Οι Ολλανδοί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου.
Ένα ολλανδικό σχέδιο ύψους 246 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και της κατασκευής ισχύος ηλεκτρόλυσης τουλάχιστον 60 μεγαβάτ (MW) στην Ολλανδία, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC).
Το σχέδιο είναι σύμφωνο με τη στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Ο στόχος του ολλανδικού σχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου σύμφωνα με τους στόχους που έχουν ήδη τεθεί από τη στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Επιπλέον, το μέτρο θα συμβάλει στους στόχους του σχεδίου για την επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και τον τερματισμό της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Η ολλανδική χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΚ θα δοθεί ως άμεση επιχορήγηση κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 7 έως 15 ετών.
Η χρηματοδότηση θα δοθεί μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών που πρόκειται να ολοκληρωθεί φέτος (2023). Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλες τις εγκατεστημένες εταιρείες στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που λειτουργούν ή επιθυμούν να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν μονάδα παραγωγής υδρογόνου στη χώρα.
Οι εταιρείες που είναι επιλέξιμες θα πρέπει να παρέχουν συμμόρφωση με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων μη βιολογικής προέλευσης που είχαν προηγουμένως καθοριστεί στους κανόνες της ΕΚ για το ανανεώσιμο υδρογόνο.
Το ολλανδικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου θα συμβάλει στην προώθηση της πράσινης μετάβασης της ΕΕ.
Το σχέδιο συμβάλλει στις προσπάθειες της Ολλανδίας να επιτύχει 500 MW ισχύος ηλεκτρολύτη το 2025 και
3 – 4 γιγαβάτ (GW) έως το 2030.
Περίπου 55 κιλοτόνους CO2 θα μπορούσαν να αποφευχθούν ετησίως.
Επίσης το μέτρο για τις ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου που έχει προταθεί από τις Κάτω Χώρες είναι επίσης πιθανό να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Η χώρα αναμένει ότι η στρατηγική της για το υδρογόνο θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή περίπου 55 κιλοτόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο μέχρι το 2030.
Αυτό θα συμβάλει στις προσπάθειες της χώρας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 (σε σύγκριση με τα επίπεδά της το 1990).
Είς το επανιδείν
Ο Μεθοδικός σερίφης ⭐️
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο