο Derya Unutmaz, καθηγητής στο Jackson Laboratory που ερευνά την ανοσοθεραπεία του καρκίνου, επαίνεσε το εργαλείο για τα «εξαιρετικά ποιοτικά αποτελέσματα», παρόλο που «χρειάζεται περισσότερο χρόνο από το Deep Research του OpenAI για να επεξεργαστεί τις εργασίες».
Άλλοι παραπονέθηκαν ότι η υπηρεσία είναι πολύ αργή και μερικές φορές καταρρέει πριν ολοκληρώσει τις εργασίες, πιθανότατα λόγω των περιορισμένων υπολογιστικών πόρων της εταιρείας. Ορισμένοι χρήστες διαπίστωσαν επίσης ότι έκανε πραγματικά λάθη. «Το Manus είναι στην πραγματικότητα ένα μισοτελειωμένο προϊόν», δήλωσε ο Yiran Chen, καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Duke, ο οποίος δοκίμασε την υπηρεσία. Η νεοσύστατη επιχείρηση πιθανότατα ελπίζει ότι «με το να είναι πρώτη, μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, παρά το γεγονός ότι το προϊόν δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμη».
Ενώ οι εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν οργιάσει σχετικά με την εταιρεία, έχουν προκύψει ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την ανάπτυξή της. Ο Ji δήλωσε τη Δευτέρα στο X ότι οι προσφορές της Manus βασίζονται στην Claude και σε βελτιωμένες εκδόσεις των μοντέλων Qwen της Alibaba Group Holding Ltd., αν και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό απλώς βελτιώνει και βασίζεται πάνω σε αυτές τις τεχνολογίες. Παρόλα αυτά, η προσέγγιση της Manus είναι πιθανό να κοστίζει πολύ λιγότερο από την κατασκευή συστημάτων αιχμής από το μηδέν, τα οποία μπορεί να κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Η εταιρεία πίσω από την Manus, Butterfly Effect, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, όπως ανέφεραν διάφορα μέσα ενημέρωσης με έδρα την Κίνα, μεταξύ άλλων από τις εξέχουσες εταιρείες VC ZhenFund και HongShan. Η Butterfly Effect διαφημίζει επί του παρόντος 20 θέσεις εργασίας στην κορυφαία πλατφόρμα εργασίας της Κίνας, Zhipin.com, με ετήσιες αποδοχές που φτάνουν τα 560.000 γιουάν (77.130 δολάρια) για έναν μηχανικό.
Σε αντίθεση με την DeepSeek και ορισμένες αμερικανικές εταιρείες, η Manus δεν δημοσίευσε λεπτομερή έγγραφα παράλληλα με τη δημοσίευσή της για να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης της τεχνολογίας. Επίσης, δεν έχει δημοσιοποιήσει οποιονδήποτε από τον κώδικα ή τα βάρη που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη της, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ανεξάρτητα.
Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Manus Xiao Hong επιδιώκει να ανταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο στην Κίνα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Tencent News τον Φεβρουάριο.
Όσοι δοκιμάζουν το Manus μπορούν να επιλέξουν μία από τις δύο επιλογές: μια τυπική λειτουργία ή μια λειτουργία υψηλής προσπάθειας, η τελευταία από τις οποίες απαιτεί περισσότερο χρόνο για την επεξεργασία των αιτημάτων. Ο Yong Qian, ιδρυτής της OmniEdge Inc. δήλωσε ότι το Manus «δημιουργεί μια λίστα εργασιών, εκτελεί κάθε βήμα ένα προς ένα, διορθώνει τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει και κάνει ερωτήσεις αν χρειάζεται νέες εντολές». Στη συνέχεια, προσφέρει μια απάντηση.
Τους τελευταίους μήνες, η OpenAI, η Anthropic και άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης έχουν κυκλοφορήσει πράκτορες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή ενός ατόμου για να περιηγηθούν στο διαδίκτυο, να διεξάγουν διαδικτυακή έρευνα και να ολοκληρώσουν διάφορες εργασίες πολλαπλών βημάτων. Αλλά ορισμένοι πρώτοι χρήστες του Manus θεώρησαν ότι το εργαλείο ανταγωνίζεται ό,τι κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά.
«Έχω δοκιμάσει εκατοντάδες εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Συνεχίζω να δοκιμάζω νέα εργαλεία κάθε μέρα», δήλωσε ο Ashutosh Shrivastava, ένας προγραμματιστής λογισμικού με έδρα το Bangalore, ο οποίος χρησιμοποίησε την υπηρεσία για να δημιουργήσει έναν ιστότοπο και ένα παιχνίδι. «Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο με το Manus».
Saritha Rai, Julie Zhu και Edwin Chan, Bloomberg
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

