
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Breitbart – το οποίο φημίζεται για τη φιλοτραμπική του στάση – εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει περιθώριο για την επίτευξη μιας επωφελούς εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, ανέδειξε και ένα ιδιαίτερο μήνυμα που, όπως τόνισε, προέρχεται από την Ελλάδα και απευθύνεται προσωπικά στον Αμερικανό πρόεδρο.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του αμερικανικού ιστότοπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι δυνατή μια «win-win» εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., η οποία θα έχει αμοιβαία οφέλη. «Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και υπάρχει και ένα ελληνικό μήνυμα», ανέφερε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε σχετικά με το τι θα ήθελε να πει στον Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της συνέντευξης που διήρκεσε μισή ώρα και πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο.
«Στο ευρωπαϊκό μέτωπο υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί μια λύση που θα είναι αμοιβαία επωφελής για όλους, όσον αφορά το εμπόριο. Αυτό ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί. Υπάρχει ακόμη περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντική αμοιβαία αντίδραση πέραν των όσων ανακοινώθηκαν σήμερα, που, ούτως ή άλλως, ήταν, η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΕ. Νομίζω ότι, στο τέλος της ημέρας, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη και πρέπει να βρούμε μια λύση».
Ο δημοσιογράφος του Breitbart, Μάθιου Μπόιλ, υπογραμμίζει ότι η συνέντευξη αυτή εκπέμπει ένα μήνυμα από την ευρωπαϊκή πλευρά: πως οι ηγέτες της Ε.Ε. δείχνουν διάθεση συνεργασίας με τον Ντόναλντ Τραμπ, αναγνωρίζοντας πως οι πολιτικές του στρέφονται κυρίως κατά της Κίνας. Παράλληλα, η χρονική συγκυρία της δημοσίευσης δεν είναι τυχαία, καθώς έρχεται λίγο μετά την πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να καταργηθούν οι ευρωπαϊκοί δασμοί στα αμερικανικά βιομηχανικά προϊόντα – αρκεί και οι ΗΠΑ να πράξουν το ίδιο.
- Το ελληνικό μήνυμα στον Τραμπ
Αναφερόμενος ειδικά στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως καίριο στρατηγικό σύμμαχο της χώρας και έκανε αναφορά στον IMEEC, τον διακρατικό εμπορικό διάδρομο που προωθείται υπό την ηγεσία Τραμπ και περιλαμβάνει την Ινδία, κράτη της Μέσης Ανατολής και ευρωπαϊκές χώρες.
Ο διάδρομος αυτός, σύμφωνα με πολλές αναλύσεις της Δύσης, αποτελεί δυτική απάντηση στην κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road, την οποία έχει προωθήσει το Πεκίνο μέσω του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το IMEEC ως έναν δρόμο που ενώνει την Ινδία, τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη δυνατότερη δημοκρατία, με ενδιάμεσο κρίκο την Ελλάδα, τη χώρα όπου γεννήθηκε η έννοια της δημοκρατίας.
«Όσον αφορά την Ελλάδα, έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Και όταν κοιτάζω το IMEEC, η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου και της πιο ισχυρής, ισχυρότερης δημοκρατίας. Για γεωπολιτικούς, οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Έχω συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Τραμπ στο παρελθόν και μπορώ να συνεργαστώ πολύ καλά μαζί του και πάλι για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων».
Ο Μπόιλ επισημαίνει ότι το IMEEC αναμένεται να αποτελέσει βασικό σημείο αναφοράς στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – γεγονός που αποτέλεσε και έναν από τους λόγους της επίσκεψής του στην Ελλάδα, καθώς έχει ρόλο συντονιστή σε ορισμένα πάνελ με επίκεντρο τις πολιτικές Τραμπ στο εμπόριο και την εξωτερική πολιτική.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη εκφραστεί θετικά για την πρωτοβουλία IMEEC, δηλώνοντας ότι αντιπροσωπεύει μια «ομάδα εξαιρετικών κρατών» που ενώνονται απέναντι σε όσους επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο.
Αν και δεν κατονόμασε την Κίνα, το υπονοούμενο ήταν σαφές. Ο Τραμπ ξεκαθάρισε επίσης ότι βλέπει ευκαιρίες γεωπολιτικής συνεργασίας και εμπορικών συμφωνιών τόσο εντός του IMEEC όσο και πέρα από αυτό, καλώντας παράλληλα εταίρους όπως η Ε.Ε. και η Ινδία να δείξουν μεγαλύτερη αμοιβαιότητα στις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον.

