Η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία έχει περάσει δύσκολες δεκαετίες, τώρα ωστόσο βιώνει ανάκαμψη. Αυτό, σημειώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει η Handelsblatt, οφείλεται σε ιδιωτικές επενδύσεις και στο μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της χώρας. Ας δούμε αναλυτικά το δημοσίευμα:
«Μετά από δεκαετίες παρακμής, τα ελληνικά ναυπηγεία βρίσκονται στα πρόθυρα ανάκαμψης. Το 2023, ολοκλήρωσαν σχεδόν 700 παραγγελίες επισκευών. Πρόκειται για έναν υπερδιπλάσιο αριθμό σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.
Ο κλάδος συμβάλλει σήμερα κατά περίπου 1% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ σε πέντε χρόνια, θα μπορούσε να φτάσει το 2,5%, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα ελληνικά ναυπηγεία ελπίζουν τώρα σε επικερδείς παραγγελίες, ιδίως από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας.
Για δεκαετίες, η Ελλάδα δαπανούσε περισσότερα χρήματα για τον στρατό της σε σχέση με την οικονομία της από ό,τι τα περισσότερα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Και τώρα, με το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της χώρας, η κυβέρνηση επιδιώκει να το επεκτείνει ακόμη περισσότερο. (…)
Την επόμενη δεκαετία, η Ελλάδα σχεδιάζει να δαπανήσει 53 δις ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της. Έξι έως επτά δις ευρώ προορίζονται για το πολεμικό ναυτικό. Τα χρήματα προβλέπονται για τον εκσυγχρονισμό πολεμικών πλοίων και την αγορά νέων φρεγατών, κορβετών, αντιτορπιλικών και υποβρυχίων».
FAS: H μυθική κληρονομιά του Αριστοτέλη Ωνάση
Με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από τον θάνατο του εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση η κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine αφιερώνει δημοσίευμα στην «Μεγάλη κληρονομιά του Αριστοτέλη Ωνάση», όπως τιτλοφορείται το άρθρο.
«Οι οξυδερκείς επιχειρηματικές του συναλλαγές και η δυναμική ερωτική του ζωή, τα χλιδάτα πάρτι του και ο μυθικός του πλούτος είχαν ήδη καταστήσει τον Έλληνα εφοπλιστή θρύλο κατά τη διάρκεια της ζωής του» – στο τέλος εξέπληξε μάλιστα τους πάντες και με τη διαθήκη του, γράφει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «η μισή περιουσία του πήγε στην κόρη του Χριστίνα – η σύζυγός του, η χήρα του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, έλαβε διατροφή. Ενώ για τα υπόλοιπα ο Ωνάσης είχε άλλα σχέδια:
Τα κληροδότησε σε ένα κοινωφελές ίδρυμα». Το όνομα του ιδρύματος, όπως και κάποιες δράσεις του είναι γνωστά σε πολλούς Έλληνες, παρατηρεί το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι, οι κληρονόμοι του έχουν κρατήσει μέχρι στιγμής τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία διακριτικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το άρθρο της εφημερίδας καταλήγει πως «Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε πολλά πάθη. Ένα από αυτά ήταν να μην πληρώνει περισσότερους φόρους από τους αναγκαίους. Από αυτή την άποψη, παρέμεινε πιστός στον εαυτό του και μετά το θάνατό του, ιδρύοντας το ίδρυμα Ωνάση».
Η απέλαση προσφύγων πίσω στην Ελλάδα δεν είναι πια «απάνθρωπη μεταχείριση»
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας δεν εντοπίζει πλέον κάποιο πρόβλημα στην απέλαση προσφύγων προς την Ελλάδα – εφόσον έχουν ήδη λάβει άσυλο εκεί, γράφει η αυστριακή εφημερίδα Standard. «Το Συνταγματικό Δικαστήριο (VfGH) στην Αυστρία δεν θεωρεί πλέον την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ως εμπόδιο για απελάσεις προσφύγων εκεί. Η προσφυγή ενός Αφγανού υπηκόου που πρόκειται να απελαθεί στην Ελλάδα απορρίφθηκε, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας. Ο άνδρας είχε ασκήσει έφεση την απέλασή του με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη βασικών αναγκών των προσφύγων στην Ελλάδα».
dw

