Το μεγαλύτερο άλμα της ζάχαρης από το 2008 είναι μια νέα απειλή για τις τιμές των τροφίμων

Οι τιμές της ζάχαρης αυξάνονται καθώς οι πυρκαγιές και η ξηρασία κατακλύζουν τα χωράφια στην κορυφαία παραγωγό της Βραζιλίας, απειλώντας υψηλότερο κόστος για γλυκά και επιδόρπια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ακατέργαστης ζάχαρης κατευθύνονται προς το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος των τελευταίων 16 ετών, καθώς οι έμποροι αφομοιώνουν την έκταση της ζημιάς στις καλλιέργειες από τις φλόγες και το έντονο κύμα καύσωνα στη χώρα.

Η πολιτεία του Σάο Πάολο – μέρος της κύριας αναπτυσσόμενης περιοχής του Κέντρου-Νότου της Βραζιλίας – αντιμετώπισε αριθμό ρεκόρ πυρκαγιών αυτόν τον Αύγουστο λόγω έλλειψης υγρασίας. Αυτό κατέστρεψε τις ρίζες του ζαχαροκάλαμου και μπορεί να αναγκάσει τους παραγωγούς να ξαναφυτέψουν ή να αντιμετωπίσουν μικρότερη συγκομιδή την ερχόμενη σεζόν. Ακολούθησε επίσης μια μακρά περίοδο ξηρασίας από τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία περιόρισε τις αποδόσεις.

Ενώ οι αλλαγές στις τιμές των αγροκτημάτων χρειάζονται χρόνο για να φτάσουν στο παντοπωλείο, η τελευταία αύξηση της ζάχαρης φέρνει το γλυκαντικό σε τροχιά για έκτο συνεχόμενο ετήσιο κέρδος, ασκώντας πίεση στους παραγωγούς τροφίμων.

Η Trader Wilmar International Ltd. μείωσε τις προβλέψεις της για την παραγωγή ζάχαρης στο Κέντρο-Νότου, επικαλούμενη μια σειρά «ασυνήθιστων και επίμονων καιρικών φαινομένων». Σε μια ανάρτηση στο X, ο Wilmar είπε ότι οι πυρκαγιές τον περασμένο μήνα επηρέασαν έως και 450.000 εκτάρια (1,1 εκατομμύρια στρέμματα) ζαχαροκάλαμου.

Οι μύλοι στη Βραζιλία αναμένεται να σταματήσουν την επεξεργασία ζαχαροκάλαμου ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου, ανέφερε σε έκθεσή του ο αναλυτής της Rabobank Andy Duff. Αυτό συμβαίνει καθώς οι χαμηλές αποδόσεις των καλλιεργειών πιθανότατα θα τους αναγκάσουν σε ένα πρόωρο τέλος της σεζόν.

«Υπάρχει προοπτική αυστηροποίησης της παγκόσμιας διαθεσιμότητας ζάχαρης για εξαγωγή το πρώτο τρίμηνο του 2025», δήλωσε ο Duff.

Το άλμα της ζάχαρης συμπίπτει με την αύξηση της τιμής άλλων καλλιεργειών όπως ο καφές και το κακάο, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τους διαδρόμους ποτών και γλυκών. Οι αυξήσεις τιμών που τροφοδοτούνται από τις καιρικές συνθήκες έρχονται καθώς οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών αντιμετωπίζουν ήδη προκλήσεις προσπαθώντας να πείσουν τους αγοραστές να επιστρέψουν σε ορισμένες μάρκες υψηλής ποιότητας τροφίμων μετά από μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού και σφίξιμο της ζώνης.

Το δύσκολο περιβάλλον έχει οδηγήσει σε αλλαγές ηγεσίας στη βιομηχανία τροφίμων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestle SA, Mark Schneider, έφυγε απροσδόκητα από τον Ελβετό παραγωγό KitKat και Nescafé τον περασμένο μήνα. Ο Laxman Narasimhan έχασε επίσης πρόσφατα τη δουλειά του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Starbucks Corp. μετά από λιγότερο από δύο χρόνια.

ζάχαρης

Το πιο ενεργό μέλλον ακατέργαστης ζάχαρης αυξήθηκε έως και 3,8% στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καλό δρόμο για κέρδος σχεδόν 16% αυτή την εβδομάδα, που θα ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τον Ιούνιο του 2008.

Η Βραζιλία αναμένεται να παραμείνει ως επί το πλείστον ξηρή κατά τις επόμενες 6 έως 10 ημέρες, αν και «θα είναι δυνατές ελαφριές βροχές» στα νότια τμήματα του Κέντρου-Νότου την Παρασκευή και το Σάββατο, σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc.

Μια βελτίωση των καιρικών συνθηκών τον Οκτώβριο «είναι απίθανο να ωφελήσει αυτήν την τρέχουσα καλλιέργεια, ίσως μόνο την επόμενη καλλιέργεια», σύμφωνα με τον Wilmar.

Τ.Σ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο